Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma, jen by mě zajímalo, jak by probíhala mobilizace dnes. Asi by to žádná sláva nebyla.

2 0
možnosti
AR

Odhodlanost našinců tehdy byla k obraně veliká, ale je zde několik významných "ale"!

Ale v té době vládly sice ve Francii a Anglii nám nakloněné vlády, jenže vůbec však neměly ochotu nechat se vtáhnout do války z Německem. Problém s Hitlerem věřili, že se vyřeší odstoupením Sudet Německu. Ale tehdy naši další sousedé - Maďarsko a Polsko nám nefandili. Polsko zvláště proto, že Praha do poloviny 30-tých let zcela přehlížela Varšavu, kterou považovala za něco méně cenného hned od počátku r.1919. Navíc jsme se v létě r.1920 zachovali k Poláků velmi sprostě, když celá řada vlaků naložených zbrojním vybavením (od kanónů počínaje a municí), které jsme nepotřebovali a plzeňská zbrojovka to odprodala Polsku, tak jsme je zadrželi na nádražích od Olomouce po Bohumín. V tu dobu právě na Polsko útočili ruští bolševici a tehdejší socdemacká vláda a odbory fandili bolševikům. Až po porážce bolševiků 13.8. u Varšavy a jejich zahnání zpět, daly se vlaky do pohybu do Polska!! Další ale k naši obraně proti Německu bylo to, že ve svém týlu a v pohraničí u nás bylo 3,5 miliónů Němců, kteří ve značné míře fandili hitlerovskému Německu. Snad pomoc jsme mohli čekat od sousedního Rumunska přes tehdejší Podkarpatskou Rus. Nedivím se, že tehdy nechtěl zůstat E. Beneš proti Němcům v obraně sám, bez další vojenské pomoci od někoho druhého.!!

0 1
možnosti
MZ

1) Anglie a Francie potřebovala čas, neošlo ani tak o nechotu jako o čas. Francice nám krom letectva prakticky ani nebyla schopna kvůli defensivní doktríně pomoci (a zastaralé). Viz. útok na Polsko a podivná válka..Anglie? Jo těch asi 30BB by nám moc nepohlo a letectvo? Odkud? Pozemní? Skoro žádná...

2) S Polskem jsme neměli dobré vztahy, ale dáno spíše tím, že v Polsku se aboslutě nedalo mluvit o demokracii a svobodném státě. Nefandidli bolševikům, ale v případě Polské porážky nikdo nechtěl, aby se obrátili bolševici proti nám. Dále nevyjasněné Těšínsko..

3) Díky Malé dohodě jsme mohli spoléhat i na Srbsko (Jugoslávii), však se podívejte, jak nám chtěli pomoci. A jak jsme jim to vrátili...Rumunsko s Jugoslávií by vklidu Maďarsko pokrylo, též by vázali početnou armádu v Rakousku. Také by se mohl zapojit SSSR, což je vyhnání čert dáblem. Ale..

Chyba byla celá koncepce těžkých/lehkých opevnění. Kdy délka hranice asbsolutně nebyla možná krýt. Těžké by stejně ze severu/jihu nápor nevydrželo, ani kdyby bylo dostavěno a pak už by nebylo co bránit. Chápu umístění záloh..ale mít "půl milión" vojáků vazaných v bunkrech a koukat, jak se rozhoduje někde jinde. Kdyby se vsadilo na mobilitu (tanky, dělostřelectvo a obecnou mobilitu, letectvo a CAS (jo, to jsme díky náhodě mali na slušné úrovni), hlavně na průzkum a špionáž, byla by obrana naprosto smyslná a dovolím si tvrdit, že i úspešná.

Ale, i tak jsme se bránit měli. I kdyby 2 dny. Zničit archivy, zlikvidovat výrobu, zlikvidovat kartotéky, zlikvidovat infrastruku a vytvořit podhoubí pro následný odboj. Němec by nedostal nic. Ale je pravda, že poté by asi musel odložit útok na Polsko a FRA, když prakticky tyto dvě kampaně byly dotované ČSR (zlato, munice, rezervy...)

2 0
možnosti
Foto

R^máte pravduR^

dnes máme asi 1500 záložáků zatímco by podle odborníků bylo třeba alespň 5000 aby byli něco platní-nejsou čeští muži ochotní bránit své ženy a děti a nebo mají tak špatnou kondičku že je do záloh neberou?

Hlavně že zde píšou ohnivé blofgy o tom jak musíme bránit svou zem

2 0
možnosti
MZ

Ehm. A není to náhodou trochu jinak? Tohle je slušne šovinisticke..Jsou ochotni a chtějí, mam hodně známých a i já bych prosel. Ale těch ale. Práce, neuvolnění, spousta lidí hypo, rodiny a toto riziko. Navíc, armáda na záložaky od doby zavedení profi armády kašlala a prakticky je nechtěla (tedy na oko ano). Další věc je posílání možných záloh a jejich potencionální nasazeni, s čímž zase hodně lidí nesouhlasí. Dále, když zalozaci třeba měli stavět protipovodňové stěny ale protože nebyl vyhlášen stav pro povolání armády, museli si vzít volno v práci, sundat armádní označení z uniformy (stát se civilem) a stěny stavět jako občan. Ale jasné, čeští muži nechtějí...

1 0
možnosti
MB

S oblibou se říká, že se změnila doba, jistě. Je otázka, jak jsme se změnili my a hlavně proč ? Nedovedu si představit, že by dnes někdo sundal svůj zlatý snubní prsten a přispěl tak k rozpočtu ČR ! Chápat se zbraní a jít obraňovat - koho ? Svou rodinu s dětmi a sebe asi ano. Nicméně jaké ideály ? Dodnes je E.Hácha považovan za zrádce - slušný a doslova nebohý člověk ! Kontraverzní odkaz E.Beneše - jistě, vše pod tíhou selhání demokracie Mnichova. OK, navíc vlastenectví vymýceno internacionalismem ! Jisté počení zde je - Podívat se na dějiny a být někde ukotven. Proč potom zase šílené nápady - Opustit EU a NATO ? . Nebo jít bojovat za bezprověrkového kancléře a firmu Liglass ? To bude asi ono - prsten sundávám !:-)

2 0
možnosti
Foto

Doby se mění, lidé však až tolik ne. Kdo má vazby ke své VLASTI, u toho se nikým kořeny zpřetrhat nedají, ač se o to mnozí snaží. Je ovšem třeba si hlídat kdo a proč se o to vše snaží!Kom chtěli vychovat člověka ,,sovět.typu", něm. nacisté dělili lidi na nadlidi a otroky, dnes je ,,in" občan evrop. ,,multikultur. typu". A pro ty všechny bylo a je stále až nebezpečné to, čemu se říká láska a vztah ke své vlasti a svému domovu. A proto je každý s tímto vztahem označovám kde jakými triviálními nálepkami. Že si na tom mnozí snaží ,,nahonit" své politic. bodíky, atˇ z kteréhokoli spektra(!), či se dostat k ,,lizu" je pak velmi čitelné.

2 0
možnosti
Foto

Základní otázka zní, jak k tomu přistoupili českoslovenští Němci, Maďaři a Slováci. Co pramen, to různý názor.

0 1
možnosti
Foto

Jak kteří a jak kde. Je ovšem jeden fakt. Idee T.G.M. si tehdy vzala většina občanů za své a v nich vyrostla i další generace. A natolik silná, že jí nezlomila ani II.WW ani kom, ani srpen 68R^

0 0
možnosti
LK

Místa je dost, ještě je spousta neobsazených ...... http://www.svetlanadbunkry.cz/

3 0
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/