Projednou musím se Zemanem souhlasit. Babiše skutečně nemá co vyšetřovat sněmovna. Ale ...

„Každý občan ČR se může dopustit daňových podvodů, včetně ministra financí, ale kdo to vyšetřuje? Sněmovna určitě ne,“ prohlásil Zeman a já s ním vyjímečně souhlasím. Sněmovna není soudce ani vyšetřovatel. Má projednávat zákony.

Na druhou stranu má však sněmovna právo a snad i povinnost požádat kteréhokoli ministra o vysvětlení, pokud se stane podezřelým z podvodu či účasti v nějaké kauze. Jak jinak by pak mohla s takovým člověkem důvěryhodně vládnout a vystupovat ve světě? Nemyslím si však, že by sněmovna nyní požadovala cokoli jiného. A jak píše Saša Mitrofanov, člen vlády se zodpovídá poslanecké sněmovně a má tedy jakousi povinnost tomuto přání vyhovět. Prozatím však vidíme pouze výsměch a pohrdání ostatními politickými uskupeními, vládou i ústavou. Co tedy může vláda v takové situaci dělat? Pokud Babiše v křesle nechá, Kalousek je schopný doklepat to až k hlasování o nedůvěře takové vlády a pokud by vláda padla, jsem si jist, že někdo na hradě by se mu o pohodlné místečko a podporu do příštích voleb postaral. Kdyby se naopak podařilo Babiše odvolat, vláda by to sice do příštích voleb vydržela, ale Babiš by okamžitě začal s kampaní o velikém spiknutí kmotrů a tradičních stran a už by si nekladl servítek. Tak jako tak, do příštích voleb by výrazně posílil. Tak snad zůstane jen u slov a nedojde k žádným činům, jinak si naši budoucnost  s premiérem Babišem nechci ani představit. I když ČSSD už jej nezastaví. Jak ukázal sjezd, oni o vítězství zjevně nestojí. Jinak by vyměnili lidem už protivného Sobotku za někoho důvěryhodnějšího a průbojnějšího. Například za Zaorálka. Jeho plamenný projev na mně udělal dojem, na ministerstvu zahraničí mu nelze upřít jeho zásluhy a signalizovalo by to nespokojeným voličům ČSSD alespoň nějakou změnu.

I přes toto právo by však měla poslanecká sněmovna respektovat presumpci neviny, dokud se záležitostí náležitě neprošetří. Takto se totiž nejedná o nic víc, než o Kalouskův pokus zviditelnit se při honu na Babiše. Chová se tak jako slon v porcelánu a žene voliče přímo do náruče svého největšího oponenta. Otázkou však zůstává, kdo to vyšetří a rozsoudí?

Finanční správa? Nezdá se mi, že ta by se k tomu kdo ví jak měla, stejně jako další úřady, které má ministr financí pod palcem. Jak hřímal Kalousek: "Máme zde konflikt zájmů jako prase." Tož teď snad každý aspoň vidí, proč Babiš tolik stál právě o post ministra financí. A hned se mi jeví jako logické, proč tolik kope kvůli tolik sporné reorganizaci policie. Má ji pod větší kontrolou jeho "koaliční soupeř", nikoli on sám. Že by právě proto najednou přišel předseda ANO s tolik potřebným nápadem snížit počty ministerstev? No jen si představte, že by si sloučil například vnitro a obranu a postupně by zredukoval počet ministerstev na šest, dejme tomu. Po volbách by si se svým náskokem na pro sebe klíčová ministerstva dosadil své lidi a svým novým koaličním partnerům by přenechal ta bezvýznamná dvě zbývající ministerstva.

Možná až moc fantasíruji. A možná vše vidím až moc černě. Ale není to přeci jen také možný scénář? V případě tohoto člověka se mi už nezdá nic jako nemožné.

Ale co už, cesty páně jsou nevyzpytatelné. Uvidíme, co budoucnost přinese. S těmito myšlenkami vás tady tedy nyní nechám o samotě.

Autor: David Wiltsch | pondělí 20.3.2017 16:43 | karma článku: 18,97 | přečteno: 700x
  • Další články autora

David Wiltsch

Když stát řídí odborníci

28.10.2020 v 21:03 | Karma: 33,53

David Wiltsch

Dvakrát půl Šumavy

18.6.2020 v 15:00 | Karma: 18,50

David Wiltsch

Horem dolem do Narnie

16.6.2020 v 22:03 | Karma: 16,51

David Wiltsch

Zlatou stezkou Českého ráje

21.5.2020 v 7:31 | Karma: 20,81
  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/