Vysušování mokřadů? Ukázkový příklad Babišova boje se suchem!

29. 05. 2020 11:42:42
Babiš se chvástá, jak bude bojovat proti suchu. Kdy? Nevíme. Snad někdy v daleké budoucnosti, až tady bude samá poušť a polopoušť. Zatím se pod jeho panováním jen vesele vysušují mokřady a krajina tak dále pustne.

Kůrovec nám žere lesy! Vysadíme bambilión listnáčů. A ty včely mají rády tu řepku. Bla, bla, bla... Budeme stavět přehrady! Budovat vodní kanály! Blá, blá ... A poručíme větru dešti, aby pršelo. Žblib, žbleb, žblob... Zatím jen sliby, akce žádná. Kdy chce ten Babiš ty přehrady začít stavět? Až tady bude jen suchá neúrodná půda? Až dokončí ten slibovaný rychlovlak do Brna a triliony kilometrů dálnic, s jejichž stavbou se za ty dlouhé roky jeho úřadování ještě ani pořádně nezačalo? No tak to potěš koště a rovnou se stěhuj na Saharu, i tam bude do té doby snad líp. A co na tom, že se jedná jen o další hrubé zásahy do krajiny, které v zásadě nic moc neřeší?

Neřeší? Jak neřeší? Že by na místě bylo udržovat původnost krajiny? Že je třeba chránit lesy? Vodní toky? Mokřady? Obnovovat retenční schopnosti půdy a meandry potoků? Odstraňovat odvodňování, vyhnout se přebetonovaným aglomeracím, aby se mohla voda vsakovat do půdy? Že je potřeba se vrátit k menším lánům, přírodním hnojivům a pěstování původních plodin, které neničí půdu a neohrožují včely a další hmyz? K diverzitě polí, lesů a luk?

Ale jděte. Taková slova jsou jen důkazem, že tomu nerozumíme. Dovedete si snad představit, jak Babišův Agrofert zmenšuje a rozděluje své polnosti? Jak opět mezi poli vzniká prostor zadržující vodu a kypící životem? Jak se vrací k šetrnému a původnímu hospodaření? Ke skutečné péči o krajinu. Přestaňte snít lid!. Vždyť u toho se ani nevyfotí. Nepřestřihne pásku u krásného původního lesa, jako u nově vybudované přehrady či zbudovaného kanálu, který je jen dalším hrubým zásahem do původní krajiny a znásilněním matičky země, k jehož budování je užita další nešetrná těžká technika. My nepotřebujeme držet vodu v betonových nádržích a sem tam si připustit. My potřebujeme dostat vodu do půdy, která je schopná ji držet. Toto je cesta v boji proti suchu. Přehrady nás nespasí!

To se ovšem nehodí. A zatímco se Babiš chvástá, jak jednou v budoucnu za tři triliony let a bambilion k tomu začne budovat přehrady, dochází pod jeho vládou vedenou rukou dobrého hospodáře k dalšímu násilnému vysušování krajiny. Není to tak dávno, co někdo vysušil mokřad na Břeclavsku (viz). Mokřad zadržoval vodu v krajině a byl domovinou mnoha druhů hmyzu a ptáků. Nyní se náhle vypařil a do půdy se zahryzly traktory Agrofertu. Co na to ministr životního prostředí? Souhlasí? Mlčí? Schvaluje to? Odpaření prošetřuje inspekce životního prostředí, ale dočkáme se někdy jejich závěrů? Možná až hodně dlouho po skončení Babišovy zeměsprávy - nebo spíše devastace. A nebude inspekci přikázáno, aby to prošetřila znovu, jako nyní policii středočeskou hejtmankou jiná záležitost? (viz)

Zatímco píši tyto řádky, je v ohrožení další z mokřadů, který je opět domovinou mnoha druhů ptáků, vodomilného hmyzu, žab a dalších živočichů. Jedná se jeden z mála kousků přírody v typicky zemědělské polabské krajině středočeského kraje. A hádejte, kdo vede středočeský kraj jako rodinou firmu? Jaroslova Pokorná Jermanová, hejtmanka za ANO, jehož vůdce se tak chvástá, jak bojuje proti suchu a spravuje zemi rukou odpovědného hospodáře. To určitě!

Řeč je o mokřadu u Lysé nad Labem, který od města kraj odkoupil za 1Kč a nyní plánuje jeho likvidaci, aby zde mohl vybudovat jakýsi komplex Svět záchranářů (viz). Nepřípustné. Skandální! V době, kdy bojujeme se suchem, kdy obce zakazují svým obyvatelům čerpat vodu, se bude likvidovat další ojedinělý vodní ekosystém. Zatímco se nejlepší premiér v dějinách dušuje, jak bude bojovat se suchem, jeho podržtaška ve středočeském kraji bude vysušovat mokřady? A nejen ve středočeském kraji, ale všude, kde zavazí zájmům mocných?

"V rámci katastru města v typicky zemědělské polabské krajině se jedná o unikátní území s charakteristickými mokřadními společenstvy rostlin a živočichů vázanými na prostředí s kolísající vodní hladinou v průběhu roku."

Ale chápu, je zákaz shromažďování, to se kálí na hlavy obyvatel a schvalují kontroverze jedna báseň. Když vidíš ojedinělý ekosystém, krásnou přírodu či zdroj vody hemžící se životem, hned ho zalij betonem. Budujme tam lunaparky, zábavní střediska, obchoďáky či parkoviště. To je jedno. Prostě něco. Hlavně zlikviduj té přírody co nejvíce. Hospodař jak nejhůře můžeš a zlikviduj co jen jde, po nás ať poto ... poušť.

Babiš se chvástá, jak bude bojovat proti suchu. Kdy? Nevíme. Snad někdy v daleké budoucnosti, až tady bude samá poušť a polopoušť. Zatím se pod jeho panováním jen vesele vysušují mokřady a krajina tak dále pustne. Není to na hlavu? I když pravda, sám veliký bojovník proti suchu, dobrý hospodář a ochránce české půdy a zachránce tisíců mrtvých ve svém velikonočním videu sedí u plně napuštěného bazénu. To je tak, když huba neví, co ruka dělá a ruka neví, co huba povídá. Nebo snad Babiš dokáže křísit nejen mrtvé, ale i mrtvou krajinu? Nemyslím si. Zemi máme jen jednu. Až ji zničíme, nebudeme mít kam jít. Tak se k ní tak taky chovejme a šetrně s ní zacházejme. Darovala nám místo pro život, tak ji to vraťme.

Autor: David Wiltsch | pátek 29.5.2020 11:42 | karma článku: 32.37 | přečteno: 1482x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 264 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 607 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 796 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 251 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 626 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...