Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

Kdo měl tu smůlu, že si včera pustil Andreje Babiše a jeho poslání "Čau lidi" a pamatuje si alespoň trošku, co z jeho úst zaznělo před rokem v Otázkách Václava Moravce, musel minimálně zírat s otevřenou pusou, klepat si na čelo nebo mít chuť praštit tomu pánovi na obrazovce přes rypák a své zařízení prohodit oknem. Premiér totiž vlastně během pouhých pár minut popřel vše, co sám ještě před rokem říkal. Co bylo ještě před rokem v období ekonomického růstu dle jeho slov nemyslitelné, je nyní s nastupující krizí naprosto přijatelné. Nač sám upozorňoval, je nyní kampaň médií, opozice a zaujatých odborníků. Za výši daně, kterou sám prosazoval, nyní napadá své vládní kolegy. Co měl v programovém prohlášení vlády, ruší a schvaluje návrh opoziční strany se stranou opoziční. Tam, kde nás varoval, nyní není místo pro obavy. Celé jeho vystoupení vlastně bylo jedním velkým sebezapřením. 

Ano, za týden a den k tomu to bude rok, co se utkali Petr Fiala a Andrej Babiš v Otázkách Václavách Moravce, kde byl Andrej Babiš upozorněn, že má v programu stejně jako ODS zrušení superhrubé mzdy. Té superhrubé mzdy, kterou označuje za největší podvod a se kterou dokázal ještě sedm let vládnout a jeho slovníkem vzato, okrádat tak lidi stejně, jako ti, kterým toto vyčítá. Je to asi totéž, jako jeho kauza s korunovými dlouhopisy, kdy věděl, že se na nich dá ojebat stát, ale místo toho, aby s tím něco jako ministr finací udělal, nechal zákon v platnosti a ještě ho zneužil pro sebe...

Toho megapodvodu, který se teď odhodlal na dva roky zrušit. Proč jenom na dva roky? A co bude dál? Vrátí se tento jím kritizovaný podvod v platnost? Čert ví. Tak jako tak byl vyzván, aby panu Fialovi podepsal jakýsi papír, že do roka a do dne  spolu superhrubou mzdu zruší. Babiš nepodepsal, a paradoxně se tak stejně stalo. Je na to však nyní vhodná doba? Já si to tak úplně nemyslím, ale tohle nyní ponechme stranou a pojďme se už konečně podívat na onen zmiňovaný názorový kolotoč Andreje Babiš.

 

"Víte, kolik by to stálo peněz, kdyby se zrušila superhrubá mzda na příští rok? 80 miliard! 80 miliard! Takže deficit by byl 120 miliard! A ratingy jsou pryč! Česká republika jde do kopru!"

Ano, přesně takto vyřvával Andrej Babiš před necelým rokem ve studiu. V době, kdy jsme tady ještě neměli epidemii a kdy jsme si ani nemysleli, že by k nám nějaká mohla přijít. V časech, kdy ekonomika šlapala a na krizi jsme neměli ani pomyšlení. Ve dnech, kdy nás ani nenapadlo, že začnou krachovat podniky a firmy a my budeme počítat s rekordním schodkem státního rozpočtu. Jak je tedy možné, že co bylo loni nemyslitelné, je nyní zcela v pořádku? Jaktože dnes, kdy se mluví o největší krizi snad od 30. let 20. století, si můžeme dovolit, co jsme si v časech největšího ekonomického růstu dovolit nemohli?

Loni by byl problém schodek 120 miliard. Dnes tuto částku několikanásobně překračujeme. Do toho jsme ze státního rozdali 15 miliard volební úplatek důchodcům a budeme škrtat ve zdravotnictví v období největší pandemie od dob Španělské chřipky. Česká republika jde slovy Andreje Babiše do kopru a my si nyní můžeme dovolit takovou sekeru? Vždyť to nedává smysl! Jak tomu rozumět? Jakože rozpočet dosáhl tak katastrofálního stavu, že na nějaké té miliardě už nesejde? Že se tam prostě ztratí? Vždyť onen samotný krok zapírá vše, co Andrej Babiš před rokem tak velkohubě prohlašoval!

