David Wiltsch

Pár slov k Zemanově kampani nekampani

24. 03. 2017 16:36:52
Není to tak dávno, co Zeman oznámil, že se bude opět ucházet o úřad prezidenta. Zároveň však dodal, že nehodlá vést kampaň a účastnit se debat. Šlechetný krok, napadlo snad některé. Já však protestuji a volám po férovosti.

"Po jaké férovosti?" podivují se snad nyní mnozí. "Vždyť Zeman svou neúčastí naopak vychází svým oponentům vstříc. Dává jim neuvěřitelný prostor v boji o Hrad, kterého se sám nezúčastní. Je to čistě jeho rozhodnutí. Je to jeho šlechetný ústupek vůči ostatním kandidátům."

Já to však vidím naprosto obráceně. Podle mne nejde o nic jiného než o hodně podlý krok. Už jen tím, že se Zeman nebude účastnit diskusí nevychází vůbec nikomu vstříc. Právě naopak. Zůstává zbaběle zalezlý na svém opevněném hradě, zatímco v podhradí se povede souboj plný podrazů, urážek a podpásovek nejen ze strany kandidátů, ale i jejich stoupenců a novinářů. Vyhne se nepříjemným otázkám. Vyhne se kontaktu s přímými vyzyvateli. Nebude mít stejnou příležitost ztrapnit se v snad nejsledovanějších pořadech předcházejících volby. A naopak využívaje svého postavení dostane prostor ve vlastním pořadu na Barandově, kde nebude kdo by mu odporoval. Kdo by vznášel věčné argumenty proti jeho bonmotům a demagogiím oblbujícím typického voliče, kterému postačí Zemanova slova namísto činů. Neboť co poví Zeman, to jest mu pravdivé a posvátné.

Dost na tom, že Zeman vede již čtyři roky permanentní kampaň placenou z peněz daňových poplatníků při svých spanilých jízdách do krajů, což nemá s jeho funkcí reprezentovat nás ve světě moc co dělat. Teď bude mít ještě svůj vlastní pořad a já se obávám, že svým bojkotem prezidentských diskusí přispěje i k jejich nesledovanosti. Domnívám se totiž, že ti nejfanatičtější uctívači Zemanova kultu debaty bez své modly sledovat ani nebudou. Co jim po žvástech těch ostatních. Zeman svým rozhodnutím tak opět snižuje šanci ostatních kandidátů oslovit potencionální voliče.

Mimo to mne vlastně i zajímá, jak pak budou vypadat debaty ve druhém kole, pokud Zeman postoupí. Budou probíhat bez jeho účasti? Nebo se nepovedou žádné a Zeman bude nadále těžit ze svého pořadu? Jak k tomu jeho protikandidát přijde?

Zeman nebude nikterak komentovat ani ostatní kandidáty. Prý! Ale i kdyby, nikdo nám nezaručuje, že tak nebude konat nižší státní úředník ovčí Mluvčáček nevidící si na špičku nosu. Tomu přeci není žádná podlost cizí. Napíše o komkoliv cokoliv. Ať se jedná o pravdu či lež, fakta ověřená i neověřená. Cítí se mnohem výše, než ve skutečnosti je a jeho postoje od postojů prezidenta nedokáže rozlišit snad ani on sám. Jakýkoliv jed vypuštěný z jeho úst či na sociálních sítích může komukoli uškodit víc, než jakákoliv provokace či podpásovka samotného Zemana. A co může dotčený v dané situaci udělat? Reagovat pouze na Ovčáčka. Zeman opět zůstává kryt za zády svého věrného poskoka. Opět nedotknutelný.

Kde je tedy ta férovost? Nikde! A proto, už jen z výše uvedených důvodů protestuji a žádám, aby se i Zeman musel účastnit debat a naopak netěžil z výhod svého postavení. Aby jeho mluvčí nesbíral vlastní politické body, nikterak nezasahoval do probíhající kampaně a vykonával skutečně pouze funkci mluvčího. Měla by to být dle mého soudu dokonce Zemanova povinnost a snad by měl být i zákon srovnávající podmínky pro kandidáty a ukládající všem stejné povinnosti.

Autor: David Wiltsch | karma: 25.49 | přečteno: 777 ×
Poslední články autora