Uctěme odvahu a odhodlání našich předků

20. 09. 2017 18:58:20
Dne 23. září 1938 byla vyhlášena všeobecná mobilizace. Tu přijalo obyvatelstvo s nevídaným nadšením a již během následujícího dne byla většina mužů na svých pozicích. Nezapomínejme. Uctěme odvahu a odhodlání předků společně.

Zářijová mobilizace roku 1938. Téměř posvátný okamžik našich novodobých dějin. Rychlost s jakou byla provedena a odhodlání mužů bránit svou vlast před mnohonásobně větším nepřítelem jsou snad ve světě dodnes nevídané. Během pouhých čtyřiadvaceti hodin se k většině útvarů dostavily tři čtvrtiny povolaných záložníků. Záběry zachycující onu odvahu a odhodlání jít položit život za vlast v boji proti největšímu zlu, jaké kdy Evropa byla schopná zplodit, nenechají jednoho klidným. Scény zachycující tyto osudné okamžiky ve filmech jako Dny zrady, Člověk proti zkáze nebo Masaryk donutí nejednoho vlastence k slzám. Vědomí všeho co pak následovalo pak vyvolává stále ještě u mnohých pocit hořkosti.

Lidé mobilisaci očekávali již dlouhé dny a týdny. Roky se připravovali na válku s jednou z největších vojenských mocností. S militantním režimem, kterému svět neustále ustupoval. Chtěli bránit republiku, kterou po dvacet let budovali. Pomocí půjček po prodělané krizi se sami podíleli na výstavbě vlastní armády. Veřejnost se školila obraně i postupu v krizových situacích. Naši umělci v čele s Karlem Čapkem či Janem Werichem bili již dávno na poplach. Když došlo na osudný okamžik, nikdo na nic nečekal a o ničem příliš nepřemýšlel. Lidé zanechali všeho co právě dělali a utíkali se hlásit k útvarům. V hospodách se dopíjelo pivo a horečně spěchalo s placením, aby se muži mohli co nejdříve narukovat. Vybíhali z kinosálů. Vstávali od rodinných večeří. Všichni byli plni odhodlání bránit svou vlast a v případě potřeby položit i život.

"Ten den, co byla vyhlášena mobilizace, jsme okamžitě sedli do auta a jeli do Prahy, protože jsem věděla že Ota (bratr) musí do 24 hodin narukovat, a chtěli jsme jej ještě vidět. Děti jsme dali spát a jeli jsme. Jenže cesta trvala celou noc. Po cestě jsme sváželi rukující muže, nadšené, že jdou na Hitlera. U Mladé Boleslavi jsme svítili do příkopu, kam spadl kůň, a tak jsme pomáhali, jak jsme mohli. V Praze to samé nadšení, plné ulice lidí, vojáků. Otu jsme již nezastihli, byl již pryč. Dověděli jsme se, že narukoval na hranice, a tak jsme jeli zpátky a našli jsme jej za Cvikovem. Věděli jsme, že musíme z Boru pryč. Začínala být hrozná doba..." vzpomíná paní Jiřina Zimlová v knize Stanislava Motla Válka před válkou.

"Jeden z mých kolegů mi popisoval, kterak byl přítomen vyhlášení mobilizace v jedné z českých hospod. Všichni včetně hostinského naslouchali rádiu, ve kterém hovořil generál Syrový. Bylo ticho jak v kostele, když bylo konečně vysloveno magické slůvko mobilizace, nastala ohromná vřava. Všichni pobíhali sem a tam, platili, dopíjeli pivo a pospíchali pryč - narukovat." objevilo se následujícího dne v britském tisku.

"Průběh mobilizace bezvadný, lid absolutně pevný, vláda plným pánem situace, dosud není žádného rušení, naši Němci dosud klidně rukují. Dle prvních zpráv obdržíme od Chamberleina Hitlerovo memorandum. Budeme velmi zdrženliví. Na nějaké nové koncese není ani pomyšlení. Jeden a půl milion narukovaných vojáků by to neunesl a nepochopil ... Vojenská situace stojí dobře. Čekali jsme už dnes v noci nálet. Je-li však dosud vidět zdrženlivost v Berlíně, je to důkaz slabosti. Proti osmdesáti německých divizím by v případě útoku stálo dnes, jestli zítra a pozítří nám mobilizace nebude rušena, skoro čtyřicet divizí našich. Po provedení mobilizace vydržíme každý útok a velmi dlouho." píše Edvard Beneš do Londýna, Paříže a Moskvy.

"Když jsme po Mnichovu mohli zkoumat československou vojenskou sílu zevnitř, velmi nás znepokojilo, co jsme viděli. Plán připravený československými generály byl hrozivý. Pochopil jsem, proč mě generálové žádali, abych se mírnil." pronesl samotný Adolf Hitler po prohlídce našich opevnění, plánů i techniky. Hitler, který znalý našich schopností a odvahy z předchozí války,. měl ze střetu s Československem upřímný strach, jak se můžeme dočíst například v knize Dvanáct let po Hitlerově boku.

Nezapomínejme tedy této odvahy a nevídaného odhodlání našich předků, kteří sami na tyto časy a především Mnichov po celý život vzpomínali s třesoucím se hlasem a slzami v očích. Mnozí se mohli stát hrdiny. Takto jimi zůstávají všichni. Pojďme všichni společně v noci z 23. na 24. září oslavit jejich hrdinství a uctít jejich památku na samotné pevnosti roztroušené po naši drahé vlasti i na Slovensku. Připojte se i vy prosím ke zcela apolitické iniciativě Světla nad bunkry - MOBILIZACE, diskutujte s ostatními nadšenci a vlastenci, organizujte se a pomozte prodloužit pomyslný světelný řetěz podél našeho pohraničí. Nultý a zcela spontánní ročník se vydařil. První oficiální taktéž a tak se nám snad zrodila nová tradice, jejíž druhý ročník připadá právě na 23. září 2017. Naši dědové a pradědové si vzdání úcty určitě zaslouží.

... to už jen tak pro představu pár fotek z předchozích ročníků :)

Autor: David Wiltsch | středa 20.9.2017 18:58 | karma článku: 27.88 | přečteno: 929x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 264 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 607 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 796 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 109 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 117 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.99 | Přečteno: 211 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 7.19 | Přečteno: 165 |
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...