Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hory - prastaré bohyně

Hory, prastaré bohyně tohoto světa. Mocné a ohromné bohyně pocházející z předalekých hloubek věčnosti. Prastaré bohyně, které se jako kosti obra Ymiho majestátně pnou vysoko k nebi ...

Kosti našeho světa. Pilíře podpírající oblohu samotnou. Mohutné sloupy, vedle jejichž majestátnosti si člověk uvědomí svou maličkost. Svou nicotnost. 

Jakou mají pro nás cenu? Čím jsou člověku? A čím je člověk hoře? Člověk hoře bezpochyby ničím. Je jen blechou pobíhající po jejím hřbetě. Ale hora člověku? Jakou roli pro něj měla? Nebyla to brána k bohům? Ti přece sídlili na Olympu. Mojžíš přinesl boží přikázání z hory Sinaj a stejně tak i další proroci rozmlouvali s bohy na vrcholech hor. Hora dodá kouzlo starým pověstem a mýtům. Je tím kouzelným kořením. I u nás nalezneme nejednu magickou horu ... Blaník, Radhošť, Bouřnou horu Milešovku, Trosky nebo Říp - malý kopec někde ve středu Čech, který má dodat jakési kouzlo našemu tajemnému původu. Kopec, na který měl po vzoru Mojžíše vystoupat praotec Čech, když hledal zemi zaslíbenou, mlékem a strdím oplývající.

Cyril a Metoděj na Radhošti
Omlouvám se, ale vlastní fotky z Řípu nemůžu najít. Ač je to hloupé, aspoň orientačně přikládám jednu z Wikipedie ...

Stály zde již dlouho před člověkem. A ještě dlouho po něm zde stát budou. Jak jsou staré? Co vše viděly? A co vše vědí? Ách, jaká tajemství musí nést věčností. Co za moudrost musí střežit pro ty, kteří jim porozumí. Moudrost, kterou svěřují pouze těm, kteří k nim chovají patřičnou úctu. Úctu, kterou pro své stáří i velikost bezpochyby zasluhují. Moudrost, kterou můžeme odkrýt pouze na samém vrcholku. Která se zde skrývá a čeká na ty, kteří ji touží odkrýt. Poněvadž jen tam nahoře jsme blízko světa bohů, mnohdy mračny odděleni od pošetilého světa lidí pobíhajících splašeně tam dole. Jen nahoře jsme nablízku bohům, které zde navštěvovali již staří drujdi. Skutećným bohům. Slunci, které nám dává světlo a svými paprsky ohřívá svět. Slunce, bez kterého by nás obklopoval chlad i temnota. Bez kterého by louky neporostla tráva ani magické byliny, ba ani na polích by se neurodilo ... Slunce, které nám dává život. Jehož svit léčí duši a dělá nás veselými a šťastnými.

Slunce. Ten magický symbol našeho bytí. Slunce, které za slunovratu umírá, aby se v následujících dnech opět zrodilo. Které po té sílí a přichází zpět mezi nás. Slunce, které se oplatí uctít ranním přivítáním na vrcholu některé z hor. Přivstat si a vyšplhat se téměř tři tisíce metrů nad hladiny moří, se opravdu oplatí, neboť není nic krásnějšího, než když slunce vstává a poráží temnotu, která po celou noc sužovala tento svět.

A co teprve ten moment, když jste v horách a slunce se ukládá ke spánku. Jak zachází za hory v dáli a do kraje se opět pomalu plíží temnota. Temnota a chlad. A kraj mlčí. Neslyšíme sviště ani sýčka. Pouze ticho. Ticho povznášející duši nad malichernosti lidského bytí. Ticho jež nemůže vyrušit nic, než havran, slídil mocného Ódina.

Nedaleko hvězd a měsíce, kteří vedou duše ztracených poutníků na jejich cestě temnou nocí k neznámým cílům. Nedaleko oblohy, která na jaře přináší blahodárný déšť. Ah, jaký to mystický pocit, když mraky sejdou dolů a zakryjí vrcholy hor. Není snad nic krásnějšího, než se procházet po salaši, na které se v klidu a míru vznášejí obláčky. Jako by nám nejednou bylo umožněno navštívit tento magický svět bohů. Jako by bohové i se svým světem sestoupili k nám. A jaký to nepopsatelný pocit, pokud kráčíte z vrcholu na vrchol a vidíte, jak se z údolí ženě mlhovina. Jak pomalu stoupá k vám. Jak se plazí jako had vzhůru. Houstne a mísí se s temnými mračny, která vás už chvíli pronásledují. V kterých cosi zlověstně hřmí. Jako by Thor táhnul po zemi své kladivo. Jako by se kdesi osvobodil jakýsi divoký krampas a nyní vás pronásledoval, přičemž svou těžko kouli, kterou mu kolem nohy ukovali, vláčí sebou. Nakonec vás mračna obklopí a vy se ocitáte v temnotě. Nevidíte cesty a ono zlověstné burácení jako by se ozývalo všude kolem. To pak člověk začne prosit horu, aby se uklidnila. Obětuje jí cosi ze svých zásob. A ona se smiluje. Mraky se rozestoupí a slunce září, jako by se nic nestalo. A sám uzříte cestu, kterou skrývá nános sněhu, který od zimy do léta nestačil roztát.

Avšak ne pouze obloha dává tomuto světu potřebnou vláhu. I hory jsou zdrojem vod. Crčí z nich nesčetné prameny a potúćky a někdy z nich voda doslava padá. Po té se vlévá do řek a jezer až kouzelně modrých.

Samozřejmě i cesty údolími ve skrytu těchto hor, těchto monumentálních bohyní, poskytují člověku jakési vyšší uspokojení. Klid a rovnováhu do duše. Obzvláště pokud kráčíte průsmykem, o kterém víte, že jej užívali již staří Římané. Římané, na jejichž hrady zde můžete narazit dodnes. A tady si teprve uvědomíte, kam až sahá paměť hor. 

Pokud se pak dostanete do míst, která se tísní mezi horami natolik, že zde po celý rok slunce nezasvítí, čekáte už jen, kdy potkáte toho mocného čaroděje, dědu Mrazíka...

A samotné hory pokryté sněhovou peřinou, celá pohoří, se pak stávají v zimě rozlehlými říšemi trpaslíků ...

Ačkoli mám trpaslíky rád, nejlépe se stejně cítím na vrcholcích, když už je sníh opět schován na nebesích. Jen sem tam narazíte na nerostálou hromadu. To se po té člověk může procházet po hřebenech, které se v pravo i v levo od vás svažují. Kde se vám každý krok může stát osudným. Kde místy kráčíte po zelených stráních a po chvíli se šplháte po hromadách kamení. Jste zde sami. Vítr vám šeptá dávné taje. Mraky se kolem vás vesele prohání a na kamenech hvízdájí svišti. Vyšplháte se na ty nejvyšší vrcholy a mraky i celý náš zběsilý a pošetilý svět zůstane kdesi hluboko pod vámi. Zde teprve pochopíte co je to klid. Zde se teprve duše osvobodí a dojde míru. Ah, jak odlišný a kouzelný svět se nachází tam nahoře...

Ano, tam nahoře jsem nejraději. Tam se cítím nejlépe. Tam jsem svobodný. Člověka zde potkám málo kdy a po celou dobu vás objímá vaše matka příroda. Když tudy člověk kráčí sám provázen jen svými myšlenkami, pochopí, co je to skutečná svoboda. Zamiluje se do hor, do těch prastarých a zrádných bohyň, které dokáží i na život člověku sáhnou, nebo rovnou pohřbít i celé vesnice. Ale stejně tak jsou schopné a ochotné poskytovat lidem i ochranu. Ochranu před lidmi samými, když jako jakási přírodní hradba obíhají klem celých zemí, jako je tomu u nâs, v zemích Koruny české. Jako by zde ten prstenec našich hor na nás čekal po celé věky.

Pohled z Radhoště
Pohled z Lysé hory
Pohled z Radhoště

Tam nahoře člověk horám porozumí. Porozumí a zamiluje se do nich nehynoucí láskou. Začne se k nim neustále vracet. Zdolávat je. Stoupat znovu a znovu do výšin. Procházet se mezi nimi a obdivovat jejich krásu. Obdivovat ten rozhled, který nabízí. Blíž slunci a nebesům. Pryč od tohoto splašeného světa. Pouze poutník sám doprovázen svými myšlenkami horám porozumí. A hory porozumí jemu. Začnou jej mít rády. Milovat. Radit mu na jeho cestě životem. Budou jej véct. Stejně jako s drujdy a proroky se s ním o svou prastarou moudrost sahajicí hluboko do nekonečné věčnosti podělí.

