Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když stát řídí odborníci

Vláda odborníků. To je to, co nám Babiš po celou dobu slibuje a obzvláště v těchto časech by měla být prioritou. Zjevně ji máme a proto zůstáváme nadále Best in Covid a dokonce jsme od ní ke státnímu svátku dostali nevídané dary.

Tak a máme tady státní svátek připomínající nám krásných 102 let již neexistující republiky. Nezoufejte však. Letošní oslavy jsou přeci jen něčím vyjímečné. Vláda nám všem nadělalila nádherný dárek. A to nejen na dnešek, ale rovnou na jeden celý týden. Osekala otevírací dobu, zavřela další podniky, omezila vycházení a vůbec nás tak nějak opět o krůček přiblížila lockdownu, kterému se beztak nakonec nevyhneme. I když pravda, my už ho máme, jen s bambiliónem vyjímek. Proč to? A proč ho nevyhlásit rovnou? A proč jsme ho vlastně nevyhlásili už nějaké dva tři týdny zpátky, kždy by to náš problém vyřešilo mnohem lépe, než tohleto neustálé odkládání a posouvání se k němu šnečím tempem. Než toto pomalé omezování salámovou metodou. Nu to víte, vláda si oblíbila zakazování a co by pak co dva dny zakazovala?

Haló vládo odborníků, slavní mudrci i vzácní chemici, slovutní ministři i páni magistři, astrologové, geometři, agronomové, psychiatři, páni docenti a zkrátka odborníci s patentem na rozum i ty nejlepší premiére v dějinách. To vás opravdu nenapadlo, že kdybyste před pár týdny vyhlásili totální lockdown se vším všudy třebas na pouhých deset dní, tak ušetříte nejen destítky či dokonce stovky životů a celé naše zdravotnictví, ale nedrtíte ani jednotlivá odvětví ekonomiky tak dlouho? Vždyť vidíte, že tohle nikam nevede. Jen to prodlužujete těm, které jste zavřeli jako první a přidáváte tím neustále další, které vaše opatření jen neúměrně drtí. Vždyť kam to vede a co to řeší? Kroze se bude stejně přelévat z odvětví do odvětví.

Dle uniklých dat jež zvěřejnili novinky.cz se stejně většina lidí nakazí v rámci rodiny a nebo v práci. Tak proč jediné, co nyní lidi můžou, je chodit do práce a stýkat se s rodinou? Jasan, rodině se nevyhneme. Ale vy to ty lidi posíláte nosit z práce do těch rodin. To jakými daty se tam kura řídíte? A takových nelogičností tam máte stále více.

Abychom zabránili přenosu viru, je potřeba zamezit shlukování lidí. Co uděláte vy? Osekáte otevírací dobu úřadů a na některé dny je rovnou zavřete. Co že se děje? Lidi se shlukují před úřady, protože zcela přirozeně mají mnohem méně času, kdy tam dojít. Logické. Tak když už jste vy odborníci kura tak neschopní, že nedokážete zařídit online administrativu v jednadvacátém století, tak apsoň přemýšlejte ne? Tak naopak prodlužte otevírací dobu, aby lidé měli více času tam dojít a pokud možno aby chodili jen v objednané termíny s dostatečnou rezervou, aby nikoho nepotkali. Je i tohle sakra tak těžké?
Totéž obchody. Lidé jíst musí. Někde si nakoupit musí. To dá rozum že obchody nezavřeme. Co vy však uděláte, aby se neshlukovali? Totéž jako v případě úřadů. Osekáte otevírací dobu. Zavřete maloobchody. Zavřete velkoobchody v některé dny. Tak sakra, co to má za logiku? Vždyť tím zde opět akorát naženeme více lidí v jeden čas.

Vy je ještě na naděle zavřete. To do pytle zapomínáte v jaké zemi žijete? V sobotu vám tam tak akorát naleze dvakrát víc lidí a totéž pak v pondělí. Vůbec co řeší zavřít obchody na neděli, když jste tato opatření vyhlásili na týden? Kolik se tam těch nedělí během těch sedmi dní asi vejde? 
Tak sakra vy experti, nebylo by naopak na místě držet ty obchody co nejdéle otevřené a to včetně uzavřených malobchodů, aby se lidé co nejvíce rozptýlili? Zavést hodiny pro nejohroženější skupiny? Apelovat na lidi v home office, aby chodili nakupovat v době, kdy je naopak většina lidí v práci? Apelovat na lidi chodící do práce ráno, aby si naopak tu svačinu nachystali už doma a předem a netrajdali zbytečně ráno nakupovat? Sakra! 

Dobprava totéž. Budu se opakovat, ale je potřeba co nejvíce omezit shlukování lidí. Co se děje? České dráhy omezují spoje a totéž činí mnohá města s hromadnou dopravou. K čemu to povede? No tak do dupy když během hodiny pojede jeden autobus místo tří, tak jasně, že lidi, kteří by se rozptýlili ve třech autobusech se budou muset nacpat do jednoho. Já už vážně nevím. Zpomalujeme pandemii nebo promořujeme na 2000%? Řídí nás odborníci nebo naprostí ... ona slova, jimiž Maláčová častuje premiéra?

