Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

My pomníky rudoarmějcům, vy našim legionářům!

Rusové prskají pro přesunutí sochy maršála Koněva a volají po trestech i jeho navrácení. Měl bych lepší nápad. My pomníky rudoarmějcům, vy našim legionářům. Zní to fér?

Abych pravdu řekl, dnes jsem se chtěl od rána věnovat úplně jiným věcem. Činnosti, pro niž bych byl snad nazván slavjanofilem, neboť jsem chtěl psát povídky vycházející ze staroslovanského prostředí a jeho mytologie. Místo toho se však hned z rána musím tvrdě ohradit proti krokům velkého slovanského bratrance z rozsáhlých plání tam kolem Moskvy. Není to paradox? Člověk jen vstane a už ho otravují a kazí mu takto krásné plány, za které by ho snad mohli i chválit a mít rádi. Vždyť přeci už Karel Havlíček Borovský říkával, že rusové nazývají rádi vše ruské slovanským, aby později mohli vše slovanské nazývat ruským

Je to jen pár dní, co byla do depozitáře přesunuta socha maršála Koněva, jež už delší dobu budila jakési rozčarování v ulicích Prahy. Nebyla svržena, nikterak poničena a vlastně ani zneuctěna. Pouze přesídlila z bodu A do budu B, načež se zvedla vlna odporu jak ze strany českých komunistů, tak i ze strany Ruské federace. To je ovšem pochopitelné. Co už však rozum příliš nebere, kam až posléze došla ruská arogance a pocit domnělé nadřazenosti nad ostatními národy světa. Tam totiž během pouhých pár dní schválili zákon, dle kterého by chtěli rusové trestat ničitele jejich pomníků, ať už se tak stane kdekoli ve světě. (viz

Vím že podle samotného prezidenta Putina Rusko nemá hranic (viz), ale staví nyní skutečně zákony své jakož i soudnictví nad zákony a soudnictví jiných zemí? Jsou něčím víc? Žijí snad v domnění, že nyní vládnou nám všem? Nebo jak toto chtějí vymáhat? Náhle se zde zjeví tajemní zakuklenci a odvlečou si pár lidí na Sibiř, jako to činili dříve? To skutečně jejich rozpínavost nezná hranic, říkal jsem si toho dne. Vždyť Rusku nikterak nepodléháme. To musí být nějaký nesmysl. Zpráva vytržená z kontextu. Jistě se vztahuje pouze na ruské občany. Nad jinými přeci nemají žádnou moc.

Nu, opak bude zjevně pravdou. Uběhly jen dva dny od schválení tohoto neblahého zákona a již čtu články, že ruský ministr obrany chce stíhat osoby odpovědné za odstranění pomníku Koněva v Praze (viz). Vskutku netuším, z jaké pozice moci tak chtějí činit. Byl Koněv majetkem ruské federace? Podléháme ji? Spadají naše zákony pod ty Ruské? Upřímně si díky některým rudým nokům v čele země nejsem příliš jist plnou suverenitou a ochranou obyvatel republiky vůči rozmarům východních režimů. Nedivil bych se však, kdyby se u našeho prezidenta z možnosti vydat tyto zastupitele objevila i škodolibá radost. Měl bych přesto návrh.

Napříč slavnou Rusí měly by se nalézat pomníky a hroby padlým legionářům. Úcta mužům, kteří se rozhodli k boji po boku Rusů, za což by jim v případě zajetí hrozily ty nejhorší tresty. Mužů, kteří drželi s Rusy za velké války a kteří se proslavili během Kerenského ofenzívy postupem u Zborova (viz). Chudáků, kteří nakonec uvízli ve válce, se kterou sami nechtěli nic mít. Ano, tyto památníky by zde skutečně stát měly.  Mnohdy ovšem jen měly. Dle zpráv ministerstva obrany je jejich stav totiž žalostný (viz). Nikdo je neudržuje, nejsou k poznání a na některých místech se dokonce ostatky padlých válí skládkách. Zatímco z naší strany je jinak všem pomníkům i hrobům rudoarmějců věnována náležitá péče, kterou si ruská strana pochvaluje, na památku našich hrdinů se zde plive. Jsou dokonce označováni za původce jejich slavné občanské války a viníky jejich vzájemného krveprolévání.

Toto vše shledávám já nepřípustným a pokud chcete dělat mezinárodní divadlo pro jednu přesunutou sochu, začněte prosím věnovat památce našich hrdinů více úcty a péče. Obnovujte a udržujte jejich zanedbané památníky a místa věčného odpočinku. A především začněte své občany učit pravdu o jejich nelehké situaci, navzdory které však mnohdy pomohli i prostým lidem. Je toto vůbec z vaší strany možné? Obávám se že ne.

Co tedy s tím? Nu, o něčem bych snad věděl. Nyní vidím, jak se stavíte k jedné přesunuté soše. Jak křepčíte a jančíte. Tak co kdybychom odstranili za každý zneuctěný a neudržovaný pomník či hrob u vás jeden z vašich a nahradili jej pomníkem našim legionářům? Hrdinům první republiky, jejichž odkaz byl vašimi lidmi tak nestoudně pošlapán. Vaše pomníky si pak klidně vezměte. Ať Koněv zdraví třeba medvědy na Sibiři. To je mi jedno. Však vy už se o ně nějak postaráte. Jistě lépe než o památníky našich hrdinů. Mužů, kteří bojovali za stát, který z počátku existoval pouze v jejich srdcích. Naši hoši pak doma konečně poznají náležité úcty, které se jim u vás nedostává. 

A vězte, je-li vám proti chuti udržovat pomníky tzv. Běločechů, které viníte z vašich problémů, věřte, že ještě více bude zde mnohým proti chuti klanět se pomníkům země, která svobodu přetavila v žalář. Pro kterou naše osvobození bylo pouze dobytím nových držav na západě. Zločincům, kteří nad námi drželi kovanou klec a roztahovali se zde, jako doma. Kteří za čtyři desetiletí nadvlády dovedli tuto zemi do většího bahna, než období války s Hitlerovským Německem (viz). A kteří jediný nadějný nádech svobody rozjezdili pásy tanků.

Nechci se mstít. Na toto při úctě mrtvým není místo. Ale zvedne-li se iniciativa toto třebas jen na oko prosazující a především na toto poukazující, rád se k ní přidám. Nic Rusáky nebude štvát více a třebas si i pro jednou sáhnou do svědomí a věc zanedbané úcty našich padlých se posune k lepšímu.

My pomníky rudoarmějcům, vy našim legionářům. Zní to fér? Pokud ne, můžeme to obrátit. Vy si odvezte své sochy a my na jejich místě budeme důstojně ctít naše padlé.

 

Autor: David Wiltsch | čtvrtek 9.4.2020 10:02 | karma článku: 43,92 | přečteno: 6492x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 286x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/