Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Článků na toto téma se letos objeví mnoho a předem vám řeknu, kterým problémům se každý z nich vyhne:

Proč vznikla již za první republika silná komunistická strana, proč intelektuálové, hlavně umělci, již tehdy silně tíhli ke komunistům.

Proč ve volbách v roce 1946 v Čechách a na Moravě výrazně zvítězili komunisté, zatím co na Slovensku zvítězili demokraté.

Proč se po 2. světové válce u nás tolik lidí hrnulo do KSČ, že podíl komunistů na 1000 obyvatel byl u nás nejvyšší ze všech zemí, ani SSSR neměli tak vysoký podíl. Například před válkou bylo mezi učiteli, podle mého odhadu, 80% Masarykovců, po válce však hromadně vstupovali ke komunistům. Podobně tomu bylo u úředníků.

Proč v sousedních zemích se po roce 1989 komunisté přejmenovali na demokratickou levici a stejně nakonec se vytratili, zatím co u nás si název ponechali a prosperují.

Proč v sousedních zemích (i na Slovensku) hladce proběhly církevní restituce již na počátku devadesátých let, zatím co u nás proběhly mnohem později a mnozí demokraté ještě dnes popřávají sluchu komunistům, že je je třeba dodatečně zdanit.

Pokud si na tyto otázky poctivě neodpovíme, pak se vystavujeme nebezpečí, že se u nás zase hladce dostanou dopředu nějací extrémisté.

3 0
možnosti

R^

Díky, Davide! Rozešlu odkaz na Tvůj článek. Díky!

:-)

Jen poznámka: Nepiš tak dlouhé články. Málokdo je dočte. Hezký den!

:-)

0 0
možnosti

Jeden z nejobjektivnejsich pohledu na nasi historii, ktery jsem v posledni dobe cetl! Na tento problem se snazim poukazovat uz delsi dobu, abychom si priznali chyby, udelali napravu a konecne se po sto letech poradne narovnali a sli kupredu.

Tady kopie neceho zajimaveho od jisteho pana ze Slovenska.....

Od svojho známeho od Vsetína som sa v poslednej dobe dozvedel pomerne dosť o živote Moraváka v Českej republike. O problematiku som sa začal zaujímať po kauze CZECHIA – jednoslovný názov ČR. Divím sa predstaviteľom v ČR, že sa takto nezodpovedne pohrávajú s osudom štátu. Pri pretrvavajúcom neriešení problému tento môže prerásť do čohosi oveľa väčšieho. Osud Moravy mi pripomína osud Slovákov v bývalé ČSR.

3 0
možnosti

Bylo by to pěkné, kdybychom si naprogramovali další vývoj naší země, tak jak chceme, ale nikdy se to nepodařilo a nikdy se to nepodaří. Hranice se v Evropě posunovaly a budou se měnit i v budoucnosti, státy vznikaly a zanikaly, teď do toho přišlo další stěhování národů, které jsme tady měli někdy před 1600 léty.

Nevím, zda je přípustné říci, že i Masaryk se dopustil některých chyb. Jednu jste zmínil: Němci neměli moc práv, autonomii nezískali, i když jich bylo více než Slováků. Němečtí úředníci byli vyhazování z míst. Masaryk plně spoléhal na západní spojence. Ti nás však v určitém okamžiku nechali na holičkách. Na druhé straně zde však nebyl nikdo, kdo by nás byl schopen ochránit proti fašistickému Německu. A neměli bychom zapomínat, že za První republiky vznikla u nás silná komunistická strana, procentuálně silnější než v okolních zemích, a že nejméně polovina umělců byla komunisty nebo s nimi sympatizovala.

2 0
možnosti

Dnes jste napsal prekrasnou uvahu o nasi republice, ktera bude mit 100 let. Libil se mi ten vas rozbor. nasi minulosti. Minulost je pestra a ma snad vsechny mozne obdobi. Nektere kratke, nektere delsi.

Dekuji za vasi uvahu.

2 0
možnosti

Gratulujem starším "bratom" Čechom k ich 100 ročnej republike.

My sme oslavovali 1.1.2018 25 rokov vzniku našej republiky,

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS