Pár slov k Zemanově kampani nekampani

24. 03. 2017 16:36:52
Není to tak dávno, co Zeman oznámil, že se bude opět ucházet o úřad prezidenta. Zároveň však dodal, že nehodlá vést kampaň a účastnit se debat. Šlechetný krok, napadlo snad některé. Já však protestuji a volám po férovosti.

"Po jaké férovosti?" podivují se snad nyní mnozí. "Vždyť Zeman svou neúčastí naopak vychází svým oponentům vstříc. Dává jim neuvěřitelný prostor v boji o Hrad, kterého se sám nezúčastní. Je to čistě jeho rozhodnutí. Je to jeho šlechetný ústupek vůči ostatním kandidátům."

Já to však vidím naprosto obráceně. Podle mne nejde o nic jiného než o hodně podlý krok. Už jen tím, že se Zeman nebude účastnit diskusí nevychází vůbec nikomu vstříc. Právě naopak. Zůstává zbaběle zalezlý na svém opevněném hradě, zatímco v podhradí se povede souboj plný podrazů, urážek a podpásovek nejen ze strany kandidátů, ale i jejich stoupenců a novinářů. Vyhne se nepříjemným otázkám. Vyhne se kontaktu s přímými vyzyvateli. Nebude mít stejnou příležitost ztrapnit se v snad nejsledovanějších pořadech předcházejících volby. A naopak využívaje svého postavení dostane prostor ve vlastním pořadu na Barandově, kde nebude kdo by mu odporoval. Kdo by vznášel věčné argumenty proti jeho bonmotům a demagogiím oblbujícím typického voliče, kterému postačí Zemanova slova namísto činů. Neboť co poví Zeman, to jest mu pravdivé a posvátné.

Dost na tom, že Zeman vede již čtyři roky permanentní kampaň placenou z peněz daňových poplatníků při svých spanilých jízdách do krajů, což nemá s jeho funkcí reprezentovat nás ve světě moc co dělat. Teď bude mít ještě svůj vlastní pořad a já se obávám, že svým bojkotem prezidentských diskusí přispěje i k jejich nesledovanosti. Domnívám se totiž, že ti nejfanatičtější uctívači Zemanova kultu debaty bez své modly sledovat ani nebudou. Co jim po žvástech těch ostatních. Zeman svým rozhodnutím tak opět snižuje šanci ostatních kandidátů oslovit potencionální voliče.

Mimo to mne vlastně i zajímá, jak pak budou vypadat debaty ve druhém kole, pokud Zeman postoupí. Budou probíhat bez jeho účasti? Nebo se nepovedou žádné a Zeman bude nadále těžit ze svého pořadu? Jak k tomu jeho protikandidát přijde?

Zeman nebude nikterak komentovat ani ostatní kandidáty. Prý! Ale i kdyby, nikdo nám nezaručuje, že tak nebude konat nižší státní úředník ovčí Mluvčáček nevidící si na špičku nosu. Tomu přeci není žádná podlost cizí. Napíše o komkoliv cokoliv. Ať se jedná o pravdu či lež, fakta ověřená i neověřená. Cítí se mnohem výše, než ve skutečnosti je a jeho postoje od postojů prezidenta nedokáže rozlišit snad ani on sám. Jakýkoliv jed vypuštěný z jeho úst či na sociálních sítích může komukoli uškodit víc, než jakákoliv provokace či podpásovka samotného Zemana. A co může dotčený v dané situaci udělat? Reagovat pouze na Ovčáčka. Zeman opět zůstává kryt za zády svého věrného poskoka. Opět nedotknutelný.

Kde je tedy ta férovost? Nikde! A proto, už jen z výše uvedených důvodů protestuji a žádám, aby se i Zeman musel účastnit debat a naopak netěžil z výhod svého postavení. Aby jeho mluvčí nesbíral vlastní politické body, nikterak nezasahoval do probíhající kampaně a vykonával skutečně pouze funkci mluvčího. Měla by to být dle mého soudu dokonce Zemanova povinnost a snad by měl být i zákon srovnávající podmínky pro kandidáty a ukládající všem stejné povinnosti.

Autor: David Wiltsch | pátek 24.3.2017 16:36 | karma článku: 25.49 | přečteno: 777x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 264 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 607 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 796 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 343 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 22.89 | Přečteno: 935 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 675 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...