Přivedou člověka samy k přemýšlení. K přemýšlení o smyslu života i nesmyslnosti našeho konání a bytí. Žijeme ve věčnosti a známé z ní jen zlomek. Ať dnes vykonáme cokoli, za dobu velice krátkou si toho nikdy ani nevzpomene. I ty naše největší činy se ztratí v nekonečné hloubce věčnosti.

K zamýšlení se o absurditě lidského světa. Světa, kde se nabízí tolik problémů. Problémů, které vlastně neexistují. Které přebývají pouze v mysli lidí. A jen mysl lidská je udržuje při životě. 

Stejně jako čas, další to výmysl lidí, kteří nedokáží pochopit, že čas neexistuje. Že existuje pouze věčnost. Věčnost, která nemá ani začátku, ani konce. Ale už jen to jde přes veškerou lidskou představivost. I proto se mnozí obávají konce světa. A stejně tak mají strach před smrtí. Jenže věčnost nikde nekončí. A stejně tak ani život! Žijeme v kruhu. V kruhu, který nikde nekončí, ale kde se vše neustále opakuje. Stále a neustále. A vše, co my chápeme jako konec, je pouze novým začátkem. Jen zastávkou na předlouhé cestě věčností. 

Po zimě přijde léto a po létě zase zima. Dny se prodlužují a zase krátí. Po dni nastává temná noc a po noci jasný den. Hrozivou bouři střídá nejkrásnější počasí a vzduch vlahý jako na počátku jara a stoupající pára přidává dni na kouzelnosti. I my sami jdeme každý večer spát, abychom ráno opět vstali. Vše je jen součástí jednoho kruhu. Cyklu. Stejně jako smrt. Smrt, která je jen součástí nikdy nekončícího života. Protože vše musí jednou zaniknout, aby vzniklo něco nového. A vše musí jednou zemřít, aby se mohlo zrodit nové. Bez života není smrt, ale ani bez smrti není život. To je ta odpověď na nejstarší a nejtajemnější otázku člověka. Tajemné, a přitom tak jednoduché a prosté. Znalost, jež může být klíčem k životu v míru a harmonii. Moudrost, které jsem dospěl v horách a snad právě díky horám. Mé veliké lásce, kterou jsem opět nalezl v Tyrolsku. Lásce, která je my nyní rádkyní na mé cestě tímto pošetilým světem. 

 

 

PS: Za kvalitu fotek se všem omlouvám, ale fotím především telefonem. Pouze pár fotek je odfoceno starším a téměř nepoužitelným foťákem. Účel ukázat lidem, co za krásná místa jsou všude kolem nás, jsem však snad splnil...

Autor: David Wiltsch | neděle 29.1.2017 22:52 | karma článku: 16,68 | přečteno: 325x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 280x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Vážené ministerstvo životního prostředí

Situace okolo otrávené Bečvy, průtahy a podezření kolem vyšetřování a především vystupování ministra Brabce mě nenechávají ani trošku klidnými. Nedá mi to. Musím se ozva. Pokud se ve věci nezačne okamžitě jednat, měl by odstoupit.

4.11.2020 v 13:32 | Karma: 17,78 | Přečteno: 264x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

David Wiltsch

Když stát řídí odborníci

Vláda odborníků. To je to, co nám Babiš po celou dobu slibuje a obzvláště v těchto časech by měla být prioritou. Zjevně ji máme a proto zůstáváme nadále Best in Covid a dokonce jsme od ní ke státnímu svátku dostali nevídané dary.

28.10.2020 v 21:03 | Karma: 33,53 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Dvakrát půl Šumavy

Kdybych vám jako chytrá horákyně pověděl, že jsem Šumavu přešel i nepřešel, budete si ťukat na čelo, co to melu. A přeci je to pravda. Však posuďte sami.

18.6.2020 v 15:00 | Karma: 18,50 | Přečteno: 2000x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

Horem dolem do Narnie

Letopisy Narnie patří k filmům, které se natáčely u nás. Vždyť jedna z úvodních scén se odehrává na Pravčické bráně a krajina Českého Švýcarska je nám představena, jako země Narnie. A právě z této pouti přichází můj další raport.

