Kdyby chtěla ČSSD vyhrát volby, už dávno by vyměnila Bohuslava Sobotku

28. 04. 2017 17:42:51
Dle posledních průzkumů populárnosti politiků si Bohuslav Sobotka nestojí zrovna nejlépe. Nedivím se tomu. Kdyby měla ČSSD skutečně vůli zvítězit ve volbách, už jej dávno vyměnila. Například ze oblíbenějšího Lubomíra Zaorálka.

Zatímco se sociální demokracie mnohdy prezentuje coby nejsilnější a největší česká politická strana, zdá se mi, že tato definice je stále vzdálenější realitě. Poslední volby do poslanecké sněmovny sice vyhrála, ale v posledních letech to s ní jde spíše z kopce. Na oblíbenosti ji ubývá a dle některých průzkumů má za hnutím ANO Andreje Babiše zaostávat až o neuvěřitelných deset procent. I přesto, že se ČSSD prezentuje jako strana, která si přeje volby vyhrát, zamezit roztahovačnosti a panovačnosti Andreje Babiše a hájit demokracii, její činy na mne působí právě obráceně. Soudím totiž, že kdyby sociální demokracie chtěla volby skutečně vyhrát, už dávno by odstavila ze svého čela současného premiéra Bohuslava Sobotku a na jeho místo na nedávném sjezdu dosadila někoho jiného - například současného ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Co mne k těmto úvahám vede? I když osobně proti Sobotkovi nic nemám a z tváře mu lze vyčíst, že mnohá svá slova snad myslí vážně, obávám se, že lidé už mu nevěří. Pro obyčejného voliče se stal politikem, který sice dokáže mluvit dlouho, ale vlastně neřekne vůbec nic. Pokud ano, stejně mu nerozumí. A on neruzumí jim, přičemž právě porozumění mezi voličem a politikem považuji za velice důležitý faktor. Pro mnohé je pak ke všemu slabým politikem, který se bojí jít už jen do názorového střetu s opozicí a koaličními partnery nebo pokusit se prosadit svou na nadnárodní úrovni a hájit tak zájmy země. Také slíbil, že pokud nevyhraje sociální demokracie krajské volby, sám odstoupí. Z mého pohledu byly tyto volby pro socdemáky určitým debaklem a i přesto Bohuslav Sobotka zůstává v čele strany. Kdyby sám odstoupil, dal by najevo, že se opravdu něco začíná dít. Že můžeme od strany očekávat určité změny. Že je mu strana, její program i levicově orientovaní voliči více, než osobní kariéra a volební preference by se okamžitě vyšplhaly nahoru. Něco obdobného jsme ostatně mohli nedávno vidět v Německu, kde Sigmar Gabriel sám uvolnil místo Martinu Schluzovi a preference SPD okamžitě začaly stoupat.

Kdo by však měl Sobotku v čele strany nahradit? Hašek? Určitě ne, nedůvěru v tohoto politika ukázaly právě zmiňované krajské volby. Naopak se však projevila důvěra v pana Zimolu. I přesto si nemyslím, že by byl vhodným nástupce pana Sobotky a nedávná kauza pro kterou se rozpadla koalice jihočeského kraje mi opět dává za pravdu. Dalo by se snad zmínit i pár dalších jmen, dle mého soudu by byl však vhodným nástupcem právě Lubomír Zaorálek.

Proč právě pan Zaorálek? I když se podílel na onom ostudném prohlášení Číně, svým způsobem si to uměl následně obhájit. Stejně jako si v rozhovorech dokáže obhájit i jiné postoje své i strany. Je to skvělý řečník, kterému snad i lidé porozumí. O tom, že to myslí se sociální demokracií i jejími hodnotami vážně také nemůže být snad pochyb pro ty, kteří viděli jeho projev právě na celostátním sjezdu ČSSD, kde se obul jak do ministra financí Babiše, tak i do vlastní strany. O tom, že se dokáže projevit i na mezinárodní úrovni pak svědčí jeho veliký diplomatický úspěch, kdy se mu podařilo vyjednat návrat v Súdánu od roku 2015 neprávem vězněného Petra Jaška. Právě z těchto důvodů si myslím, že právě výměna Bohuslava Soboty za Lubomíra Zaorálka by sociální demokracii opravdu pomohla. Byla by to výměna, která by skutečně signalizovala nejen možnou změnu v ČSSD, ale také by ukázala, že soc-dem staví své hodnoty a voliče nad osobní kariéru. V čele strany by tak stanul skvělý a úderný řečník z dělnického města Ostravy. Myslím, že za takové situace by byla šance strany mnohem vyšší a za pravdu mi dávají i nové průzkumy populárnosti politiků, kdy se Lubomír Zaorálek umístil před Bohuslavem Sobotkou.

Závěrem bych jen zmínil, že nejsem voličem ČSSD a cílem toho článku nebylo ji nikterak propagovat. Nesoudím strany dle programu. Dobrý nápad může přijít zleva i zprava a všechny strany by pak měli zdlouhavě diskutovat o takové podobě zákona, která by vyhovovala pokud možno co největšímu spektru stran a tak i nemalému počtu obyvatel země. Sám se rozhoduji na základě jednotlivých politiků coby osobností, které se nějak veřejně projevují. Kdyby tedy v čele ČSSD stanul právě Lubomír Zaorálek, asi bych jim to tam i hodil. Nyní mi však nezbývá než nadále sledovat jednotlivé strany a osobnosti, co hlásají, jak se staví k jednotlivým problémům, jak se projevují veřejně. Pokud si nyní klepete na čelo, proč řeším zrovna toto, když je zde mnohem aktuálnější kauza, k té jsem se již částečně dvakrát vyjádřil na mých stránkách k tomuto účelu spravovaných.

Autor: David Wiltsch | pátek 28.4.2017 17:42 | karma článku: 35.20 | přečteno: 5322x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 264 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 607 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 796 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 409 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 510 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...