"Vy fakt nemusíte mít žádné obavy. Věřte mi," uklidňuje nás však Babiš v jeho včerejším Čau lidi. Před čím nemusíme mít obavy? Před tím, před čím nás sám před rokem varoval? Před tím, co sám před rokem během konjunktury označoval za demagogii? A co mu máme věřit? Jaho verzi současnou, minoulou nebo některou z těch budoucích? Pamatuje si ten pán vůbec, že úplně stejně v září mluvil o Covidu, kdy nás nechtěl strašit? Všichni víme jak to dopadlo. Světové prvenství na počty nakažených i mrtvých a veškerou vinu vmetl do ksichtu lidem a opozici. Bravo!

Ale pojďme dále, co k tomu má náš lidem milovaný a z Boží vůle panující premiér: "Tady jsou různí odborníci, kteří říkají, že co bude..." Ehm, oni říkají to samé, co ty jsi prohlašoval v OVM! Kde je pravda? Jak a co ti máme věřit?

"Toto je demagogie. Stálo by to 80 mld. Zničilo by to celé naše hospodářství. Zničilo by to celou ekonomiku! Naše ratingy!"

Ehm, vracíme se k tomu samému jako výše. Dnes ne? Dnes s nastupující krizí ne? Dnes, kdy se začíná propouštět a podniky krachují to naše ratingy nezničí? Dnes, kdy naše hospodářství skomírá,  nás tato demagogie nikterak neovlivní nebo nám dokonce nějak pomůže? Já vím, že mám za sebou jen čtyři roky šrocení ekonomickcýh věd a tak nemusím vědět tolik, co premiér s jeho mnohaletou praxí a jsem méně než opoziční teoretici zvaní do diskuzních pořadů. Ale ani prosté logické myšlení natož pak tolik protěžovaný zdravý selský rozum mi toto příliš nepobírá.

Můžeme však být klidní. Pan Babiš má pro nás opět slova útěchy a opět popírá vše, co dříve prohlásil. "Neříkejte, že máme rozvrácené finance. Máme nejlepší finance v Evropě. Veřejné rozpočty ještě lepší. Není to pravda!"  - ehm, tady sám hned vyvrací předchozí dvě věty? Nebo jak to chápat? Holt se mu zase splašil generátor náhodných slov. Co tam má dále?: "My pořád v mediálním prostoru slyšíme, že jak jsme na tom špatně. Je to nepravda. Nevěřte těm lidem, kteří říkaj, že máme rozvrat financí. Ja to normálně nepravda." 

Tak kurde, je toto normální? Dává tohle ještě někomu smysl? Pomiňme, že ono Nevěřte těm lidem, kteří říkají, že máme rozvrat financí" zní asi stejně jako Zápotockého "Naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno to jsou fámy, které šíří třídní nepřátelé,"  či jiné podobné bolševické žvásty o kapitalistech a třídních nepřítelích. Přejděme rovnou k jádru pudla. Kdy a jak se sakra ze slov ZNIČILO BY TO CELÉ NAŠE HOSPODÁŘSTVÍ stalo NEMUSÍTE MÍT ŽÁDNÉ OBAVY - VŠE JE TO NEPRAVDA? Nepřeskočil tady někdo kapitolu? Nepřekočil tady někdo kapitolu příští, totiž krizi a zničené hospodářství? Jakože když už se to hospodářství hroutí, tak proč ho rovnou nedorazit? Jsem zmaten! Vždyť tohle je v naprosto stejném protikladu, jako následující dvě prohlášení o důchodech.

"Vy chcete zničit veškeré rozpočty! Vy chcete ohrozit důchodce!"

 Andrej Babiš, Otázky Václava Moravce - 1.12.2019

"Není důvod se obávat toho, že by v budoucnosti nebyly peníze na důchody. Nebo na platy. Nebo na investice."

Andrej Babiš, Čau lidi - 22.11.2020

 

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy. Kde je však pravda? Je pravda lež? A lež je pravdou?

Dle všech možných zpráv nyní hrozí osekání financí ve veřejných službách a v krajích. V praze hrozí zastavní výstavby městských bytů během bytové krize, projektů proti klimatickým změnám či dokonce pozastavení přípravy nového metra D. Spolu s Covidovým propadem Praha přišla o celou částku, která byla plánována na investice pro příští rok. Kdo z toho bude obviněn? Kalúsek? Covid? Piráti ve vedení Prahy? Nebo se k tomu premiér postaví jako chlap a převezme plnou odpovědnost? Nebo to umí jen v časech, kdy se zemi daří, aniž by na tom nesl jakýkoli podíl?

