Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

Pokud Češi berou něco opravdu jako velkou křivdu, pak je to údajná Mnichovská zrada z roku 1938, kdy byli donuceni odevzdat své pohraničí a tedy i pevnosti a továrny bez boje jen proto, aby zabránili další velké válce. Čin možná šlechetný, leč v závěru zbytečný, poněvadž válku pouze posunul a dal Hitlerovi vše, co pro své dálší plány potřeboval a především z nadcházející války vyřadil jednu z nejlépe připravených zemí. Zemi, která tou doubou byla skutečnou zbrojovkou Evropy, zemi, která byla odhodlána bránit každý metr své půdy a zemi vyrábějící tak kvalitní zbraně, že je pak Hitler skvěle využil při dobývání další vojenské mocnosti té doby - Francie. Jak sám Winston Churchill posléze prohlásil; "Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolili hanbu. Budou mít válku."

A aniž bych se chtěl nyní opět pouštět do rozboru všech historických souvislostí a událostí a zamýšlet se, do jaké hloubky byl tento přístup skutečnou zradou, pojďme si připomenout to zásadní. Ačkoli byla naše země nakonec v osudnou hodinu opuštěna a ponechána napospas silnějšímu nepříteli, tak se diplomaté jak spojenecké Francie, tak především Velké Británie, která k nám neměla absolutně žádné závazky, pokoušeli s Hitlerem jednat a další velké válce na evropské půdě všemožně zabránit. Britský premiér Chamberlein se s Hitlerem opakovaně setkával na mírových jednáních a do Československa byla britskou vládou dokonce vyslána diplomatická mise lorda Runcimana, která měla zprostředkovat jednání mezi vládou Československa a radikálními představiteli Sudetoněmecké strany. Výsledek všech snah neseme doposud nelibě, ale přiznejme si, nějaká snaha tady byla. 

To ovšem není případ Andreje Babiše, který by vlastně dle svých slov naše spojence zradil bez mrknutí oka. Co ZRADIL BY, on už je vlastně ZRADIL a zatímco od jeho protikandidáta jsme se dozvěděli přesný a uvážlivý popis událostí, který by v případě napadení našich spojenců následoval, Andrej Babiš jakoukoli pomoc jednoznačně odmítl slovy "URČITĚ NE." Nějaká zmínka o možnosti diplomatických jednání a snahy situaci urovnat? Ta od od údajného diplomata Babiše taky nezazněla. Místo toho jen jedno jasné a důrazné NE! Však co nám po našich dlouhobých partnerech a spojencích?

Brod je ještě na míle daleko, ale Andrej Babiš už má stažené kalhoty i spodky a košili vyhrnutou do půlky těla. V Moskvě ani nenabili, ale diplomat Babiš už si nakálel do stažených spoďárů. V porovnání s představiteli tehdejší Francie a Británie je tak Andrej Babiš jen zbabělcem a zrádcem a Chamberlein a Daladier v jeho stínu naopak odvážní hrdinové. I Matka Tereza má větší koule než tento mocichtivý zbabělec a srab.

Zatímco tak sami svět proklínáme za jeho přístup v roce 1938 a vlastně i nečinnost v roce 1968, sami jsme schopni zvolit do čela státu zbabělce, který by stejný osud přál komukoli jinému. Na druhou stranu kdyby se někdo pokusil napadnout nás, jistě bychom z plna hrdla křičeli do zbytku světa a volali po pomoci všech, včetně těch, kterým jsme ji svou volbou tohoto kandidáta už dopředu odmítli.

Jsme národ Přemyslův, Žižkův, Husův a Masarykův, nebo chceme být národem národem Čurdů, Moravců, Sabinů, Bilaků a dalších protřelých zabělců, prospěchářů a zrádců? Jsme hrdí na činy našich dávných reků, sílu a odbojnost Husitů, velké činny našich legionářů i odvahu odbojářů, nebo chceme jen zbaběle dumat, co se nám právě vyplatí a plazit se před každým, kdo se na nás či naše spojence třebas jen mlsně podívá? Tak nějak se obávám, že volíme spíše druhou možnost a jaký je národ, takový bude i prezident.

Nejtragičtější na tom všem je, že si slov prezidentského kandidáta Babiše ihned všimli ve světě, okamžitě se proti jeho výrokům ostře vymezila polská média a všeobecně v Polsku vyvolala velké pozdvižení. Stejně tak jeho slova nezůstala bez povšimnutí na válkou zmítané Ukrajině a ostře se proti těmto výrokům ohradili i přední zastupitelé Lotyšska, Litvy a Estonska. Kdo se jich naopak chytl s velkou chutí jsou Rusové. Skvělý a bezchybný diplomat Babiš s bohatými zkušenostmi z politiky se tak zasloužil o mezinárodní skandál dříve, než-li se vůbec stal prezidentem a hlavou ozbrojených sil.

