Co že se to vlastně děje v Polsku?

17. 02. 2016 20:18:37
Jedním ze žhavých témat posledních dní byly změny probíhající v současné době v Polsku, proti nimž vystupuje EU. Proti krokům těmto se pak ozývají lidé poukazující na vměšování se a narušování suverenity. Jak se však věci mají?

Kdo se o politické dění alespoň trošičku zajímá, nemohl si nevšimnout, co se děje v Polsku. Strana Prawo i Sprawiedliwość Jarosław Kaczyńskeho vyhrála drtivě volby a nyní prosazuje jeden zákon za druhým či si upravuje ústavu dle vlastních potřeb, neboť opozice je proti ní naprosto bezmocná. Jak se mohli mnozí dočíst asi před měsícem na novinkách, tak zákony mají být upravovány takovým tempem, že se ani moc nehledí na pravopis.

K asi nejkritizovanějším krokům pak patří zákony upravující fungování ústavního soudu, kdy místo pětičlenného soudního senátu musí spory rozhodovat nejméně 13 ústavních soudců, a to nikoli prostou většinou, ale většinou dvoutřetinovou. Dále pak neméně kritizovaný je zákon upravující fungování veřejnoprávních médií, kdy se vláda staví do role soukromého vlastníka. Tyto kroky prosazované stranou PiS jsou natolik nežádoucí, že se proti nim zvedá varovný prst Bruselu poukazující na porušování principů demokratických hodnot Unie.

Postoj Unie, jež ve věci Rzeczpospolity Polske povolal evropskou komisi, která má dění v Polsku sledovat a kterýžto proces může vést až k omezení hlasovacích práv Polska v Unii, vyvolává však negativní reakce také u nás a z diskuzí či blogů se objevují i názory typu, že Brusel opět narušuje suverenitu a vměšuje se do záležitostí Polska. Objevují se i názory, že změna zákona o Ústavním soudu povede k vyšší efektivnosti jeho fungování a že zasahování do řízení televize v době, kdy se z ní line evropská proimigrační propaganda je pochopitelné. Avšak co na to ve skutečnosti říkají Poláci?

V období, kdy v Polsku probíhali wybory, neboli volby, jsem ještě pracoval na ostrově Usedom nedaleko polských hranic, kde dělalo i mnoho Poláků z nedalekého Swinoujscie, polského přístavního města na severozápadě Polska, a tak vím, jaké byly jejich reakce ihned po volbách. Hned následující den hulákali jak splašení, jaké to je choré, že PiS vyhrál volby, poněvadž PiS je strana, která je pouze pro staré a že všichni mladí můžou z Polska okamžitě odcestovat. Tento postoj nám stále dokola pak vysvětlovala Gosia, která byla výsledky voleb šokována snad nejvíce.

Právě od Poláků z mého okolí se ke mně dostalo video jistého Zbigniewa Stonogy, dle všeho jednoho z neúspěšných kandidátů, který jako by předvídal, k čemu vše povede. Rozčiluje se nad hloupostí Poláků, že volili PiS a že to, co "zažijí" s PiSem, to ani s Platformou "nezažili". Jak pak sám říká, kupuje letenky a z Polska odlétá. Upozorňuji však, že vulgarismy ani moc nešetří.

Když jsem se tedy dočetl, co se v Polsku má údajně dít nyní a co si o tom myslí mnozí internetoví žvanilové, nenapadlo mě nic lepšího, než kontaktovat mého dobrého známého Andrzeje ze Swinjouscie, polského čtyřicátníka, kterého dobře znám a můžu mu důvěřovat. Sám procestoval na lodi snad půl světa a něco už zažil.

Situace je taková, že PiS skutečně vyhrál volby do sejmu (parlamentu) a nyní si dělá, co chce, neboť opozice je příliš malá a bezmocná. Jediný, kdo by mohl nové zákony blokovat je prezident, ten je však také členem téže strany, a tak podepisuje, co dostane. Ve skutečnosti však Polsku nyní nevládne ani sejm, ani senát či prezident, ale předseda strany Jarosław Kaczyński, který tak přivádí choré výplody své mysli ve skutečnost.

Jak se od Andrzeje dozvídám dále, lidé se současnou situací opravdu nesouhlasí, začínají se organizovat a čím dál častěji pořádají demonstrace. Nikdo si z toho však nic nedělá. I samotného Andrzeje rozčiluje, že s tím nic nezmůže a vyčítá si, že nebyl u voleb.

Naskýtá se tedy otázka, proč vlastně PiS vyhrál, když nyní musí čelit protestům. Jedním z důvodů je dle všeho silný protiimigrační postoj, který strana zaujímá. Zkrátka a dobře být proti migrantům jsou dnes levné volby. Dále pak Andrzej píše, že dle průzkumů PiS vyhrál především v malých městech a dík lidem ne příliš vzdělaných, kterých je v Polsku bohužel většina. Uvěřili, zvolili a naletěli. Podle všeho však k vítězství Kaczyńskeho přispěl i pasivní přístup k volbám, neboť mnoho lidí, včetně Andrzeje, se k volbám vůbec nedostavilo. Jak poznamenal Michael ze Szczecina ihned po volbách: „Mi je jedno, kdo vyhrál. Raz jsou to ti, pak zase ti. Střídá se to pořád dokola, tak co bych se o to staral.“

I přesto je tu stále otázka, zda je vměšování se Bruselu do věcí Poláků v pořádku, a zdali by si Poláci neměli své problémy vyřešit sami. Dle Andrzeje je dobře, že se Unie zajímá, neboť by v budoucnu byla v Polsku dost možná diktatura. V závěru však dodává, že s vměšováním se Unie do věcí Poláků také nesouhlasí, avšak nebýt Unie,mohlo by Polsko brzy skutečně být i diktaturou jako Kuba či KLDR.

Autor: David Wiltsch | středa 17.2.2016 20:18 | karma článku: 15.50 | přečteno: 1133x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 264 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 607 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 796 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 374 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...