Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chci lepší Česko. Ale jen pro sebe. Na vás nechť kálí pes.

Chceme lepší Česko. Toť heslo, kterým si Andrej Babiš razí cestu ve volbách. Kupodivu mu to funguje. Ale je země potácející se v krizi opravdu tím, co chceme? Či se toužíme zaprodat velkofirmám a korporacím á la Agrofert? 

Krize je již dávno zažehnána, ekonomika tryskem roste a přestože máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, převládá u nás blbá nálada. Lidé, nespokojení se svým životem a myslící si, že si budou žít jako prasata v žitě a že stát bude vzkvétat, aniž by při tom oni hnuli jen prstem, nepřestávají reptat. V domnělé víře, že jednoho dne přijde den, kdy jim stát bude utírat i řitě, nepřestávají s věčným stěžováním si, jak jsou na tom zle. Volí tedy nejrůznější falešné spasitele a proroky zářných zítřků. Stále více se tak obávám dne, kdy přijde skutečný ekonomický propad a nová krize. A sleduji-li kroky Andreje Babiše, mám obavy, že tento den se neodvratně blíží. 

Neboť co je to vlastně finanční krize? Jak k ní dochází? A jak funguje ekonomika? Je to prostší, než si mnozí dokáží představit.

Dokud lidé utrácí, pumpují peníze do ekonomiky, je dostatek práce a ekonomika roste. Jednoho dne však lidé z nějakých důvodů přestanou utrácet. Do ekonomiky přitéká stále méně peněz a podniky, nemající pro koho vyrábět, začnou propouštět přebytečné zaměstnance. Počet nezaměstnaných roste, kupní síla opět klesá a krize se nadále prohlubuje. Neboť čím více máme nezaměstnaných, tím více máme lidí bez finančních prostředků, tím méně se utrácí a tím více musí podniky opět propouštět. Jednodušeji se to snad už ani vyložit nedá.

A teď mi prosím řekněte, co nastane, až mnozí drobní podnikatelé a živnostníci v zapadlých oblastech na vesnicích či v horách zavřou krám nebo začnou propouštět, poněvadž pro tolik kritizovanou EET nemají prostě prostředky. A nesnažte se mi prosím namluvit, že začnou zavírat jen proto, že do teď neplatili daně. Vím, že podle Bureše je tady každý zloděj. Všichni krademe, jen on čerpá. Ale přiznejme si, že už jen pořízení "Hrabišovy buzerkasy" něco stojí. Takže co nastane po té, kdy mnohé horské chaty, drobné restaurace a obchody na vesnicích zavřou nebo začnou propouštět zaměstnance? Nu, stačí kouknou o odstavec výše.

Samozřejmě nechci hned strašit hlubokým propadem ekonomiky a finanční krizí, ale zavedení minimální paušální daně (již párkrát se o ni psalo na svobodném fóru a je zmiňována například i zde), kterou bude muset živnostník zaplatit nehledě na zisky či ztráty, tedy jakýsi poplatek za to, že člověk vůbec podniká, této situaci k dobru také moc nepřidá. Spíše naopak. Dovede ještě více podnikatelů, kterým stát neustále hází klacky pod nohy, tak říkajíc na buben. Jako by se zde někdo, kdo si ze státu dělá vlastní velkofirmu, chtěl zbavit veškeré konkurence. 

Samozřejmě nechci nijak brojit proti daním. Kde jinde by stát bral prostředky. A neměl bych ani nic proti progresivnímu zdanění, které je důležitým stabilizátorem ekonomiky. Ale chtít po lidech, aby platili za to, že vůbec mají vlastní krámek, a to i v případě ztráty, mi přijde jako dost nelogické a zbytečně buzerující. Zamyslím-li se však nad tím půvabným příplatkem státu, který nyní bude muset uhradit každý, kdo si zamane pořídit vlastní bydlo, docházím k závěru, že se tu z nás někdo snaží udělat naprosto nesamostatné stádo.

A především se musím opět zeptat, kam půjdou všichni ti zkrachovalí drobní podnikatelé a jejich zaměstnanci? Na pracák? A ke komu je šoupnou, když tolik živnostníků hodlá ukončit svou činnost? Nepřispěje to k nastartování nové krize? Především pokud pan Babiš přijde s dalšími úžasnými nápady, jak zlikvidovat pokud možno co nejvíce zbývajících drobných podnikatelů, kterými zřejmě tolik pohrdá.

Ale třebas se najde pár jistých velkofirem, které tyto lidi zaměstnají a třebas i skoupí jejich pozemky. Otázkou jen zůstává, zda nedají do budoucna přednost kvantitě před kvalitou. Když se nám zúží trh a tím i možnost výběru, proč by velké koncerny dodávaly na trh kvalitu, když se pro nízkou konkurenci nebudou muset bát ztráty? Taktéž i narazit na dobrého zaměstnavatele bude zážitkem, když nebude kde hledat lepší.

Jsem si vědom, že vše nyní doháním do krajnosti, ale takhle si opravdu "Lepší Česko" nepředstavuji. Sám bych byl nejraději, kdyby téměř každý měl svou malou živnost, dílnu, obchod, restauraci, políčko či farmu, o kterou by pečoval s láskou a záleželo mu především na kvalitě. Aby tak měl každý možnost postarat se sám o sebe a nasytit třebas i jen místní trh. Kde kdo by si dokázal vydělat sám na sebe. A stejně tak by si každý vybral, u koho nakoupí dle kvality. Ale pokud má trh ovládnout jen pár velkých korporací nehledících na kvalitu, kde lhostejná konzumní společnost místo lžičky medu raději koupí kýbl hnoje, tak to této zemi žehnej pán Bůh. Ale nad tím se lidé nezamýšlejí. Jediné, co tento národ zajímá, je totiž onen mrzutý fakt, že o pár korun podraží pivo. Ale snad i tato drobná banalita dopomůže k sestřelení pana Hrabiše.

 

  

Autor: David Wiltsch | středa 9.11.2016 15:30 | karma článku: 29,10 | přečteno: 826x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 289x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/