Že Joakim Brodén není čistokrevný Čech? No a? Určitě nás prezentuje lépe než nějaký Ortel

Když jsem se včera vrátil z práce a po dlouhé době si pustil Sabaton, vzpomněl jsem si, že jejich zpěvák se letos dostal do ankety Slavík a mnozí s tím měli problém. Proč? Nechápu. A srovnám-li jeho tvorbu s Ortelem, už vůbec ne.

Není to tak dávno, co u nás proběhl Slavík, ve kterém opět zabodoval Ortel. Proti tomu sál na protest opustil Radek Banga alias Gipsy.cz. To vedlo mnoho lidí v nejrůznějších rádoby "vlasteneckých" skupinách na internetu k porovnání tvorby těchto dvou umělců a především jejich textů. Abych pravdu řekl, bylo mi to v celku jedno a vůbec jsem to neřešil. Možná z toho bylo až příliš mnoho hluku pro nic. Stupidní ankety typu Slavík, které nevypovídají ani tak nic moc o kvalitě umělce, jako o kvantitě fanoušků, opravdu nesleduji. Když jsem si však včera po hodně dlouhé době pustil švédskou kapelu Sabaton, v momentě, kdy začala hrát píseň 1648 opěvující odvahu Pražanů na konci třicetileté války, vzpomněl jsem si, že i její zpěvák Joakim Brodén se dostal do ankety, s čímž měli mít mnozí strašný problém.

Proč? Protože je to prý Švéd. Lidi, co já tak vím, tak jeho matka je Češka, sám má dvojí občanství, kterým se rád chlubí, na koncertech běhá i s českou vlajkou a má zálibu i v českém pivu. A pokud vám vadí, že není čistokrevný Čech, měli by jste se nad sebou zamyslet. Třeba si uvědomíte, kdo tady již jednou v minulosti toužil po čistokrevném národě a jedné jednotné rase. S takovými názory se pak neciťte příliš dotčeni, až se zase objeví nějaký stejně tak jednoduchý koumák opačného názoru, který vás nazve fašisty a nacisty.

Podívám-li se však kdo skončil druhý a usoudím-li z toho, že si lidé žádají jaksi "vlastenecky" laděnou tvorbu, písně opěvující naši zemi či odvahu předků, nechápu už vůbec, co vám vadí. Zaposlouchá-li se člověk do již zmiňované písně 1648, která je dle mého soudu mnohem profesionálněji zpracována, než ta nejméně falešně odhejkaná odrhovačka Ortela, shledá, že autor opěvuje statečnost a odvahu Pražanů v boji se Švédy. (Rád bych upozornil, že právě Švédem dle mnohých je). Mimo to zpívá anglicky, takže nás určitě reprezentuje v zahraničí mnohem lépe, než nějaký Ortel, o kterém bych nebýt humbuku po předposledním Slavíkovi, ani nikdy neslyšel. Pravda, ne každému metal lahodí, ale zkousnete-li Ortelovo vytí a sem tam nějakou tu faleš, poněvadž vám jde především o text, pak vás nechápu už vůbec.

Pravda, Joakim Bodén nezpívá jen o nás a naší minulosti. On to bere jaksi komplexně. Jeho písně popisují bitvy, hrdinství jednotlivců i národů, odvahu či vlastenectví vojáků po celém světě. Na rozdíl od Ortela tedy netvoří na základě strachu a znechucení, ale z úcty k odvaze a vlastenectví jiných, řekl bych.

O našich hrdinech se však zmiňuje například i v písni Aces in Exile, kde zazní slova "Stíhací piloti v emigraci, létají nad cizí zemí. Vyprávěj znovu, Vyprávěj o 310, muži z Československa v bitvě o Británii, chránili nebe nad ostrovy." Taktéž věnoval i jednu celou píseň Far from the Fame českému hrdinovi Karlu Janouškovi. Rusofilcky by naopak mohly potěšit písně jako Panzerkampf nebo Poltava (I zde figurovali Švédi). Lidem, kteří naopak obdivují odvahu Poláků, můžu doporučit 40:1 a v rámci vyváženosti pro "zapaďáky" můžu odkázat na Primo Victoria o Dni D a vylodění v Normandii.

Autor: David Wiltsch | úterý 13.12.2016 18:06 | karma článku: 18,87 | přečteno: 864x
  • Další články autora

David Wiltsch

Když stát řídí odborníci

28.10.2020 v 21:03 | Karma: 33,53

David Wiltsch

Dvakrát půl Šumavy

18.6.2020 v 15:00 | Karma: 18,50

David Wiltsch

Horem dolem do Narnie

16.6.2020 v 22:03 | Karma: 16,51

David Wiltsch

Zlatou stezkou Českého ráje

21.5.2020 v 7:31 | Karma: 20,81
  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/