Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kontinent v chaos se obrací a Evropská komise nadále pokračuje v nesmyslném úřadování?

Unie se drolí a Brusel reguluje motory sekaček. Evropou pomalu tečou potoky krve, tak se pro změnu vrhneme na motory aut. A aby té buzerace nebylo málo, opět zkritizujeme polskou vládu. Není tady něco špatně?

Je opravdu strašné sledovat, co vše se od roku 2015 na Evropu sype. A je ještě děsivější sledovat, jak si naši europáni počínají. Někdy si až říkám, zda nežiji v jiném světě než oni. Atentáty a násilí v ulicích roste a jsou již téměř na denním pořádku. Naproti tomu obyčejným lidem v Evropě tečou nervy natolik, že se z nich stávají pomalu hyeny přející smrt všemu, co se na kontinentě neurodilo. Plni křesťanské lásky k bližnímu svému pak klidně články informující o počtech utonulých migrantů komentují slovy: "Pořád málo." To se až pak člověk ptá, zdali se zde už úplně všichni nezbláznili. Mezitím odpor vůči Bruselské úřední moci a současným elitám roste natolik, že krajní pravice naskrz Evropou sílí. Británie se rozhodne nás opustit. A co na to vše Evropská komise? Inu, zcela nic. Ze všech úspěchů pravice a populistů viní hloupost lidu nebo silnou ruskou propagandu. Jakékoli pochybení si nepřipouští a vesele si úřaduje dál, jako by se vůbec nic nedělo. Však ono je vše v naprostém pořádku. Evropanů je jako blech. A že nějaký sem tam zařve? Nu což. Alespoň udělají více místa pro naše multikulturní obohacení.

Vzpomeňme hned z kraje počátek ledna 2015, kdy v Paříži došlo k útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, který si vyžádal hned 12 obětí. Ihned se rozjela spíše směšná než účinná letáková kampaň "JE SUIS CHARLIE". A stejně tak si všichni dozajista vzpomenou na tu úžasnou reakci evropských lídrů, kteří se sjeli v Paříži a nafotili se v ulicích plni přesvědčení, že radikálové celého světa se posadí na zadek z jejich demonstrace jednoty a odsouzení tohoto činu. Po té se navrátili do svých parlamentů, kde debatovali vesele dále, zda přijímat uprchlíky z poloviny světa, až to teda nakonec spustili.

A tak Evropa od dubna 2015 čelí uprchlické krizi. Že na sousední Ukrajině zuří nějaká válka, na to se už dávno úplně zapomnělo. Co však s uprchlíky? Nikdo neví. Obyvatelé kontinentu se strachují toho, co s nimi přijde. Vzroste kriminalita? Teror? Prý ne. Prý se není čeho bát. Paní kancléřka přeci všechny ujistila, že to zvládneme. A tak si to Evropou mašírují zástupy lidí, o kterých zcela nic nevíme. Společnost se radikalizuje a země Evropy namísto aby se semkly, se spíše rozcházejí. A Evropská komise? Jediné, na co se zmůže, je trestat země, které se rozhodnou plnit své závazky a uzavřou hranice. A když se pak někdo nechce podílet na přerozdělování těchto neprověřených osob, tak mu začnou hrozit odebráním dotací na mléko. Proč to? Protože v europarlamentě sedí kupa malých děcek, které se vztekají, když není po jejich. Však mnozí dozajista viděli ty náznaky touhy po konfrontaci s Británií, když Nigel Farage po referendu o Brexitu vystoupil před evropským parlamentem a nechal se slyšet, že by rád viděl vyspělou debatu o tom, jak se dohodnou.

Od útoků v Paříži neuběhne ani rok a opět se tam střílí. Paříž zažije v noci 13. listopadu doslova noc hrůzy, kdy během 6ti teroristických útoků zahyne 130 lidí. Co je zajímavé, někteří z útočníků přišli spolu s migranty, před čímž již mnozí varovali. Opět se rozjela "letáková kampaň" napříč internetem a kde kdo si v dobré víře, že to pomůže, zaprotestoval. Ostatně na tohle jsem poukazoval již v lednu ve svém článku "Nad tím, jak Evropa řeší krizové situace, někdy opravdu zůstává rozum stát."

Nu, uběhlo pár dní, a aniž by někdo přišel s kloudným nápadem, jak řešit uprchlickou krizi nebo jak zvýšit bezpečnost v Evropě, přichází Evropská komise se zcela potřebným zákonem bez kterého by jsme se snad ani neobešli: "Požadavky na bezpečnost, které mají splňovat evropské normy pro svíčky a svícny," o kterém jsem se zmiňoval již ve článku "Jsem velice rád, že se Unie stará o naše bezpečí. Převrhnutá svíčka děsila vždy nejvíc."

