I novinář je jen člověk

1. 11. 2016 13:51:28
Kdykoli se nějaké téma protírá až moc médii, přestávají mu lidé věřit, informace berou jako řízenou propagandu a hledá se někdo v pozadí všech událostí. Není tento jev však spíše jen projevem naší lidské povahy?

Pro příklady nemusíme chodit až tak daleko. Stačí vzpomenout například nedávné události kolem návštěvy dalajlámy, udělování vyznamenání, ministra Hermana a pana Bradyho. Média těmto událostem opět věnovala víc pozornosti, než se může zdát zdrávo. Články a rozhovory byly na denním pořádku a lidé pochybující o objektivnosti našich médií se opět tázali, o co se ministr Herman zasloužil, případně kdo a kolik zaplatil, že jeho obličej třikrát denně vejrá z obrazovek a brázdí titulní stránky novin. Opět se hledal někdo, kdo stojí v pozadí tohoto "vykonstruovaného procesu."

S podobným přemýšlením se však můžeme setkat kdykoli je takto proti někomu vedena nějaká mediální kampaň a stejně tak pokaždé, kdy se média až moc dopodrobna věnují nějaké kauze. Opět se naskýtá otázka, komu je toto kydání špíny vlastně prospěšné. Osočený, ať už je to Okamura, Bartoš, Zeman nebo Babiš, se ohání proti štvavým a podplaceným novinářům či zmanipulovaným médiím. Lidé neschopni přijímat informace, které se jim nelíbí, pak naopak hledají informace jejich pohled na svět uspokojující na internetu. Přiznám se, že i já přestával věřit všem kauzám, které byly médii až moc podezřele rozpitvávány. Alespoň jsem je bral s rezervou.

Nebude však tento mediální tanec kolem každé události a každého výroku zapříčiněn tou naší lidskou povahou? Kdykoli se někde něco šustne, každý chceme být u toho a podat zprávu o důležitých událostech dále. Zamysleme se například nad tím, kolik článků se vyrojí jen tady na blogu, kdykoli něco praskne, vyjde na světlo světa, kdykoli se něco někde děje. Blogeři s články o migrantech trhali po vypuknutí migrační krize rekordy. Stejně tak ke každému teroristickému útoku či jakýmkoli událostem posledních dní věnujeme zvýšenou pozornost, zajímáme se o dané téma a snažíme se k němu vyjadřovat. Nejen zde na blogu, ale i na sociálních sítích či debatách při náhodných setkáních.

Proč by tento princip tedy nemohl fungovat i v médiích? I ty tvoří jen lidé. Bylo by tedy zcela logické, že kdykoli se někde něco semele, každé médium chce o těchto událostech podat zprávu a stejně tak většina novinářů se začne daným tématem zaobírat. A poněvadž dnes máme žurnalistů jako hub po dešti, je zcela logické, že na nás články a reportáže o žhavých tématech čekají na každém kroku. Neříkám, že tomu tak ve skutečnosti je, ale zdá se mi to jako logické. Možná trošku neprofesionální, ale stále logické. Bylo by to i pro tu naši lidskou povahu typické. I ten novinář je jen člověk. Smutným na tom však je, že kdykoli se začnou všichni zajímat o jedno téma, najednou jako by neexistovaly žádné jiné problémy a média tak ztrácejí schopnost věnovat se i ostatním závažným tématům.

Myslím, že nad tím by se měl zamyslet každý, kdo hledá ve všech "štvavých kampaních" našich médií nějakou tu osobu na pozadí.

Autor: David Wiltsch | úterý 1.11.2016 13:51 | karma článku: 14.23 | přečteno: 252x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 264 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 607 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 796 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.68 | Přečteno: 609 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3853 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 369 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...