Nenávistnými projevy to začíná, transporty do do táborů smrti to končí

6. 12. 2017 14:54:28
Holokaust, nevzhledná jizva na tváři lidstva. Kde se vzalo v lidech tolik nenávisti, aby se dopustilo takto odporných činů? Nezjevila se z čistajasna. Bujela a byla přiživována. Začalo to slovy a skončilo smrtí miliónů nevinných.

Holokaust. Nevzhledná to jizva na tváři lidské civilizace. Na pokožce moderní lidské společnosti. Systematické vybíjení příslušníků jiných ras, národů či jinověrců. Likvidace tělesně postižených, odlišných ale i vzdělaných a nesouhlasících. Miliony zmařených nevinných životů. Miliony mrtvých jen pro něčí nenávistí zahlcenou mysl.

Vypalování synagog, transporty do táborů práce i smrti. Živoření a věčná dřina v nelidských podmínkách. Pokusy na lidech, plynové komory, hromadné hroby. To vše se člověku vybaví po vyslovení hrůzně znějícího slova Holokaust.

Kde se však v lidech vzala taková míra nenávisti, aby byli takto odporných činů schopni? Kde vypučela? Kde se tak náhle zjevila?

Nikde! Byla po celou tu dobu v nás. Byl to onen strach z neznámého. Opatrnost před Židy, kteří byli lidem až příliš cizí a záhadní. Pověrčivost, jež na konci 19. století vyvolala nenávist tak silnou, že přivedla do vězení nevinného židovského mladíka Leopolda Hilsnera uštvaného středověkou pověrou. Znechucení ze slovanů rakouského mocnářství, kteří se rozpínali z pohledu mladého Hitlera a dalších až příliš v ulicích Vídně. Onen z Bible sálají odpor k sodomským hříšníkům.

Stačilo se tohoto strachu pouze chopit. Strachu, který je pevným mostem k temné straně síly. K čiré nenávisti zaslepující mysl a zdravý úsudek. Uchopit jej, vštěpovat ho lidem do hlavy a neustále jej živit. Šířit mezi lidmi lži, pomluvy a nenávistné projevy a zároveň to vše tolerovat.

Začalo to nenávistnými projevy, pokračovalo přehlíženými násilnostmi, rostoucí silou extremistů, perzekucí, zákazy vstupu určitým skupinám osob do kin a obchodů, značkováním lidí, zavíráním nevinných až jsme to nakonec dopracovali až k holokaustu.a k výše zmíněným zrůdnostem.

Nezamýšlím se dnes nad tímto tématem náhodou. K oné nelibé myšlence nehodné těchto předvánočních dní mne vede naopak pozorování rostoucí nenávisti vůči všemu cizímu v naši společnosti. Bylo to právě dnes v noci, kdy byla opět napadena skupinka cizinců jen proto, že mezi sebou nerozprávěla česky (zdroj). Nevinných studentů.

Ano, i u nás to začalo projevy plnými strachu a nenávisti. Všichni ti, jež dštili plameny, se pak hájili bázní. Oni přece nešíří nenávist. Jen se bojí o sebe, o své životy a osudy svých dětí. Islamizace, která zde neprobíhá. Uprchlíků, kteří se k nám neschylují.

Lidem se nechala živná půda, jejich strach dále živili nezodpovědní a mocichtiví politici a každé slovo bylo jen polínkem do ohně rostoucí nenávisti. Kdo mohl tento požár střídmým a uvážlivým slovem pro své vnímání ve společnosti hasit, nečinil tak. Slepě přihlížel a nebo souhlasně pokyvoval hlavou. Kdo hasil, byl okamžitě zaškatulkován do vlastizrádné pražské kavárny.

Svět dospěl dále a na demonstracích se začaly objevovat šibenice i pálit knihy. Jenže kdo pálí knihy, myšlenky vryté do listů papíru, ten pak často pálí i lidi, jak jsem již zmínil v únoru.

Ale ne, my přeci nešíříme nenávist. My se jen bojíme. My nechceme nikomu ubližovat. A přesto neuběhla zas tak dlouhá doba, abychom tu neměli první napadení. Muž, původem z Afriky byl napaden v tramvaji skupinou fotbalových fanoušků (viz.) Nikdo se jej nezastal, nikdo mu nepomohl. Všichni jen nečině přihlíželi. A prezident? Místo aby společnost pokáral, že takto se rozumný a civilizovaný člověk nechová, naopak jen tak nějak nezaujatě poznamená, že to se čas od času stává.

Jen jediná věc je však nezbytná pro triumf zla - aby dobří lidé nic nedělali. A pokud tedy okolí jen lhostejně mlčelo a přihlíželo a prezident takový čin div neschválil jako dobrou věc, není se co divit, že tady máme další napadaní a v parlamentu extremisty volající po omezování lidských svobod a přímo vybízející k nenakupování u určitých etnik.

Internet je zahlcen nenávistnými příspěvky. Pálí se knihy, na demonstracích se objevují šibenice. Hrozí se smrtí a lidé jsou napadáni. Někteří politici svými výroky jim nepohodlné také nešetří. Učenost je zpochybňována a urážena.

"Egyptský opiceny zrozený z neandrtálců," píše v rozhořčení komunistický náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav komínek na facebooku po návratu z Egypta.

"Židi, homosexuálové i cikáni by měli jít do plynu," hřímal tajemník SPD a blízký spolupracovník Tomia Okamury Jaroslav Staník koncem října přímo na půdě poslanecké sněmovny. "Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození," sděluje naopak bývalý poslanec Marek Černoch.

Co bude následovat dále? Pogromy romských ghett? Likvidace jinověrců, lidí s tělesným postižením a homosexuálů? Perzekuce cizinců? Vypalování Mešit a Synagog? Transporty do pracovních táborů? Plynové komory?

Opravdu je to ta cesta, kterou chceme jít? Opravdu jsme tím vysněným národem Masarykovým? Národem Masaryka, který se stavěl proti nacismu, přespřílišnému nacionalismu i antisemitismu. Který stavěl lásku, rozum a učenost na první místo a kladl na ně nebývalý důraz. Toho Masaryka, který se zastal jako jeden z mála Žida Leopolda Hilsnera? Který inicioval pomoc židovským uprchlíkům.

Né, to nejsme. Jsme jen národem zbabělých a kvičících prasat, který se děsí a div nepukne nenávistí, i když se má nejlépe v historii. Masaryk by byl dnes haněn a urážen víc než celá "pražská kavárna" dohromady. On, Čapek a další, kterými se "vlastenci" tolik ohání, by byli dnes vláčeni špínou a bahnem. Teskno je mi, když vidím, kam jsme to dopracovali mí drazí národovci.

Autor: David Wiltsch | středa 6.12.2017 14:54 | karma článku: 34.99 | přečteno: 4282x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 264 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 607 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 796 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 138 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 119 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.15 | Přečteno: 927 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.18 | Přečteno: 3458 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...