Změnilo se od té doby něco? Určitě mnohé ano. Ale asi ne v očích evropské komise. Na silvestra si prožila Kolínská děvčata dozajista vzrušující noc. Následně jim bylo doporučeno, aby se od migrantů držela na vzdálenost paže. 22. března došlo k útokům na letišti a v metru v Bruselu, které si vyžádaly 34 mrtvých. Tak jednotlivé státy posílily ochranu ve velkých městech. Evropská komise měla však důležitější práci. Myslíte, že se zabezpečováním hranic? Ale kde že. Ta má mnohem větší problémy. Například rýpat se do záležitostí Polska nebo se dohadovat, zda odebrat lidem legálně držené zbraně, ačkoli právě lidé legálně držící zbraň by mohli mnohým masakrům zabránit. To, že tito vrazi zbraně drží většinou nelegálně, je naprosto vedlejší. Ono kdo chce psa bít, ten si hůl najde. A kdo chce vraždit si také vždy prostředky sežene.

A tak jsme to dopracovali až tak daleko, že Britové toho všeho měli jaksi dost a vyhlásili si referendum o vystoupení z Evropské unie. A uspěli. Evropou se rázem začaly ozývat zcela oprávněné hlasy po reformě. Naopak však začala sílit i touha jiných zemí po podobném referendu. To však evropskou komisi nikterak neznepokojuje. Ta raději řeší motory sekaček a 5. července evropský parlament schvaluje "Emisní limity pro stroje pohánění spalovacími motory, které nejsou určeny k dopravě po sinicích." Zjednodušeně řečeno, vaše sekačka nesmí příliš čudit. Nu, hned se cítí člověk bezpečněji.

Zdroj: Novinky.cz

Ani ne dva týdny po tomto skvělém zákonu, dík kterého se mi bude beze sporu lépe dýchat, končí světový šampionát ve fotbale a Francie si může oddychnout, že se obešel bez jakéhokoli většího násilí. Ne nadlouho však. 14. července totiž Francouzi-Tunisanovi cosi přecvakne v hlavě a v kamiónu si to v Nice napálí do lidí slavících dobití Bastily. 84 lidí umírá, 202 je jich raněných. Jen čtyři dny na to sedmnáctiletý žadatel z Afghánistánu ve vlaku napadne lidi sekyrou a nožem. Čtyři jsou těžce raněni, jeden lehce. Den na to Maročan ve Francii pobodá matku a její tři dcery. Důvod? Byly příliš spoře oděny. A čtyři dny na to psychopat obdivující Breivika a cítící se čistým Árijcem začne běhat po Mnichově a střílet po lidech. Zabije 9 lidí, 27 jich postřelí. Kde vzal zbraň? Z Česka nebo Slovenska se k němu přes nekontrolované hranice zakutálela. I přesto, že vyšetřování ukazuje, že jeho útoky neměli žádný islámský podtext a sám se distancoval od islamistů už jen svým provoláváním "Já jsem Němec!", mnozí lidé jej stejně hází do jednoho pytle s islamisty.

Člověk po takovém týdnu už chodí číst s zprávy ne proto, aby věděl, zda se někde něco semlelo, ale aby věděl, kde se co semlelo. Hned druhý den kouknu na novinky a co nevidím. Zpráva, že syrský žadatel o azyl v Reutlingenu zavraždil mačetou těhotnou ženu a dalších 5 lidí zranil. Ihned pod tím však velice důležitá zpráva, že Evropská komise chce regulaci emisí aut. Paráda. Ona ekologie je docela pěkná věc. Na životním prostředí by dnes snad už mělo záležet každému. Ale opravdu taková regulace nepočká, dokud tady nebude zajištěna bezpečnost?

Nu což, další den ráno zapnu rádio a co neslyším. Že v Německém Ansbachu se další syrský žadatel o azyl odpálil a zranil při tom 12 lidí. Policie pak našla dokonce video, kde se hlásí k Islámskému státu. Hned dva dny na to další radikálové přepadnou kostel na severu Francie, kde podřežou tuším 86 letého faráře. Téhož dne pacient v Berlíně zastřelí doktora. A ještě tu noc policie zatkne 15 letého chlapce, který byl ve spojení s útočníkem z Mnichova. Sám plánoval podobný masakr na své škole. Při prohlídce u něj nalezli náboje malé ráže, nože, dýky, materiály k výrobě výbušnin i nákresy únikových cest ze školy. To už se tady opravdu všichni zbláznili? Když můžou jedni, tak my můžeme taky. To se tu budeme vraždit a střílet jak na divokém západě? Ta šáhlá ženská na Andělu s Islámem také neměla nic společného. Stejně jako útočník z Mnichova. A ten patnáctiletý chlapec, co jej odhalily, toho bych k islamistům asi taky nemíchal.