Ale pojďme dále. Nerozčilujme se nad tím, že se tady hasí požár benzínem. Já prostý občan s tím stejně moc nezmůžu. Pojďme si prohlédnout dále vaše sváteční dary, které jste nám kamarádičkové dali. Můžete mi říct, co je to za zhovadilost zakázat farmářské trhy s výjimkou toho, co se tam běžně prodává? Tak zakazujete je nebo ne? To je jako zakázat chodit plavat tam, kde není voda. Bruslit tam, kde není led. To aby si mohl premiér udělat další Cupcake z biomrkve, chlubit se s ním na facebooku, vyzývat lidi aby chodili na vzduch a nasluníčko a pak se rozčiloval, že si šli i oni koupit biomrkev na trhy.

A vůbec, když už zmiňuji trhy na náplavce, pro které tento povyk vznikl. Jak moc je nebezpečné nakoupit si na trzích venku v porovnání s uzavřenými prostorami o´velkoobchodu, kam teď všechny ženete v omezeném čase? Všimli jste si vůbec, když jste tolikrát zmiňovali trhy na náplavce, že Praha už ani nepatří mezi regiony s nejyššími přírůstky infikovaných vy jelita? Ah můj Bože.

Nu ale pojkračujme. Co se tak zamyslet nad zákazem nočního vycházení? Neví tady někdo, kam by ti lidi po deváte chodili, když už jste všechno zavřeli a alkohol na veřejnosti je taky ganz verboten? Ano, nic neříkejte. Dvojministr Havlíček už nám vše vysvětlil. Isnpirovali jste se v Itálii a ve Španělsku. To je mi hned vše jasné. Vždyť Česká republika je typicky středomořská krajina s bohatým nočním životem v ulicích na začátku listopadu. Úplně jsem zapomněl. Jediné, co tenhle potrhlý zákaz řeší, jsou  tak nanejvýše vnitrostranické problému hnutí ano. Ale víte, ono by možná stačilo nakázat lidem na noc odevzdávat fotoaparáty na nejbližší policejní stanici. A nebo možná ještě lépe držet se vlastních nařízení, jít příkladem a nikde moc netrajdat. I když já si nemyslím, že se tam pan novinář zjevil náhodou.

Víte co je na tom všem nejlepší? Samotné vyjádření superministra Havlíčka pro ČT, který naprosto v klidu pronesl: "Když se podíváte do těch opatření, nejsou úplně zásadního charakteru ve smyslu ekonomických restrikcí, ve smyslu toho nočního potkávání. Jsem přesvědčen, že drtivé většiny obyvatel se to zásadně nedotkne." Pan ministr nám tady naprosto bez problému veřejně vlastně oznamuje, že nová opatření jsou naprosto zbytečná a úplně ale úplně k ničemu. No já už jen čekám, kdy nakážou zatemňovat okna proti náletům. Ty nám sice taky nehrozí a taky nic neřeší, ale něco se dělat musí.

Nu, každý nemůže být Einstein. Naštěstí však máme nejlepšího premiéra v dějinách, který ví co dělat. Který nepotřebuje žádný plán, protože ví, že jsme BEST IN COVID. Proto jsme také tam, kde jsme. Tam kde je tma a nejsou tam okna. Jednom jendo okýnečko, z něhož leze hovínečko. A proto se z BEST IN COVID stalo během chvilky WORST IN COVID. Ale on za to přeci nemůže. To šechno zlobivý občan.

Zajímavé. Když jsme to na jaře svépomocí zvládli, to bral na sebe hrdině plnou odpovědnost. Když se mu to v létě začalo sypat, to už házel odpovědnost na hygienu. A nyní, když se topíme v bahně, podniky krachují, nemocnice se plní nakaženými, tak to už s odpovědností za průběh pandemie nechce vůbec, ale vůbec nic mít. Ne, to vy jste vinni. Vy všichni jak tento článek čtete i vy, co ho nyní nečtete. Ale určitě ne pan Babiš. On je přece nejlepší. On všechno ví.  On vše umí a vše zařídí. On nás zachrání.
Jistě. Pojďme si tedy udělat kratičký výlet do minulosti:

31.7. - Opozice vyzývá vládu, aby představila plán pro druhou vlnu. Zamítá to Andrej Babiš, zatímco celé ANO, ČSSD a KSČM se zdržují hlasování. Snad celý následující měsíc Babiš nechápe, co za plán po něm kdo chce. My jsme přeci an vše dokonale připraveni a jsme především BEST IN COVID.

15.09. - Andrej Babiš apeluje na média a politiky, aby už přestali strašit koronavirem, který už se pomalu v Zemích koruny české vzmáha. Není důvod k obavám. Vše funguje, na vše jsme připraveni. Pokud se situace zhorší, budeme rychle jednat.

29.09. - Plukovník Prymula volá po vyhlášení nouzového stavu a přísných opatřeních. Zcela v souladu s Babišovými slovy o rychlém postupu je však potřeba ještě týden počkat a mezitím nahnat lidi do volebních místností.

