Vážený pane prezidente, jsem zhnusen, zděšen a znechucen.

27. 10. 2016 14:58:29
"Velikánské týraní je, když koktavý člověk učí papouška mluvit." pravil kdysi Vlasta Burian. "A největším neštěstím je, když má národ učit morálce někdo, kdo ani neví, co slovo morálka znamená." si myslím já.

Vážený pane prezidente, náš národní spasiteli, ochránce před zlovolnou pěstí islámu, pěstiteli kultu osobnosti již tak dlouho nevídaného, nejvyšší modlo vzešlá z vůle lidu tak inteligentního, že mu k pochopení veškerých složitostí světa stačí číst jen nadpisy článků na novinkách a takzvaný zdravý selský rozum, přičemž selský zcela nepochybně, ale tím slovem zdravý bych si až tak moc jistý už nebyl,

nežli přejdu ke svým trápením, přiznám se, a mnozí mi to zjevně nebudou věřit, že jsem Vás nikdy nevolil a ani z Vašeho vítězství jsem nebyl zrovna dvakrát nadšený. Budu-li se však držet logiky předkládané Vašim ovčím mluvčáčkem, zjevně mou náklonnost a podporu ke knížeti von und zu Schwarzenbergovi zapříčinilo, že jsem byl tenkrát jen hloupým studentem - tzv. pražským kavárníkem, aniž bych do té doby Prahu, pokud se dobře pamatuji, vůbec kdy navštívil. Snad by mě to mohlo i omlouvat, ale spíše doufám, že ne.

I přesto jsem však tuto volbu respektoval a dokonce jsem byl mnohdy připraven se Vás zastát, když se mi zdálo, že se kolem Vás až moc a zcela zbytečně čeří vody. Pamětliv Vašich slov a potřebě preventivně zastrašit Rusko jsem tak například odmítal i jakékoli spekulace o Vašem vítězství dík práci ruských agentů. Pokusím-li se však opět přemýšlet jako pan Ovčáček čtveráček, bude to zřejmě tím, že jsem se mezitím zařadil do řad pracujícího lidu. Toho lidu, který si někdy tak rád přihne a ještě to považuje za národní hrdost. Aby taky ne, když má tak skvělý vzor. Vždyť to byl také právě náš pan prezident, kdo svému národu vzkázal, že kdo nepije, ten skončí jako Hitler. A kdo jiný by nám měl jít příkladem, než hlava státu? Hlava státu, která se ne příliš slušně vyjadřuje na veřejnosti, kouří i tam, kde je to nejméně vhodné (historické budovy, kde restauratéři k vůli starým obrazům nesmějí ani vyvětrat), nerespektuje rozhodnutí soudu, není schopna omluvit se, zmýlí-li se, uráží slušné lidi, lže, vydírá, rozeštvává společnost a pobuřuje lidi proti domnělým vnitřním nepřátelům. "Velikánské týraní je, když koktavý člověk učí papouška mluvit." pravil kdysi Vlasta Burian. "A největším neštěstím je, když má národ učit morálce někdo, kdo ani neví, co slovo morálka vlastně znamená." si myslím já.

Svého času jsem byl dokonce tak hloupý, že jsem se chtěl i ohradit proti těm, kteří volali, že nás táhnete na východ. Neviděl jsem nic špatného na tom, snažit se mít vyvážené vztahy a být jakýmsi mostem mezi východem a západem. "To že Zeman jedná s východem přeci nic neznamená, dokud nás neodstrkuje od západu." napadlo mne tenkrát. Ale to jste téměř okamžitě vyvrátil, když jste začal tak okatě bojkotovat společná zasedání vedoucích představitelů zemí NATO a zavírat dveře americkým diplomatům, zatímco se s velikou chutí účastníte každé ptákoviny pořádané kdejakým ruským Ivanem a před Čínou se skláníte snad hlouběji, než by se dokázal uklonit pštros.

