Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mobilizace 2016

Prezident Československé republiky dr. Edvard Beneš nařídil mobilisaci československé branné moci. Občané, přečtěte si ihned vyhlášku o mobilisaci a všechny pokyny a rozkazy. Nechť žije Československo!

Psalo se 23. září 1938 když byla vyhlášena všeobecná mobilizace československé branné moci. Občané Československa si tak mohli prvně přečíst výše uvedená slova. Ač mobilizace předznamenávala konec míru, byla přijata s nadšením. Celý národ už několik dní u rozhlasových přijímačů očekával opatření k obraně vlasti. Českoslovenští muži šli plni odhodlání do války proti nepříteli, na nějž se připravovali již několik let - budovaly se pevnosti, modernizovalo vojsko, bylo školeno obyvatelstvo. Velice proslulou se stala také půjčka obrany státu, čímž na budování vojska přispěla i samotná veřejnost, pro kterou se obrana vlasti stávala prvotním zájmem.

Ačkoli diplomatické hrátky rozhodly nakonec jinak, ono nadšení pro obranu vlasti bylo nevídané. Do 24 hodin nastoupily dvě třetiny záložníků, do týdne bylo vojsko připravené k boji. Českoslovenští muži šli hájit zemi, kterou dvacet let budovali. Šli bojovat za svou vlast, za své domovy, rodiny, přátelé a blízké. Byli připraveni padnout. Následný povel k vyklizení hranic nesli tak špatně, že to u mnohých vyvolává zřejmě trauma neustále. Starci na ta období vzpomínají se slzami v očích dodnes.

Nebo může snad něco vypovídat víc o odhodlání našich předků, než ona rychlost a nadšení, s jakým pospíchali ke svým plukům? Snad jen článek z britského tisku, dle kterého měl být jeden z kolegů pisatele přítomen vyhlášení mobilizace v jedné z českých hospod:

"Všichni včetně hostinského naslouchali rádiu, ve kterém hovořil generál Syrový. Bylo ticho jako v kostele. Když bylo konečně vysloveno magické slůvko mobilizace, nastala ohromná vřava. Všichni pobíhali sem a tam, platili, dopíjeli pivo a pospíchali pryč - narukovat."

 

Co víc pak člověka ve víře v toto odhodlání usvědčí více, než záběry ze starých filmů? Mě osobně se nejvíce líbí ona scéna z filmu Člověk proti zkáze, kdy je narušeno vysílání biografu jen proto, aby bylo divákům oznámeno, že byla vyhlášena mobilizace. Všichni okamžitě povstanou a s nadšením pospíchají domů, aby se už ráno mohli hlásit u svých útvarů.  I proto musí následujícího dne Karel Čapek odevzdat svůj vůz armádě osobně, ačkoli sám nemá řidičský průkaz. Řidič mu totiž v noci utekl, aby se mohl již ráno hlásit u svého pluku.

 

A právě snad jako vzdání pocty těm, kteří byli odhodláni bojovat a připraveni padnout za svobodu své země, vznikla iniciativa Světla nad bunkry, která se rozhodla po předchozím nultém - zkušebním ročníku, který proběhl u příležitosti konce války letos v květnu, uspořádat 1. oficiální ročník snad nové a pěkné české, a rád bych kdyby i slovenské, tradice. Již v květnu ona myšlenka rozsvítit naše pohraniční opevnění oslovila během jediného týdne tolik lidí po celé republice, ale i na Slovensku a dokonce i nějakého toho Němce. Všichni se během tak krátké doby zmobilizovali a zorganizovali natolik, že se nakonec rozsvítilo nějaké to opevnění snad v každém koutě republiky, ale i na Slovensku. Myslím, že od lidí, kteří se jaktěživ neviděli, úspěch vskutku nevídaný.

Pokud tedy i vy máte ve svém okolí nějaký ten pěchotní srub či jiný pozůstatek původní obrany státu, přijďte prosím podpořit tuto krásnou akci. Je to jednoduché. Ve skupině Světla nad bunkry nakouknete do tabulek, které pevnosti jsou již obsazeny a případně se na některou zapíšete. Po té stačí 24. září 2016 po osmé hodině večerní začít nějakým způsobem nasvěcovat vybraný bunkr a pokud chcete i oslavit odvahu našich předků, můžete odpálit nějakou tu rachejtli. Alespoň budete vidět i v dáli. I když budete na daném místě či úseku úplně sami, věřte, že po celé republice budou rozesety spousty podobně nadšených vlastenců. Je to úžasný pocit. A když pak dáváte s ostatními dohromady všechny ty záběry, to teprve cítíte, že jste byli součástí něčeho většího. Ani nevíte, jak mě samotného mrzí, že se nyní nezúčastním, poněvadž jsem mimo republiku. 

 

Autor: David Wiltsch | úterý 6.9.2016 20:43 | karma článku: 18,14 | přečteno: 723x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 283x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/