Jak potopit ministra Babiše, aneb konec živnostníků v Čechách

Tak už nám nějaký ten týden jede i druhá fáze EET a já si pořád tak nějak nejsem jist jejími blahodárnými účinky.

Hospody v malých obcích zavírají (zdroj) pivovary hlásí propady tržeb mnohem vyšší, než by měly mít dle finanční správy (zdroj) a malé obchody na vesnicích musí přebírat obce, na které se EET nevztahuje (zdroj). Z očekávaných 250 000 živnostníků se jich do systému přihlásilo pouze něco kolem 113 000 a sociální sítě zaplavují fotky zavřených podniků, informace o neobvyklé neúčasti stánkařů na trzích a dojemné příběhy o zavřených domácích cukrárnách a pekárnách. Smutné.

Nebyli bychom však v zemích Koruny české, kdyby se zde nenašli jedinci beroucí i takto vážnou věc s nadhledem...

Ačkoli by člověk neměl věřit všemu, co vidí na internetu, začínám mít obavy z vážnosti situace. Je toto opravdu cesta, kterou chceme jít? Až všichni drobní živnostníci ukončí svou činnost, bude opravdu líp? Opravdu se jich chceme takto odporným způsobem zbavit a nahradit je obchodními centry jednou pro vždy? Nechci psát černé scénáře. Dost na tom, že jsem už jeden takový dříve slátal dohromady. Ale co bude s těmi lidmi? A co bude s lidmi, které tito lidé zaměstnávají? Kam půjdou? Na pracák? Pracovat pro stát? Do Agrofertu? A co bude s jejich živnostmi? Převedeme je všechny pod správu obcí a státu? Zbavíme se konkurence a vybudujeme velikou státní firmu, kde budeme všichni šťastní až do smrti, aniž bychom se pokusili sami něco vybudovat? Nerad bych, kdyby to bylo skutečným cílem...

Za těchto okolností si naopak myslím, že bude nejlepší celý tento podnik zrušit. Pokud se EET na subjekty jako obce nevztahuje a kdejaký starosta z Horní Dolní ji zavádět nemusí, nemyslím si, že můžeme mluvit o skutečném narovnání podnikatelského prostředí. Co však můžeme vidět naprosto zřetelně je nechutné štvaní obyčejných lidí proti lidem podnikavého ducha - proti osobám, které se pokusily alespoň něco vybudovat a určitě je to  stálo nemalé úsilí. Nemyslím si, že to může dobře skončit. Spíš naopak. Minimálně to zaseje další spory a rozdělení do již tak dost rozštěpené společnosti.

Ale i přesto jsem rád za každého bůžka sarkasmu ...

Jenomže co s tím? Myslíte, že pan Hrabiš přizná vlastní chybu? Nemyslím si. On je přeci neomylný. My tomu nerozumíme, on ví vše. Tedy krom toho, kolik tady máme druhů podnikání, že založil práskací web nebo co je to vlastně audit. 

...Zajímavé, slyšet něco takového od někoho, kdo jde po krku živnostníkům za korunu a jehož úřad uděluje tříceti tisícové pokuty za zpožděných 10 Kč

Je tedy vůbec možné tu prasárnu v podobě buzerkas zrušit? Jak? Odvoláním ministra? To k ničemu nepovede. Chcete jej potopit? Blázni! Vždyť je jako had. Ze všeho vyklouzne a ještě na tom získá. Stačí mu vymýšlet pohádky o zhrzených novinářích, velkém spiknutí tradičních politiků, Kalouskovi a kdo ví co ještě. Pravdy na tom nemusí být nic. Klidně se může veřejně přiznat, že šlo o vychcanost. Těm jeho koblihářům je to stejně jedno. Ti mu to baští a ještě jim to chutí. K volebním úspěchům a cestě k moci to bohatě postačí. Co víc si může přát? Našim protestům i dobrým mravům se už jen vysmívá.

Mimo to i kdyby se někomu skutečně podařilo potopit Babiše, zůstává zde hnutí ANO. A půjde ANO proti svému vůdci? Vždyť hnutí do jeho rukou odevzdává stále větší pravomoce. Hnutí je Babiš a Babiš je hnutí. Chcete tedy potopit celé ANO? Nehledě na to, že i zde můžeme najít stejně jako všude jinde dobré lidi mající skvělé nápady. Například proti práci ministerstva životního prostředí nemůžu nic namítat. To dělá neuvěřitelné pokroky a podporuje zajímavé projekty. O to víc se mi jeví paradoxní, že proti těm tunám papíru užitého na zbytečné úćtenky vůbec nic nenamítá. Třebas bychom je měli posílat právě tam. Ale pan ministr přeci nebude kázat svému šéfovi o ekologii. To by se vodcu asi velice nahněval.

Cílem článku bylo především ukázat, co za prasárny se zde děje. Většina obrázků pochází ze skupiny "Nový bojkot Babišových výrobků" a ze stránky "Bojkot Babišových výrobků". Kdo čekal recept na vlastní přidělaný život, tomu se omlouvám, že ztratil drahocenný čas.

Autor: David Wiltsch | čtvrtek 16.3.2017 22:00 | karma článku: 41,21 | přečteno: 3167x