22.10. - I když už je týden skoro všechno zavřené, máme nový rekord. Téměř 15 000 nakažených a úmrtnost prudce stoupá. Začíná Lockdown s pár desítkami výjimek a voláme pomoc z celého světa. Rád bych dodal, že ještě čtyři dny před tím nás uklidňovali, že týden až dva další opatření nepřijdou.

26.10. - Krize se prohlubuje. Zavádíme další víceméně nesmyslná opatření popsaná výše a to samozřejmě s dalším balíčkem vyjímek, aby bylo za dva dny opět zakazovat. 
28.10. - za pouhých 26 dní jsme na 1175 obětech, což je téměř dvaapůlkrát více, než za 193 dní od března. K dneštnímu dni máme dalších 15 663 pozitivně testovaných. Hádám, že zítra překročíme další hranici a to i přesto, že zde už pár týdnů máme Lockdown Nelockdown plný výjímek. To možná bude právě ta chyba. Andreji Babiši, to ty jsi tím nejvíce vinen a máš na rukou krev. Odstup a  předej to skutečným odborníkům. Přestaň si honit triko a prosit lidi, aby tě brali vážně, když jsi ještě před měsícem peskoval veřejnsot, aby se nestrašila.

Další nestůdnost, proti které bych se však chtěl takto k závěru vyjádřit, je také chování hygieny, která částečně nese odpovědnost za současný stav, poněvadž i kdejaký bulvární plátek dokáže trasovat lépe než ona s chytrou karanténou a e-rouškou dohromady. Vedle toho ani nestíhá sčítat skutečné stavy k aktuálnímu dni a už vůbec nestíhá ze statistik odečítat zotavené. Teď má navíc ještě tu drzost posílat své pracovníky na kontroly do nemocnic a to rovnou na Covid oddělení, kde již tak mají práce nad hlavu. Vedle běžných kontrol zdržuje papírováním a ještě se dožaduje ochraných obleků, aby mohla k pacientům. Tohle je skutečně možné jen u nás a pokud povel skutečně přišel od hlavní hygieničky Jarmily Rážové, měla by se ta baba vzpamatovat, veřejně omluvit a složit svou funkci, na kteoru prostě nemá. Ale to nehrozí.

Co bude dál? Nevím. Dle premiérových slov můžeme snad už čekat jen na zázrak. V snad nejateistčtější zemi světa celkem úsměvná představa. Bůh nám nepomůže a blaničtí rytíři také nevyjedou, poněvadž nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůře. Na druhou stranu má i ten Bůh v této zemi už pomalu větší důvěru než současná vládní garnitura. Jsme v tom sami a musíme si pomoci sami. Buďte tedy rozumní a opatrní, když už toho odborníci tam nahoře nejsou schopni. Noste roušky, myjte si ruce, dodržujte rozestupy a zbytečně se nestýkejte. Je to to nejmenší co můžeme pro sebe, své blízké a především zdravotníky v první liních udělat.

Zavést na dva týdny naprostý Lockdown už před měsícem, tak tolik nedrtíme ekonomiku neprosto zbytečným prodlužováním opatření a neustálým prokrajováním se k Lockdownu, nezatížili jsme zdravotnictví a už jsme dávno z nejhoršího venku. Ale proč bychom to dělali. Co by vláda dělala, kdyby nemohla co dva dny něco zakázat nebo nakázat. Zjevně se v tom vyžívá. Tuhle zemi řídí naprostí šílenci a já se ptám, kdo ten bordel uklidí a všechno to zaplatí? Já jen doufám, že národ není tak hloupý, aby jim to tam za rok hodil zas.

Ale třeba se premiér, který už nemá ani odvahu chodit na tiskovky, které se nikdy nekonají v oznámený čas, opět pochlapí a přitvrdí. Vystoupí před obraz a odcituje nám tam Arnolde J. Rimmera z kultovní seriálu červený troalsík: "Říkejte si tomu extrém, ale navrrhuji, abychm šli tvrdě a bez prodlení zaútočili skutečně masovou letákovou kampaní, a zatímco se z ní bude sbírat, nasadímecirkusáky, alegorické vozy, pouliční divadlo a možná i dobročinné koncerty, ano? A pokud to bude málo, lituji, ale přijde čas triček: COVID_19? Ven! ... Netopýří viry? Ne děkuji! ... A pokud tohle nezabere, tak už nevím co."

A když už zmiňuji ty tiskovky, tady bych měl taky jedno zamyšlení. Oni si neumí naplánovat ani tiskovou konferenci a vy po nich chcete pandemický plán a provést zemi touto krizí? Neblázněte. Pokud se tahle skvadra chopí moci i po dalších volbách, utíkej kdo může. I já se nyní za současné situace zasekl v Rakousku, odkud jsem se měl po půl roce vracet a doufám, že jednoho krásného dne  po návratu do té naši zemičky neuslyším jen: "Všichni jsou mrtví Dave!"

Autor: David Wiltsch | středa 28.10.2020 21:03 | karma článku: 33,53 | přečteno: 1348x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 286x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/