Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J33a12n 28P20a10v20l24i46š

2. 6. 2019 9:08

Rád bych slyšel Vaše hodnocení na p.Beneše a tj.od konce války až do začátku Vítězného února.Tj.kolik lidí skončilo v kriminálech,kolik jich nechal popravit,aniž by udělil nějakou milost.A bohužel též nechal popravit velké množství žen.Za Gottwalda bylo popraveno cca 270 lidí.Za Beneše to bylo skoro 3 x více.

0 0
možnosti

Beneš vždy taktizoval (nebo se choval vypočítavě, jak chcete), v roce 1938 mu ještě jeho kalkul na to, že válka stejně brzy bude a tudíž znění Mnichovské dohody bude ve víru následných událostí irelevantní, vyšel, v roce 1948 už bohužel nikoliv. Navíc jak tady už někdo napsal, generál z boje neutíká (tím nemám na mysli válku v roce 1938), ale všechno je to o rozhodnutí a pohnutkách jednotlivců, třeba Voskovec a Werich také odešli do zahraničí, naopak jiní, např. Hašler a bratři Čapkové zůstali.

0 0
možnosti
Foto

V r. 1948 mu to vyšlo perfektně, téměř na den. Předpověděl, že komunismus zde skončí do 40 let.

0 0
možnosti
Foto

Jen pro připomenutí:Zákon o zásluhách Edvarda Beneše, neoficiálně Lex Beneš, je český zákon č. 292/2004 Sb., který stanoví, že se Edvard Beneš zasloužil o stát. Zákon vznikl po vzoru podobných zákonů, o zásluhách T. G. Masaryka a o zásluhách M. R. Štefánika. Zákon je označen jako ZÁKON ze dne 13. dubna 2004 o zásluhách Edvarda Beneše a ve sbírce zákonů vyšel 14. května 2004 v částce 96.R^

2 0
možnosti
Foto

,,Nebuďme k Benešovi nespravidliví". Bohužel mnozí jsou a budou. Je až paradox současnosti, že mnozí na něho dnes plivají zcela stejně, jako komunisté v době, kdy byla u moci jejich jediná strana a vláda:-/

4 0
možnosti
JH

Souhlas, je to ale stejne paradox. Hitler Beneše nenáviděl přímo nepricetne, stejně tak kolaboranti za protektorátu, komunisté ho take vůbec nemuseli a dnes je modou pro každého hrdinu od klávesnice vykřikovat něco o zbabelci.

4 0
možnosti
VS

Ono se moc nepíše o tom, že v mobilizaci nastoupilo jen 60% odvedenců německého původu. Ostatní odešli buď do Německa, kde posílili armádu a nebo do lesů jako záškodnici. Mohlo se stát, že se v bunkru mohli sejít Češi, Němci, Maďaři, Poláci a Hlinkův příznivec. Můžete hádat jak by to dopadlo. Kdyby jsem nepřijali Mnichov a válčili, tak po válce by naše země byla sotva poloviční, a měly by jsem tak tři čtyři miliony obyvatel, protože by platili Mnichovské dohody. Kdyby jste chtěl jet do Žatce či Šumperka jel by jste do Německa. (možná i do Polska). Většina píšících hrdinů by nebyla na světě. A že byli generálové připraveni? Ano jeden z nich určitě - hrdina Moravec.

4 2
možnosti
Foto

Pane Svobodo, Poláci byli napadení ze dvou stran a neřekli si, kluci kašleme na to, to stejně nemá cenu, to prohrajeme. Dnes se ví s odtajněných archívu, že německým generálům se do války nechtělo. Německá armáda nebyla na válku připravena a oni se chystali na odstranění Hitlera. Tím, jak nás získal, získalo v jejich očí obdiv a přesvědčení, že je opravdu geniální.

3 2
možnosti
Foto

Beneš jako prezident a vrchní velitel armády měl zůstat, jak se slušelo na jeho funkce ve své vlasti. Generál neutíká. První co udělal, když se stal prezidentem bylo navázání styku s SSSR. Za Masaryka to nebylo. Nebylo to nic neočekávaného . Byl vždy levicově založený a jeho diplomová práce se zabývala spravedlivým rozdělením majetku. Myšlenka na odstoupení území pocházela od něj. Přes varování spojenců a našich politiků navázal těsné styky s SSSR a připoutal nás ještě před koncem války k SSSR. Byl anisemita. Měl podíl na vraždách sudetských Němců. Z Londýna a pak doma ve svých projevech vyzýval k odplatě na Němcích a mlčel o hrůzách, které se u nás děly i když o nich věděl, ale nezasáhl proti nim. Zůstal prezidentem i po únoru a dal tak legimitu vládě Gottwalda. Podepsal demisi vlády i když věděl, že v době podpisu se přidali další dva ministře a Gottwald to i svém projevu před podepsání zmínil.

