Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jednotná Evropa by mohla být naším zájmem. Jenže ona není vůbec jednotná a není důvodu předpokládat, že se jednotlivé státy přestanou rvát o tučnou kost.

0 0
možnosti
Foto

Ani jeden z Vámi uváděných pěti důvodů bohužel nemá oporu v historii. Války byly vždy vyvolány záchvatovitou snahou sjednotit kontinent a doufejme, že tentokrát tomu bude jinak. Do popředí se dostávají mocnosti jako je Rusko nebo USA? Ti jsou přece v popředí už dlouho. Hned po poslední válce sféry vlivu, pokud mě znalost historie neklame. To, že se můžeme navzájem potkávat, není zásluhou EU, to je zásluhou toho, že padla železná opona. Možná padla proto, že EU potřebovala rozšířit své trhy, ale pokud tomu tak bylo, tak jsme byli poslední na koho si EU vzpomněla. A jednotný trh je možné zajistit i bez EU na základě dohod, přesněji řečeno, EU tomu trhu dost brání. Asi jako RVHP, kdy autobusy smělo vyrábět Maďarsko, válcovaná ocel byla milostivě povolena ČSSR, plasty NDR, atd., kam to vedlo, ví většina, dobré to nebylo. Jediné čím může Evropa prorazit je právě ta konkurence malých evropských států.

0 0
možnosti

EU brání svobodnému trhu zejména systémem intervencí. Nejvíce to řve v případě dotací zemědělských (počínaje jejich nesmyslností vůbec a konče jejich protekčním přidělováním).

1 0
možnosti
Foto

Jsem všemi deseti pro aby se z EU stala federace. Rozpadlo by se to celé mnohem rychleji.

1 0
možnosti
Foto

Z EU už je federace.

0 0
možnosti

Bože, to sú kecy.

1 0
možnosti

Blábol.

1. Válka. Ano, od 2ww nebyl v Evropě žádný velký konflikt. Ale spojovat to nějak EU? Proboha proč? Většinu té doby byla Evropa rozdělena na dva vojenské bloky: Varšavskou smlouvu a NATO. Stejně tak dobře bych mohl tvrdit, že bychom se k tomuto rozdělení měli vrátit, abychom zachovali mír.

Navíc EU naštěstí žádnou armádu nemá. Stačí co dělá pohraniční stráž (Frontex). Obrana je věcí NATO a nějak to měnit by byla určitě změna k horšímu.

2. V jednotě je síla. A pochopil jste to heslo dobře? To heslo totiž říká, že pokud není jednota, tak je výsledný celek slabý. A ta jednota právě v EU není. Ano, lepší je menší jednotný celek než velký nejednotný. Ale to je přece argument proti EU nikoliv pro ní.

3. Odkaz předků. No doporučil bych si ty jejich díla opravdu přečíst a myšlenky projít. O federalizaci, společných zakonech, atd se tam moc často nemluví. Dokonce i ten vzpomínaný Kalergi toto zpočátku odmítal. A velmi často se naopak (zejména Masaryk) mluví o dobrovolnosti a možnosti zachovat si vlastní představy o vedení státu.

4. V různorodosti je krása. Ano a právě tuto různorodost EU, tak jak je dnes koncipovaná, zabíjí.

5. Společný trh (stejně jako volný pohyb osob) není věcí EU, ale jiných smluv. Viz. třeba Švýcarsko.

----------

I přesto vše ovšem nejsem příznivcem nějakého huráexitu. Ono se to totiž rozpadne i bez toho. A huráexitem bychom na sebe jen připoutali pozornost a zbytek EU by se nám velice rychle začal mstít. Nejsme tak silní jako Británie a i jí se chtěli mstít - než zjistili, že to prostě nezvládnou.

Je potřeba si prostě připravovat plán "B" počítající s koncem EU, či případný exit připravovat společně s dalšími státy (V4). A dělat si svou politiku, bez ohledu na Brusel. Koneckonců jak říkáte, není to tak strašné jako třetí říše a dá se to do konce snad vydržet.

8 0
možnosti

Podle Vašeho názoru zřejmě takové Švýcarsko musí nutně zaniknout, případně bude už brzy živořit někde na periferii Evropy.:-/

6 0
možnosti

Švýcarsko je i historicky v úplně jiné situaci, než my. Jak vás tohle napadlo?

1 1
možnosti

V podstatě jste shrnul to, co si z velké části myslím i já a proto karma!

5 0
možnosti
Foto

Členství v EU pro nás nemá alternativu i se všemi jejími zápory. Případný Czechxit by nám jen přinesl problémy mnohem větší, než jaké máme teď s EU. Nic není růžové, ale členství v EU je růžovější.

8 1
možnosti

Nebyt toho jedineho nejaktualnejsiho problemu, souhlasil bych s vami. Jenze imigranti maji potencial na to Evropu, jak ji zname dnes, znicit. To neni zadna konspiracni teorie ani straseni populistu Okamurova typu. To je realita. S lidmi jako jsou tito migranti (nikoliv migranti obecne) nelze vybudovat kvalitni demokratickou spolecnost. Nebyt vitaci politiky, dala by se skousnout vsechna ta odporna byrokracie jakkoli s ni nesouhlasim. Ale jestli spolecnost, ktera celkem uznava demokraticke hodnoty, nabere miliny spatnych lidi, kteri je nesdileji a naredi se jimi, vznikne nepovedeny zmetek a o hodnotach, ktery vyznavame, si budeme moci nechat jen zdat. Jestlize Islam se stane v Evrope beznym, pak to bude stejne jako by se stal beznym nacismus...ta ideologie neni v nicem lepsi.

7 0
možnosti

Uvádíte, že rád ironizujete.

Tak tedy jako ironie dobré.:-P

3 0
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/