Další den, 27. července, se na novinkách opět dočtu, že uprchlík z Eritreje znásilnil na hřbitově v Německu 79 letou stařenku. Krátce na to je však zpráva smazána. Naletěli novinky na hoax? Nemáme takové zprávy už raději číst? Těžko říct. Chvíli na to však vybouchne nedaleko azylového centra v Zirndorfu kufru? Že by pokus o pomstu pravičáků? Berou lidé Evropy zákony do svých rukou? To snad ne!

Téhož dne se však evropská komise zachovala opět zcela zodpovědně. Po té, co před pár dny poblahopřála k zažehnání "Pokusu o puč" Erdoganovi, který následně rozjel čistky naskrz médii, armádou, školstvím i soudy, rozhodla komise, že bude dál stupňovat řízení proti Polsku kvůli porušování hodnot evropské unie.

"Zaznamenali jsme a bereme na vědomí, že několik nedávných kroků na polské straně naznačuje, že se věci vyvíjejí dobrým směrem. Naše základní obavy ale stále nebyly rozptýleny," měl upozornit místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Nejsou podle něj dostatečné ani nedávné změny, kterých se polská vláda snaží zavést do novely zákona o ústavním soudu. A to i přesto, že řeší některé z dřívějších námitek."Rozhodli jsme se proto přijít s konkrétními doporučeními, jak by mela polská vláda postupovat aby ukončila obavy, že polský ústavní soud může naplňovat svůj mandát a efektivně hlídat ústavní práva."

Páni eurokomisaři, a nechtěli byste prvně zažehnat obavy lidí na kontinentě? Vymyslet nějaký ten systém, jak to tady zabezpečit? Pro úřední buzeraci státy Evropy do chomoutu opravdu nešly! Pokud chcete bezpečnost nechávat vskutku jen na jednotlivých zemích Evropy, pak jen dokazujete velikou zbytečnost svého bytí a nemůžete se moc divit, až se vám to tu rozpadne jak domeček z karet. Za  ty nehorázné peníze, co se do vás tady zjevně zbytečně pumpují, by se dalo určitě leccos zabezpečit či posílit. 

A co na to vše kancléřka Merkelová? Ano ta, která rozeslala pozvánky do Evropy lidem Blízkého východu a snad celé Afriky. Po každém atentátu se schová a člověk ji pomalu dva dny nevidí. Jo, to pan Hollande je jiný šálek čaje. Po každém atentátu ve Francii nasedá do auta a míří na místo činu rozmlouvat se svědky, oběťmi i pozůstalými. Až dlouho po té, co vyjádří mnozí světoví politici soucit s pozůstalými obětí, objeví se Frau Merkel na obrazovce, aby zadrmolila, jak ona a mnoho dalších Němců cítí s pozůstalými. I přesto však dnes nezapomněla všem vzkázat, že to zvládneme. Jen se tak ptám, kolik lidí musí ještě umřít, než to začneme zvládat. Však vy se po dalším atentátu zase na pár dní schováte co.

O proti tomu bych však závěrem rád závěrem vyzdvihnul naši vládu, která v důsledku útoků ihned posílila hlídky v obchodních centrech a na hranicích. A stejně tak se začala kriticky vyjadřovat i vůči přijímání migrantů. Bohoušek Sobotků by sice svým závazkům rád dostál, ale Babiš je zásadně proti. A i ministr vnitra Chovanec se vyjádřil, že už jen pro bezpečnostní prověrky letos nikoho nebudeme moct přijmout. Stejně tak pro posílení armády a bezpečnostních složek se neděje málo. Alespoň motivace u je. I když chápu, že pro křiklouny Tomia Okamury to je pořád málo.

 

...snad by bylo jen lépe, kdyby lidé u nás i v Evropě stáli více při sobě a pomáhali si, než aby se zbaběle zamýšleli "Co když já budu příští."

Autor: David Wiltsch | čtvrtek 28.7.2016 17:13 | karma článku: 34,77 | přečteno: 1209x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 286x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/