Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Totalitní EU tvrdě zasáhla proti referendu! Co je tohle za nesmysl?

Referendum o nezávislosti Katalánska provází tvrdé zásahy ze strany orgánů španělské vlády. Mnozí neváhají a již tyto střety vpisují do knihy hříchů Bruselu. Konají tak naprosto mylně a bezdůvodně. 

Obrazy z Katalánska, kde Španělská vláda tvrdě zasáhla proti referendu o nezávislosti, jsou opravdu smutné. Něco takového by se v demokratické Evropě dít nemělo. Jako by se Španělsko chtělo zařadit po boku dalších zemí opouštějících od svobody a demokracie, jako jsou Maďarsko a Polsko. Obrázky, které jsme mohli v posledních dnech spatřit, jsme byli donedávna zvyklí vídat nanejvýš tak v Rusku a Bělorusku. Je opravdu smutné sledovat, jakou cestou se vláda v Madridu ubírá a čeho je schopná.

Je také víc než jasné, že Madrid si plně neuvědomuje důsledky svých činů. Místo, aby nechal obyvatelstvo v dané oblasti třebas i protiústavně hlasovat a po té jednal a vedl dialog na základě výsledků hlasování, snižuje se k násilí. K násilí, které nebude nikdy zapomenuto a bude hrát ve prospěch separatistů, kteří se tak budou moci násilným jednáním španělské vlády ohánět a využít jej ve své domácí i mezinárodní kampani za autonomii. Násilí, které přesvědčí dosud nerozhodnuté obyvatele hlasovat a bojovat za autonomii. Násilí, které může změnit postoj i dosavadních stoupenců celistvosti Španělského království.

I přesto, že se jedná o kroky z příkazu vlády v Madridu, jsou však mnozí schopní připisovat násilnosti na vrub EU a živí dále mýtus o jednotné Evropě coby totalitnímu zřízení. Mažete příspěvky o totalitní politice EU, která mlátí občany Španělska,“ napsal mi jistý pan Malý. Nevím, na co tím narážel, zjevně na mnou sdílený dokument o informační válce, v níž žijeme. Došlo mi však, že to nebude samo sebou. Že nepůjde o názor jednoho člověka, ale musí jít o názor většího spektra obyvatel šířeného na základě nějakého manipulatitvního článku. Netrvalo dlouho a narazil jsem na vyjádření pánů Okamury a Ovčáčka. „Evropský sen skončil 1. 10. 2017 tvrdým procitnutím,“ píše Ovčáček, jako by snad EU mohla za kroky Španělské vlády.

 

Domnívat se, že EU stojí ze násilnostmi páchanými bezpečnostními složkami Španělského království, je však naprosto zcestné. Evropští politici nikterak nerozhodují o krocích španělské vlády a připisovat jim přímý vliv nebo snad podíl na násilnostech, je tak pouze velkým omylem. Není to přeci až tak dávno, co došlo k referendu o vystoupení Británie z EU. Na Británii nebyl vyvíjen žádný nátlak a referendum ji bylo umožněno. Nyní stačí jen dojednat, za jakých podmínek ostrovní království Evropu opustí a jaký bude následovně náš vzájemný vztah. Věc se týkala Unie samotné a můžeme vidět naprosto odlišný přístup.

Nyní jde však především o vnitřní záležitost Španělska, nikoli o záležitost Evropy. Odtržení Katalánska od Španělska však nemusí nutně znamenat vystoupení z Unie. Pokud však Katalánsko samostatnost získá a bude chtít setrvat v EU, teprve po té bude Unie postavena před otázku, jak s Katalánskem naložit a zde mu udělit členství třebas i automaticky. V současné době však nemůže do vnitřních záležitostí Španělska nikterak zasahovat. Pokud by se postavila komise za Katalánsko, vystoupí tak proti členskému státu. Dokud tak však neučiní, bude dávat tichý souhlas s kroky vlády v Madridu. Samotná unie se tak ocitá v nezáviděníhodné situaci a dřív nebo později se k situaci bude muset vyjádřit. To ovšem z evropského společenství stále nečiní totalitní uskupení mající přímý podíl na násilnostech, ke kterým se Španělská vláda uchýlila. Násilí je naopak evropskými politiky odmítáno a zaznívají výzvy k vedení dialogu.

"Bez ohledu na názor na nezávislost bychom měly všichni odsoudit scény, jimž jsme svědky," prohlásila skotská politička Sturgeonová a zároveň vyzvala Španělsko, aby změnilo směr a nechalo lidi v klidu hlasovat.

Postup Španělské vlády kritizoval také předseda belgické vlády Charles Michel, který napsal na Twitteru, že násilí nemůže být odpovědí a vyzval k politickému dialogu. Eskalaci násilí označil za znepokojivou i předseda německých sociálních demokratů Martin Schulz. I on vyzval Madrid a Barcelonu ke snížení napětí a hledání prostředků k dialogu a pozadu nezůstal ani Guy Verhofstdat, když upozornil, že se sice nechce míchat do vnitřních záležitostí Španělska, ale násilí se vší rozhodností odsoudil.

Násilí, ke kterému se snížila španělská vláda, odsuzují také čeští politici (zdroj) 

"Není možné proti voličům, kteří nesou volební lístek, střílet gumové projektily. Mně to připomíná obrázky z Ruska, to snad nejsou obrázky ze Španělska roku 2017,“ prohlásil například Stanislav Polčák (STAN). S prohlášením pana Polčáka souhlasí i Kateřina Konečná (KSČM), která věří, že odsuzující postoj zaujme také Evropský parlament. Za nepřijatelné považují násilí vůči katalánským voličům také předseda ODS Petr Fiala či europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Také bývalý prezident Václav Klaus odsoudil události v Katalánsku v prohlášení se svými spolupracovníky vyzval Evropskou komisi, aby násilnosti odsoudila. "Považujeme za nepřijatelné, aby kterákoliv vláda zneužívala ozbrojené síly, násilí a represe k potlačení těch, kteří chtějí svobodně vyjádřit svůj názor,"uvádí se v prohlášení.

 

Autor: David Wiltsch | pondělí 2.10.2017 12:42 | karma článku: 16,96 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 287x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/