Andrej Babiš je tak geniální diplomat, že zvládl pobouřit naše dlouhodobé spojence a partnery jedinou větou v rámci předvolební debaty, aniž by vlastně byl oficiání hlavou státu. Jeho zvolení do čela země by jistě zlepšení mezinárodních vztahů s našimi spojenci nepřineslo. Sám vyslal do světa jasnou zprávu, že v případě jakýchkoli problémů necháme naše spojence napospas osudu a jeho volbou tak vlastně vyšleme jasný signál, že s jeho slovy souhlasíme a na zbytek Evropy z vysoka kašleme. Stane-li se tak, příliš se nedivme zhoršení našeho postavení na mezinárovním poli.

O neomylném umu Babišovi diplomacie jsme se ostatně mohli přesvědčit už pár dní zpátky, kdy odsoudil generála Pavla za fotku s Valerijem Gerasimovem z jednání mezi NATO a Ruskem a kterého otevřeně označil za masového vraha. S kým by tedy diplomat Babiš o míru jednal, když ne s oficiálními představiteli Ruska? Koho by na ten Pražský hrad pozval, když ne oficiální představitele Ruska? Pouze představitele Ukrajiny a těm by po vzoru našich partnerů v Mnichově přikázal vzdát se? Zanedbatelnou ruskou opozici? A jaký je vlastně jeho plán pro taková jednání? Uspořádat žranici, po které si všichni padnout kolem ramen, aniž by se sám o uklidnění mezinárodní situace jakkoli zapříčinil? Zatím jsem neslyšel ani slovo o jeho představě takových jednání ani s čím by tam přišel.

Ne, Andrej Babiš není diplomat. Andrej Babiš je zbabělec a patlal, který už předem ukázal, že jeho diplomacie by vedla jen ke zhoršení vztahů nejen se zeměmi na nás ne zrovna přátelsky pohlížejícími, ale především s přátelskými zeměmi, našimi sousedy a dlouhodobými spojenci a partnery.

Andrej Babiš je asi takový diplomat, jako je krizový manager s tahem na branku, o čemž jsme se mohli přesvědčit za naprostého chaosu panujícího v této zemi za Covidové krize, kdy jsme se stali morovou jámou Evropy, zažili nejdelší a nejpřísnější lockdowny v Evropě, drželi nejdéle zavřené školy, zakazovali cestovat mezi regiony a nebyli schopni zajistit ani očkování v době, kdy u nás kolabovaly přetížené nemocnice. Úplně stejně jsme pak mohli jeho instinkt krizového managera poznat, když tady volal po Maďarské cestě, která se nakonec ukázala jako přímá dráha do hodně temné slepé ulice. Zatímco však Edouard Daladier a Neville Chamberlein po všech svých selháních nakonec odstoupili, Andrej Babiš tak navzdory slibům o převzetí veškeré odpovědnosti nikdy neučil a ani v pozici prezidenta by se tak nikdy nestalo.

A že Andrej Babiš po vlně kritiky a vyvolání mezinárodního skandálu otočil a svá slova vzal zpět? To jen dokazuje, že je to mocichtivý populista, který vám slíbí cokoli bez ohledu na dopad svých slov, jen když mu to hodí politické body. Prádzná skořápka bez názoru hlásající vše, co chcete právě slyšet, aniž by to myslel vážně. Neřízená střela, která by v čele státu byla naprostou katastrofou páchající škody nepředstavitelného rozsahu. Buďme jen rádi, že český stát nemá k dispozici jaderný arzenál, poněvadž Andrej Babiš v pozici prezidenta by klidně zmáčknul červené tlačítko a jeho tým by následujícího dne jen sepsal status o tom, že se omlouvá a ve skutečnosti to tak nemyslel.

Autor: David Wiltsch | pondělí 23.1.2023 15:46 | karma článku: 30,05 | přečteno: 611x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 288x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Vážené ministerstvo životního prostředí

Situace okolo otrávené Bečvy, průtahy a podezření kolem vyšetřování a především vystupování ministra Brabce mě nenechávají ani trošku klidnými. Nedá mi to. Musím se ozva. Pokud se ve věci nezačne okamžitě jednat, měl by odstoupit.

4.11.2020 v 13:32 | Karma: 17,78 | Přečteno: 264x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/