Vskutku mě mrzí, když vidím, co se děje v naši zemi. Ten pohled na onu rozhádanou společnost neschopnou vést jakoukoli smysluplnou diskusi člověka až děsí. A je smutné, že Vy, coby hlava státu, se navzdory svým předvolebním slibům nikterak nesnažíte o usmíření, ale naopak svými výroky a podporou nejrůznějších konspiračních teorií ještě přiléváte horké vody do vařícího se kotle. Z každého, kdo si dovolí nesouhlasit, se dnes už pomalu stává nepřítel národa, vlastizrádce či americkou ambasádou placený agent. A je až k nevíře, čemu všemu Vaši oddaní následovníci věří. Člověka až z toho jímá hrůza. Ale obávám se, že je jaksi Vaším cílem vytvořit v očích veřejnosti obraz vnitřních nepřátel ze všech novinářů, studentů, profesorů či kohokoli, kdo si s Vámi dovoluje nesouhlasit. Však jak jinak získat podnět pro stabilizaci společnosti dle čínského vzoru či k zestátnění médií. Vaši příznivci by už nyní kde koho zavírali nebo rovnou i věšeli a stříleli za vlastizradu, poněvadž kdo si prý neváží prezidenta, neváží si ani národa, který si jej zvolil. Všichni prý máme povinnosti hájit našeho prezidenta! Co je tohle za argument? Kde je právo na vlastní názor? Jak vést s takovými lidmi diskuzi?

Většina z nich, a začínám se domnívat že ani Vy sám, si však neuvědomují, jaká je vlastně skutečná funkce prezidenta. Prezident má totiž jaksi reprezentovat. A potácet se v mírně podnapilém stavu kolem českých korunovačních klenotů, jezdit pozdě na pohřby významných státníků (a shazovat to na zpoždění, jakoby jezdit na poslední chvíli bylo úplně ideální řešení), vnucovat jiným zemím své diplomaty, vyjadřovat podporu nezvoleným kandidátům na prezidenty v jiných zemích (docela by mě zajímalo, jak budete jednat se svým protějškem, pokud volby nevyhrají Trump nebo Hoffer) či urážet politiky jiných zemí, mi zrovna reprezentativní nepřijde. Ale tohle Vaším voličům očividně nevadí. Pro ty je důležité, co vy říkáte, aniž by se zajímali o to, co konáte. A tak aktuální témata, jako je kritika Islámu, Evropské unie či uprchlíků padá na úrodnou půdu, aniž by jste ve skutečnosti cokoli učinil.

Doufám však, že mnohým brzy dojde, že se jedná jen o tlachy, jejichž cílem není nic jiného, než nasbírat potřebné hlasy, získat jakousi podporu a vypěstovat si řádný kult osobnosti. Poněvadž zatímco jste coby hlava ozbrojených sil volal po vyslání armády na hranice, neučinil jste v tomto směru žádné kroky. A mezitím, co jste tak důležitě v OSN hřímal o potřebě vracet uprchlíky do Libye a o nutnosti boje s terorismem, aniž by jste v tomto směru podnikl jakékoli diplomatické kroky, tak ta věčně proklínaná a neschopná Unie vyjednala navracení uprchlíků do Afghánistánu, kancléřka Merkelová měla dojednat navracení uprchlíků do Nigérie a Iráčané a Kurdové podporování americkým letectvem zahájili osudový úder proti IS u Mosulu.

Stejně tak zavedené kontroly u vstupů na Pražský hrad shledávám jako vrchol trapnosti a Vaše slova, že jde o pouhou ochranu turistů před případným teroristickým útokem, jsou pro mě jen prázdným a hloupým alibismem. Praha je památka vedla památky a ulice historického centra jsou turisty doslova nabyté. Kdokoli by chtěl nyní spáchat atentát, může tak učinit prakticky kdekoli jinde. Na Hradě pak nemůže nevidět nic jednoduššího, než se prostě postavit do toho davu lidí tvořícího se před branami Hradu a odpálit se nebo tam prostě něčím najet. Kdyby se objevil nějaký recesista s dýmovnicí, který by všem ukázal, jak je toto "opatření" zbytečné, trapné a neúčinné, snad bych mu to neměl ani za zlé.

Co mi však vadí asi nejvíce, je ta arogance, se kterou si z Pražského hradu děláte vlastní sídlo, ze státních svátků oslavy své "velikosti" a z udělování titulů a ocenění odměňování vlastních podporovatelů. Je při tom úplně jedno, o co se kdo zasloužil a s kým za minulého režimu spolupracoval. Je například velice zajímavé, že člověku, který si prošel koncentračními tábory, přežil pochod smrti a celý život se snaží varovat před nedodržováním lidských práv, je vyznamenání odmítnuto, ale člověk, který donášel StB, a to i na takové osobnosti, jako byl Jan Werich, jej zasluhuje.