16.6.2020 v 22:03 | Karma: 16,51 | Přečteno: 469x | Diskuse| Fotoblogy

David Wiltsch

Dáváme nejmíň, chceme však nejvíc

Babiš nesouhlasí s tím, jak by se měly dělit peníze EU na následky koronaviru. Po přečtení tohoto článku jsem nabyl dojmu "My nikomu nic, vy nám však vše. Jsme Češi a kolem nás se točí vesmír a svět!"

30.5.2020 v 8:46 | Karma: 25,07 | Přečteno: 973x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Vysušování mokřadů? Ukázkový příklad Babišova boje se suchem!

Babiš se chvástá, jak bude bojovat proti suchu. Kdy? Nevíme. Snad někdy v daleké budoucnosti, až tady bude samá poušť a polopoušť. Zatím se pod jeho panováním jen vesele vysušují mokřady a krajina tak dále pustne.

29.5.2020 v 11:42 | Karma: 32,37 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Totální dno morálnosti? Jaroslava Pokorná Jermanová!

Zatímco společnost cítí k záchranným složkám státu spíše vděk, Jermanová naopak překypuje pomstychtivostí. Ochranné pomůcky sice obstarat nedokázala, ale teď půjde po krku těm, kteří pro nás na rozdíl od ní, riskovali zdraví.

28.5.2020 v 19:16 | Karma: 47,36 | Přečteno: 9555x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Pryč s pravidly českého pravopisu!

Pravidla pravopisu jsou pro blbce, intelektuál se vyzná v chaosu. Pryč s pravidly. Pouze bez nich si budeme rovni a konečně svobodní.

27.5.2020 v 20:41 | Karma: 30,03 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Společnost

David Wiltsch

Zlatou stezkou Českého ráje

Beskydy i Jeseníky už jsem párkrát přešel, tak je čas vydat se poznávat dalších krás Zemí Koruny české. Chci začít něčím lehčím a vydám se tedy do pohádkového Českého ráje. Je to jen 130 km pohádkovou zemí skal.

21.5.2020 v 7:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 758x | Diskuse| Fotoblogy

David Wiltsch

Tak je Marie Benešová úplně mimo realitu?

"Že nemůžete podnikat, s tím musí každý podnikatel počítat, musí mít takzvanou vatu nepřežití," poučila nás ministrině Marie Benešová. Tož hlavně že s tím počítal stát vedený jako firma a na krizi se řádně připravil...

6.5.2020 v 20:57 | Karma: 33,55 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

My pomníky rudoarmějcům, vy našim legionářům!

Rusové prskají pro přesunutí sochy maršála Koněva a volají po trestech i jeho navrácení. Měl bych lepší nápad. My pomníky rudoarmějcům, vy našim legionářům. Zní to fér?

9.4.2020 v 10:02 | Karma: 43,92 | Přečteno: 6492x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Nevděk a troufalost státu neznají mezí

O tom, jak tristně stát zachází s našimi schopnými lidmi a jak se staví k nabízené pomoci jsem již psal. Jeho nevděk a troufalost však zjevně neznají hranic a útoky pokračují.

5.4.2020 v 20:58 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1560x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Nemáš roušku? Zaplať! Pokud tedy nepatříš k bezmocně mocným.

V demokracii by měly platit stejná pravidla pro všechny. Je tomu však skutečně tak? Nebo jsme si všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější?

2.4.2020 v 18:53 | Karma: 41,09 | Přečteno: 6034x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Zacházení vlády s našimi schopnými lidmi v těchto dnech je poněkud tristní.

Když do lodi teče voda, musí všichni k pumpám. Kdo se však projeví šikovný a schopný či bude pumpovat příliš usilovně, bude hozen přes palubu.

1.4.2020 v 20:35 | Karma: 35,29 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Stala se snad republika součástí Babišova holdingu?

Audit, střet zájmů, čapí hnízdo - problém za problémem. Vše se točí kolem mocného jedince. On, jeho voličstvo i státní aparát se však tváří, jako by jeho podpora a obhajoba měla být našim národním zájmem.

6.12.2019 v 7:01 | Karma: 27,74 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/