Nemáš roušku? Zaplať! Pokud tedy nepatříš k bezmocně mocným.

2. 04. 2020 18:53:09
V demokracii by měly platit stejná pravidla pro všechny. Je tomu však skutečně tak? Nebo jsme si všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější?

Od začátku března se naše země pro současnou pandemickou situaci nachází v nouzovém stavu, který zjevně jen tak neskončí. Školy a úřady jsou zavřené, restaurace a veškerá zábavní a volnočasová zařízení rovněž. Spousta lidí uvízla v domácí karanténě, pro ty ostatní platí omezení pohybu. Ven pokud možno maximálně ve dvojicích a to pouze v nejnutnějších případech. Především pak platí povinnost nosit roušky. Ano, ty roušky, které stát nebyl schopen zajistit a nyní je vyžaduje od všech. A co víc, nošení roušek je vyžadováno pod hrozbou pokut. Roušky jsme sice zajistit nezvládli, ale kdo je nebude nosit, zaplatí pokutu 10 000 Kč.

Je otázkou, zda by toto opatření vešlo v platnost nebýt šikovných českých ručiček. Všemocný stát v tomto směru sice selhal, ale naštěstí jsou zde zručné ženy, šicí stroje a taková malá světová rarita - galanterie coby součást krizového plánu země. A právě jen díky šikovnosti a obratnosti národa může nyní Babišova garnitura nařizovat, zakazovat, hrozit a buzerovat - zkrátka to jediné, co dokáže. I když pravda, sám premiér přeci neví nic o tom, že by ženy doma šily roušky. A to zřejmě navzdory tomu, že jeho milovaná ženuška denně na svém instagramu sdílí poděkování všem, kteří tak činí.

Abych pravdu řekl, nemám ani tak problém s tímto opatřením a jeho plněním. Jistě má své opodstatnění. Platí však skutečně pro všechny? Nebo jsme si všichni rovni, jen někteří jsou si tak nějak rovnější? Jak se k těmto opatřením staví sami jejich autoři? A jak plní postihy, kterými hrozí společnosti? Na toto nám odpoví sám vedoucí krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček. Jak totiž prozradila fotografie z jedné videokonference, zrovna on - ministr vnitra a vedoucí krizového štábu, který chce pokutovat lidi na ulici - a spolu s ním ministrině práce a sociálních věcí Jana Maláčová ani její choť Aleš Chmelař na sobě ve společnosti ostatních roušku neměli.

Je chvályhodné, že sami své pochybení přiznali. A je vskutku smutné a vyčůrané, jak s tím sami naložili. Myslíte, že zaplatili pokutu pěkně ze své kapsy do státní kasy? Ale kdeže! Vyrovnali se s tím pěkně po svém formou daru. Jan Hamáček daroval 10 000 Kč fakultní nemocnici Motol, Jana a Aleš naopak zakladateli občanského sdružení Život 90. Jenomže dar není pokuta vážení. Pokuta by šla pěkně z vašich mastných měšců do truhlice statní. Dar však ne. Dar si pěkně odečtěte z daní a v závěru vás to nebude nic moc nestojí. A nejen to. Stát nejen že tyto peníze nedostane formou vámi vyhlášených pokut, ale nakonec na nich bude tratit i skrze daně. Jde sice o mírnou nadsázku, ale dá říci, že vaše úžasně uvědomělé trio tak ojebe stát hned dvakrát.

Jak k tomu však píše paní Maláčova: Pravidla platí pro všechny. Jak tomu tedy rozumět? Všichni si můžeme na místo pokuty vybrat dar, který si posléze odečteme z daní? Že pokutu za každého z nás vlastně v závěru zaplatí stát? Mohu chodit po veřejnosti s odkrytým obličejem a až mne bude příslušník pokutovat, pouze řeknu "Klídek bráško, hodím to na charitu." To pochybuji! A docela se bavím při myšlence, jak každý strážníkovi vysvětluje, že mu nic nedá. Že nemusí. Že mu strůjci samotného zákona dali příklad, jak ho ochcat. Neopruzuj, pošlu dar. Jistě by to prošlo každému. Přeci jen stejná pravidla pro všechny. Nebo jak je to s tou rovností před zákonem?

Za jiných okolností byl by váš dar jistě chvályhodná krok. Za daných okolností tomu tak však není a ani být nemůže. Je to jen výsměch. Nemorální vyčůranost a prachsprostý alibismus. Odporná klička tvářící se jako dobročinnost. A je vskutku smutné, že rozdávat dary na dobročinné účely vás přinutí až pokuta, kterou jste navíc sami ušili na řadového občana. Ba co je horší, nechutné a tragické, že tímto zdánlivě dobrým činem kryjete svou neochotu ji sami platit. Hrajete si na zodpovědné a férové, ve skutečnosti však jednáte naprosto nemorálně. Takže ano kamarádičkové, dary jste již dali. Teď však prosím ještě tu pokutu pánové a dámo.

Autor: David Wiltsch | čtvrtek 2.4.2020 18:53 | karma článku: 41.08 | přečteno: 6034x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.51 | Přečteno: 257 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 605 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 794 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 25.95 | Přečteno: 577 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 15.80 | Přečteno: 274 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 26.46 | Přečteno: 529 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 23.19 | Přečteno: 364 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 24.14 | Přečteno: 484 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...