Nemluvím zde však jen o kauze Brady, ať už šlo o nedorozumění (o čemž pochybuji), nepořádek a chaos v kancelářích na Hradě (čemuž bych věřil více), či o odvetu za setkání ministra kultury s Dalajlámou (což mi k Vám zatím sedí nejvíce). Můžeme například vzpomenout i odmítnutí jmenování Martina C. Putny profesorem jen proto, že si Vás dovolil kritizovat. Mám-li se však alespoň trošičku rozepsat o kauze Brady, je víc než podezřelé, že nikdo není schopný odpovědět na prostou otázku, zda byl pan Brady telefonicky kontaktován. Je také velice zajímavé, že pan Forejt tvrdí o volání vyznamenaným úplně něco jiného, než tvrdil loni. A mám-li si vybrat, zda věřit tvrzení starého skromného člověka, který zažil hrůzy války, nebo státního úředníka, který musí lhát i ohledně titulu, který nikdy nezískal, myslím si, že mám jasno.

Nelíbí se mi ani to, co se začalo dít s tzv. Svazem bojovníkům za svobodu, který se pomalu a velice nenápadně začal transformovat v organizaci výhradně vašich podporovatelů.

Znepokojuje mne taktéž, že v době, kdy podle výroční zprávy BIS u nás působí rekordní množství agentů Vašich ruských a čínských přátel, má přístup k citlivým informacím člověk, který nemá bezpečnostní prověrku a vykrucuje se před ní, jak jen to jde, po celou dobu, co vy hnízdíte na Hradě.

Co mne však znechucuje ze všeho nejvíce jsou Vaše očividné snahy vytvořit z nás jakousi vzdálenou kolonii Číny, k níž tak vzhlížíte. Prohlášení vydané po návštěvě Dalajlámy byl naprosto ponižující akt. Oháníte-li se ekonomickými vztahy, které jsou v porovnání se vztahy s Německem v celku zanedbatelné, je zajímavé, že Vás něco podobného ani nenapadlo po návštěvě kancléřky Merkelové, která zde byla při své návštěvě urážena snad na každém kroku. A tohle píši jako člověk, který odsoudil nejrůznější provokace při návštěvě čínského prezidenta.

Pokud tedy nyní klečíme na kolenou před velkou čínskou pandou, která si zde vynucuje co a kdy zde bude budovat a to bez výběrových řízení a diktuje nám, jak se chovat , je jen dobře, že jsou slavnosti svátku dne 28. října u Vás bojkotovány. Není to nic o neúctě ke státnímu svátku, jak opět tvrdí ten Váš arogantní Blbčáček. Neúcta a výsměch by byly, kdyby se den vzniku samostatného Československého státu oslavoval pod taktovkou člověka, který projevuje očividné snahy nás o naši suverenitu opět připravit. Už jen vyjádření Vašeho mluvčího na adresu pana Hermana, že pokud se chce scházet s dalajlámou, měl by vládu opustit, jsou na pováženou. Jako kdyby byl dalajláma mezinárodně hledaný zločinec nebo co. Stejně tak včerejší pokus o něco, co se dá nazvat cenzurou na primě, mluví za vše.

To se opravdu skláníme před Čínou tak hluboko? A co bude následovat příště? Zákaz stýkání se s papežem? Zásah proti průvodu k soše Tomáše Garrigue Masaryka? Rozehnání akce k oslavám státního svátku v "podhradí"? Uzavření vysokých škol za vyvěšení tibetských vlajek? Nebo rovnou přátelská výpomoc čínské armády při stabilizaci společnosti?

A ano pane prezidente, vše výše uvedené myslím naprosto vážně. Ale pochybuji, že Vás zajímá názor mne, prostého občana a že si má slova vezmete k srdci, když pohrdáte i novináři, profesory a soudy. Uklidňují mne však opět slova Vlasty Buriana: "Nejlínější je svědomí. Málokdy se v někom hne." A ve Vás pane prezidente, ve Vás se nehne zcela určitě. To mě spíš raději stabilizujete jako tu Čínskou společnost.

Se soudružským pozdravem,

Věčný provokatér, člověk neuznávající autority, tulák hledající smysl života, řadový občan a vlastenec, David Wiltsch



PS: Cílem tohoto spisu nebylo nikoho urazit. Pokud se však nyní cítíte uražen, za všechny ty lidi, které jste stačil pourážet, jsem tomu velice rád.

Autor: David Wiltsch | čtvrtek 27.10.2016 14:58 | karma článku: 32.17 | přečteno: 1477x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 264 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 607 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 796 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...