5 1
možnosti
Foto

Zeptám se tedy znova. Kdyby Beneš zůstal a neodešel do exilu, kdo by pak řídil a organizoval zahraniční odboj a usiloval o obnovení Československa?

První prozatimní smlouvy mezi Československem a SSSR byly uzavřeny již roku 1922. Smlouva o vzájemné pomoci podmíněná účastí Francie pak byla uzavřena již v květnu 1935, tedy ještě za Masarykova prezidentování.

I přes varování spojenců to byli právě oni, kdo nás zařadil do sovětské sféry vlivu a Benešovi už nezbylo než s touto skutečností pracovat a v dané situaci se pro nás vyjednat ty nejlepší možné výchozí podmínky. Jak sám ve svých pamětech uvádí, byl si vědom hrozby příklonu k sovětskému svazu a komunismu doma u nás a dlouho tomu vzdoroval co to šlo.

Ano, Beneš byl levicově orientovaný, ale především byl demokratem. Nad sociální spravedlností se však zamýšlel i Masaryk.

Co se roku 1948 týče, měl tedy Beneš jít proti národu, který s puškami jásal v ulicích a oslavovat Gottwalda a komunismus?

2 0
možnosti

Rv

Dvě poznámky:

Zakladatelé našeho státu podle mne udělali chybu, že zemi plnou Němců prohlásili za zem pro Čechy bez ohledu na Němce. Tento problém si táhneme díky komunistům dodnes.

Dr Eduard Beneš byl nemocný člověk. Trpěl hypertenzí a hypertonickou encefalopatií. Nesmíme zapomenout, že tenkrát nebyly účinné léky jako dnes. To jej a jeho politiku také poznamenalo.

:-)

6 0
možnosti
Foto

Ano, v tom vskutku byla chyba. Já osobně jsem zastánce názoru, že země měla dělit na cosi na způsob kantonů rozdělených dle historických zemí s výraznou účastí německých menšin ve vlastním samosprávním celku, tedy rozdělení a zastoupení jako Čechy, Morava, "Sudety", Slezsko (ať už šlo o zdejší Němce, Poláky, Moravce či Židy), Slovensko a Podkarpatskou Rus, čímž by také došlo k potření množstevních rozdílů, neboť rozdělením národa Československého na Čechy, Moravany, Slováky a Rusíny by došlo k přiblížení poměrně vyrovnaných skupin i s tou Německou a ani k rozchodu se Slováky by tak nemuselo dojít. Jsou to však jen sny a úvahy. Stejně tak se Masaryk věnoval snivým úvahám o rozdělení země do kantonů a výrazným právům všem "menšinám." Jen náš parlament za 20 let existence státu nebyl schopen nic pro potření těchto rozdílů ani jednotlivé národností skupiny nic odčinit a tady se dostáváme k jádru problému ...

3 0
možnosti
AR

Patrně jste neměl možnost seznámit se s hodnocením E. Beneše od Heleny Koželuhové, Pavla Tigrida, Bohdana Chudoby či Luďka Formana. Pak by vaše hodnocení bylo i kritičtější!!

5 1
možnosti
JH

Měl kdokoliv z nich takovou zodpovědnost jako Beneš?

3 0
možnosti
BH

Edvard Beneš byl obyčejný srab, ve své sebestřednosti přesvědčený o své pravdě.

Ale ano, udělal velkou chybu s Němci, dejme tomu, že se stane, nicméně on ji opakoval i s Rusy, či Gotwaldem, chcete-li... Velmi negativní postava našich dějin...

4 9
možnosti
JH

Není nad to, když ho jako sraba označují bez argumentů hrdinové, kteří zajisté s diktátory typu stalina či hitlera bez problémů zatocili.

5 0
možnosti
Foto

Souhlasím a dal jsem karmu. Za nesmyslné považuji výčitky Edvardu Benešovi, že v roce 1938 nedokázal porazit Hitlera a v roce 1948 zase Stalina - tj. dva největší evropské diktátora 20.století v čase jejich největší síly. Edvardu Benešovi se podařilo úspěšně protáhnout Čechy a Slováky úskalími 20.století za cenu minimálních ztrát. Za to mu bychom měli být vděčni.

9 3
možnosti
PM

Nenapsal bych to lépe...

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS