Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J90a30n 36H41l49e53d96í32k

2. 10. 2016 23:12

v září 1938 narukovali i sudetští Němci do českých jednotek proti Hitlerovi, měli v sobě vojenskou disciplínu, Beneš potvrdil svou slabost a z Prahy rychle utekl, pak si svou zradu Beneš zopakoval v únoru 1948, kdy nerozpustil Gottwaldovu vládu, ale přijal demisi pravicových ministrů.-- Už půl roku před tím Beneš na povel přítele Stalina odmítl velkorysou hospodřskou pomoc USA-- Marshallův plán. Ačkoliv byl svědkem vraždění českých Němců od května 1945, přesto podepsal zákon zv. Rechtfertigungsgesetzt, čím všechny vraždy vrahům odpustil.. Je nutné si uvědomit, že muži v aktivním věku, t.j. od 16 do 60 byli na frontě, v zajetí nebo pod drnem. Trest postihl ženy, starce a děti, často novorozeňata, nebo invalidy bez noh

4 0
možnosti
Foto

Tak Stanislav Budín ve svých pamětech o narukování sudetských Němců píše s velkým despektem.

0 0
možnosti
PS

P55e89t90r 60S53k25á89c65e42l

2. 10. 2016 22:57

Autor se věnoval dedukcím, jak a co zradu způsobilo. Díky. Podle závěrů by se měly přepsat dějepisy ve školách. Nic se však nezmění na faktu, že jsme našim tzv. "spojencům" vyklidili světové trhy. A o to jim hlavně šlo, o tu "zlomenou páteř" ekonomiky, víte? Třikrát nás takto naši "spojenci" (Východ i Západ) hodili přes palubu, vždy za pomoci našich snaživých "vlastenců". Počtvrté (roky 1938, 1968 a 1990) se napálit nenecháme a bude líp.

<Velmoci se tak dopustili zrady, která zlomila páteř národa. Takto bývá na Mnichov pohlíženo nejčastěji. Co když to však bylo přeci jen trošičku jinak.

Zdroj:http://wiltsch.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=555983>;

3 2
možnosti
PS

P49e62t46r 81S38k54á34c17e16l

6. 10. 2016 23:25

Vzkaz "mínusujícím" - uveďte prosííím, v čem se mýlím. Která mnou uvedená fakta nejsou pravdivá? Je lží, že 2.4.2016 padaly bomby z letadel USA (tedy i našich tzv. "spojenců") i na firmu Ježek v Blansku, která vyvážela před rokem 1938 do několika zemí světa? I takové malé firmy se za mořem báli, aby jim nekonkurovala. Chudáci. Na II. světové válce USA vydělali (zbraně pro SSSR, po válce licence jejich zastaralé výroby do Evropy, atd.), i když se paradoxně na jejich území neválčilo. 160 roků, ale všude jinde za tohle dlouhé období ve světě vojska USA již byla. Jen na malé výseči území a proto o tom točí filmy, aby připomínali, že i oni byli od Japonců vtaženi do války.

Takže doučit dějiny, oprostit se od vlivu sdělovacích prostředků a potom dělat závěry. Zdravého rozumu je nám třeba...R^

0 0
možnosti
Foto

Ve versailleské smlouvě je též článek 86, kde se píše: „Státčeskoslovenský... přijímá ustanovení, která tyto mocnosti (tzv. čelné mocnostiSpolečnosti národů) budou pokládati za nutná k ochraně zájmů těch obyvatelů vČeskoslovensku, kteří se od většiny obyvatelstva liší rasou, jazykem nebnáboženstvím.“ Tímto ustanovením bylo umožněno čelným mocnostem Společnosti národů zasahovat v daném smyslu do vnitřních poměrů v ČSR včetně secese území. Statut čelných mocností ve Společnostinárodů měly mezi válkami Francie, Velká Británie a Itálie.

3 0
možnosti
IM

I61v78o 80M48u78s29i15l

2. 10. 2016 23:49

Zástupce československé vlády a diplomacie pana Beneše to nechávalo úplně klidným a nevedl žádná jednání ve 20.letech s Německem o stabilizaci vztahů a respektování hranic.

Vláda Výmarské republiky byla formálně demokratická a soc.demokratická,ale ze strany Beneše nebyl zájem se zahazovat se s jednáním s Němci.Hranice ČSR mu papírově garantovala Francie a s tím byl spokojen.

1 0
možnosti
Foto

Československo se dostalo na podzim 1938 do docela bezvýchodné situace. Všichni sousedi si dělali nárok na nějakou část našeho území a spojenec v podstatě žádný. Malá Dohoda nefungovala, sovětské Rusko by se tehdy taky na nic kloudného nezmohlo a Západní spojenci nás nakonec předhodili Hitlerovi v domění že mu tím na chvíli zacpou ústa. S našimi pevnostmi by Němci vůbec neztráceli čas, jednoduše by je obešli a hnali by se dál do vnitrozemí. Rozhodnuto by nejspíš bylo v několika týdnech za cenu citelných ztrát na živé síle, stejně jako v Polsku. Bránit či nebránit? Zní to cynicky, ale vyšlo by to skoro nastejno.

3 1
možnosti
Foto

Toto vše bylo známo již tehdy. Prognoza ozbroj. odporu šest až osm týdnů, zbytek tak v Tatrách. Nešlo jenom o Hitlera. Zároveń by nás napadlo i Polsko a Madˇarsko!Při mobilizaci byly i tyto hranice posíleny, ovšem v celé jejich délce nebylo možno je ubránit. To vše bylo nejen známo, ale i vzato v úvahu s jasným závěrem!Nikoli ovšem jako naší porážky!

3 0
možnosti
IM

I77v36o 44M13u49s70i69l

2. 10. 2016 19:12

Pane autore , trochu mě Váš text připomíná námět pro pořad kanceláře Blaník.

Dal jsem Vám karmu za uvádění zdrojů "nepřímých důkazů " a také za tu osobní oběť přečíst knihu Mein Kampf.Vím co to vezme času a sebepřinucení, ale popis

historie,politiky a náhled na Němce je využitelný i v dnešní době.

Beneš v zahraniční politice byl nebezpečný packal, za 1.republiky jsme byli rozhádáni se všemi sousedy kromě Rumunska a ve zlepšování našich vztahů se

sousedy 20 let nic nedělala nedokázal.

Pak když přišly potíže, obrátily se v r.38 tyto státy(Německo.Polsko,Maďarsko) proti nám.

Beneš se zasloužil o stát tak , že k nám do republiky před válkou pomohl zatáhnout nacismus a po válce k nám do republiky pomohl zatáhnout komunismus.

8 7
možnosti
Foto

R^!

,,Jižv době, jež dalece(!) těmto událostem předcházela, pracovala na různýchmístech celá řada velice schopných lidí, jejichž úkolem bylo zvažovat mnohéalternativy vývoje, včetně z toho plynoucích možných kroků a řešení.

Proto byliněkteří z nich připraveni i na podobnou situaci. A když nastala, konali.Připravovali sítě, kanály a spojení. Tipovali spolehlivé a důvěryhodné jedince,které bylo dle situace možno kontaktovat."

Tolik ,,něco málo" ze vzpomínek a vyprávění jak mého otce, tak i jeho kolegů (tzv. záp. letců) se kterými jsem se i na tato témata mnohokráte za jejich života bavil!

Mnozí z nich byli s mnohým velice dobře obeznámeniR^

Co se týká dehonestace prezidenta Beneše, je často více než triviální a poplatná době. Obdobně, jak za komRv

4 0
možnosti
MR

M68i80l55a14n 41R50a77d45e98k

2. 10. 2016 18:33

a stale si myslim ze Benes udelal svoji prvni historickou chybu, nemel odvolat mobilizaci, meli jsme se branit, sance tu byly. Ceskoslovenska armada nebyla jako ta polska, kone proti tankum. A pokud se na nas Zapad vykvajznul, meli jsme se na ten Zapad taky..... oni by pak rychleji procitli.

Totez dnes, neni dobre aby si ceska vlada klekala pred Merkelovou, ta uz neni popularni ani doma, a brzo prijde zvrat, po Frexitu a jinych exitech.To chce trochu tprelivosti

11 1
možnosti
MR

M13i18l68a63n 56R40a98d27e85k

2. 10. 2016 18:30

Benes takovy sachista nebyl. Byl to slaboch, a ze serialu normalne nelze vycist nic, muze nas to vest k zamysleni, ale pak si musime zjistit fakta.

5 4
možnosti
DR

Přelouskal jsem to do konce, ale nepřesvědčil jste mě. Beneš podle mě žádný strateg s vizí, co bude někdy za X let a několika tahy napřed, rozhodně nebyl.. To naprosto potvrzuje jeho poválečné selhání, především pak rok 1948. Takže tu vaši teorii beru jako konspirační, stejně tak jako jsou ty "zaručené" o 11. září v USA.

8 3
možnosti
Foto

Slušný průřez. Zapomínáte na jednu věc, tedy, že dohody jsou od toho, aby se neplnily, jak říká jeden bonmot. Je tu jeden fakt, který nemohl nikdo oddiskutovat, že hranice Českého království, jinak zemí Koruny české byla historicky nezpochybnitelná, nebyla umělá, fungovala i za RU a předtím 1000 let, tady se nemělo o čem diskutovat, hranice se měla bránit navzdory momentálním diplomatickým ujednáním, kterou jsou vždy poplatné době, ve které vznikly. Taková ujednání nejsou tedy univerzálně platná, jsou omezená jen dalším ujednáním zainteresovaných nebo děním, což se za chvíli ukázalo. Tato hranice de facto neměla ani nic do činění z versailleským uspořádáním, byla samozřejmá. Pokud tu někdo operuje s tzv. sebeurčením, tak i to pokulhává, protože tento způsob svými důsledky znamenal likvidaci státu, člena SN, v jeho historických hranicích. Podotkněme, že Německo nebylo členem SN, vystoupilo. Německo na válku připraveno nebylo, to je další fakt, zásoby deviz na nule, pohonné hmoty, zvláště maziva rovněž, atd. Známá věc. Hitlera to mohlo stát místo v případě delšího konfliktu.

Co můžeme vytknout čsl. vládě obecně je, že tajila tyto možnosti nátlaku, které díky "dírám" v mezinárodních smlouvách, snad vědomým, nebál bych se říci, existovaly, včas nereagovala vyzbrojováním min. od nástupu Hitlera, od odzbrojovací konference v 33., kdy Hitler paradoxně dostal možnost se vyvázat od zbrojních omezení, že fakt Němce v pohraničí dusila, ale jemně na rozdíl od Polska, tolik práv neměla asi žádná německá menšina v Evropě, ale hlavně zbytečně se spoléhala na spřátelené velmoci, což je vždycky problém. Velmocenská je politika zájmů, nikoliv přátelství. Jsou tu i další aspekty, které říkají, že jsme se bránit měli.

Evropa se bále Sovětů. Oprávněně, ale jaksi nebrala v úvahu, že ve svém středu má obdobný režim, který se profiluje stejným způsobem jako Stalinův. O SSSR se vědělo daleko méně než o samotném Německu a přesto se Německu ustupovalo. Proč asi?

10 1
možnosti
Foto

P.ČERNÝ, před kým co tajila tehdejší vláda?Udělala, co bylo v danném čase jedině možné!Nešířila ani defétizmus, ale ani paniku!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/