Kde se má sekat dále? Ve zdravotnictví a školství. Ano, kde jinde sekat během světové pandemie, než ve zdravotnictví a školství. Komu jinému po tomto roce poslat veliký prostředníček, než právě lékařům a učitelům. A dál? To nikdo pořádně neví. Neví to ani Alena Schillerová, která prohlásila, že není David Copperfield. Tak hlavně, že jste ten paskvil jako strana prosadili a schválili! Ale to není podstatné, i navzdory zpochybnění ze strany samotné ministrině financí jsou veškeré slova kritiky samozřejmě jen kampaň jako vždy. 

"A proč to říkaj? Víte proč? No protože za 10 měsíců jsou volby! A je potřeba lidem vymívat mozky!" - tvl, Andreji, jsme malá země kde se nějaké volby konají minimálně jednou do roka. Dočkáme se měsíce, kdy tuhle frázi nevytáhneš? Deset měsíců před volbami? Nepřeháníš to už trošku? Jinak fajn že zmiňuješ to vymívání mozků, dle všeho výše i níže uvedeného se ho dopouštíš jedině a právě ty.

 

"Snížíme superhrubou mzdu na 19%, je to asi 23 miliard, které by dostali lidi, ale zároveň některým pronajímajícím byty by se jim zvýšila daň na 19%. A jak říkám, musíme plnit programové prohlášení vlády."

 Andrej Babiš, Otázky Václava Moravce - 1.12.2019

"Zároveň ten návrh defakto zabraňuje navýšení daně pro všechny živnostníky. Protože kolega z vlády Hamáček navrhnul 19%. To by znamenalo navýšení daně pro živnostníky z 15 na 19%" 

Andrej Babiš, Čau lidi - 22.11.2020

 

Závěrem bych už snad jen zmínil, že Babiš tento nápad považuje za svůj a myslí si, že je nejlepší. Jak však můžeme vidět, 15% daň prosazovala od začátku ODS a Babiš se ji všemožně bránil jako demagogii vedoucí k rozkladu financí. Dle jeho slov z Otázek Václava Moravce 2019: "My máme v programovém prohlášení vlády na příští rok, že superhrubou mzdu znížíme na 19%. A to bude samozřejmě do debaty v rámci koalice." Z debaty v rámci koalice se tak nakonec stal podraz na vládního partnera, na kterého je teď ze strany Andreje Babiše ukazováno jako na šmejda, který zastával vyšší daň, než on. Z debaty v rámci koalice je naopak dohoda se stranou z opozice. A ačkoli 15% daň byla nápadem ODS, je to ten nejlepší návrh Andreje Babiše. Opět se zde tak objevuje paradox s Čapím hnízdem, které sice není jeho, ale přesto je to to nejlepší, co kdy vymyslel. Jak už to tak u ANO bývá, pouze si vytáhlo z balíčku dříve zamítnutých návrhů opozice jeden, který se mu hodí a nyní ho proazuje jako svůj.
Andrej Babiš a návrhy opozice:

Asi bych měl to Čau lidi sledovat častěji a každé podrobit podobné Analýze. Už předposledně jsem si všiml, že tam bylo dost protimluvů 18.11. například předseda prohlásil: "Když totiž ekonomika roste, má vláda snižovat dluh a připravovat se na případné krize." S tím se nedá nesouhlasit. Tohle je správný přístup. Andej Babiš se však prožíral ekonomických růstem a slova kritiky ještě loni v listopadu před nástupem krize odbýval slovy: "Žádná krize nebude!" Tak čau Andreji, a snad nám tohle vysvětliš. 

Autor: David Wiltsch | pondělí 23.11.2020 21:07 | karma článku: 44,25 | přečteno: 7405x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 288x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Vážené ministerstvo životního prostředí

Situace okolo otrávené Bečvy, průtahy a podezření kolem vyšetřování a především vystupování ministra Brabce mě nenechávají ani trošku klidnými. Nedá mi to. Musím se ozva. Pokud se ve věci nezačne okamžitě jednat, měl by odstoupit.

4.11.2020 v 13:32 | Karma: 17,78 | Přečteno: 264x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/