Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

R25a63d26i38m 48K54a38l71a11s

25. 5. 2018 12:36

Znám člověka, který se už někdy před cca 15 lety díval výhradně na zpravodajství určené pro neslyšící. A vysvětlení bylo, že se mu nelíbila ona doprovodná omáčka TV zpravodajstvích a interpretace zpráv. Pro neslyšící bývají zprávy povětšinou jasné, stručné, koncentrované bez emocí vyjádřených i skrytých.

Dnes tomu rozumím. ČT se za poslední roky vydala od prostého informování k vykládání informací a událostí. A to je myslím ta nejproblematičtější část. Kde jsou ty doby, kdy se vykládalo tak maximálně v neděli odpoledne s Otou Černým a Zuzanou Bubílkovou prostřednictvím tzv. řadového občana?

Dnes se ke každé události vyjadřuje moderátor, vybraný expert, politolog a hledá se nějaká rovnováha, která existovat ani nemůže, protože moderátor má své preference, patří do určitého okruhu lidí a ani v rámci nějaké své profesionality se neohne pro něj zcela nepřirozeným směrem. Už jen samotný výběr expertů a politologů je svým způsobem malér.

A některé zpravodajské pořady jsou z tohoto důvodu pro mě za hranou, např. některá vydání Událostí a komentářů. Od jisté doby je už vlastně ani nesleduji. Podobně jsem na tom s Reportéry ČT, které na mě ještě před spuštěním reportáže působí naštvaně, rozladěně, jako kdyby ve vzduchu snad visela nějaká obří kauza.

A samozřejmě se člověk vždy ptá, jak to bylo sestříháno, v jakém časovém rozpětí se události staly, kdo situaci komentuje, proč, atd.

8 1
možnosti
VK

ČT má takový pořad, "Události, komentáře".

V tom zřejmě spočívá ten problém, že mnoho lidí mezi událostmi, o nichž ČT informuje, a které má několikrát ověřené, na rozdíl od "alternativních" serverů či hlášek na Facebooku, a komentáři, které z principu vyjadřují názory diskutujících, a se kterými můžeme, ale také nemusíme souhlasit nedokáží rozlišovat.

Jak trefně poznamenal Ondřej Neff, tehdy oprávněná nedůvěra k totalitním médiím bohužel přetrvává do dneška, i když k tomu není objektivní důvod.

3 2
možnosti
MB

No, nepatřím k těm, kdo vykřikuje, že ČT lže ...ale troufnu si tvrdit, že manipuluje ..jako ostatně každé zpravodajské médium. Ono je to přirozené, všude se dříve nebo později prosadí nějaká skupina s určitým subjektivním názorem, který více či méně viditelně prosazuje.

Pokud jde o Okamuru, nevím jak dalece odmítá účast v diskuzních pořadech (dost bych se divil, protože má snahu se prezentovat a myslím, že mu nedělá problém se v nich prosazovat) .. Pokud vím, stěžoval si na to, že není zván do diskuzních pořadů (kde by měl prostor se souvisleji vyjadřovat a reagovat) ..ale je jen zastavován a překvapován redaktory někde na chodbách s mikrofonem a nějakou provokativní otázkou..kteří od něj chtějí jen nějakou rychlou nepřipravenou odpověď.. kterou si pak sami podle svého uvážení zařadí (nebo nezařadí) do nějakého zpravodajství v účelově zvoleném kontextu a příslušným vlastním komentářem. Ostatně sám uvádíte taková videa. Tomu říkáte férový prostor v daném médiu?

Nepovažuji se za nějakého Okamurova stoupence ..ale v tomhle mu rozumím. Když mu ČT nedává férový prostor ...proč by skákal na udičku narychlo položených otázek a poskytoval materiál k sestříhání (nebo zahození) mimo živý přenos médiu, o kterém se domnívá, že jeho výroky překrucuje?

Prostě nemusí se přímo lhát ..stačí manipulovat ..a ono to pak vyjde nastejno.

17 7
možnosti

Okamura opravdu odmítá, i v povolební diskusi byl místo něj byl místopředseda Fiala.

8 0
možnosti
EB

Tak jsem si zopákla 168 - teda Noro, že se nestydíš, zprivatizovat si pořad 168 hodin!! ;-D;-D;-D Jak se Ti to povedlo, ve veřejnoprávní televizi? ;-D;-D;-D

4 0
možnosti
Foto

A ještě k tomu klást zkorumpované otázky.... no fuj, Noro. ;-D

6 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

12 4
možnosti
PK

Problémy České televize (ale i jiných médií) nastávají v okamžiku, kdy odmítne (odmítnou) vysílat to, co daný politik v danou chvíli potřebuje. A proto také Českou televizi obvinil ze lži mimo jiné i třeba pánové Paroubek či Kalousek a mnozí jiní...

Pane autore, za mne karma

8 2
možnosti
EB

Ano, to je tak, jako moje spolubydlící se večer ptala, na jakou to koukám kravinu - dívala jsem se na ČT v pátek od 20 hod na přírodu a potom na záhady Egypta. Na to ona, že nekouká, protože jí to nic nepřináší a jsou to kraviny. V sobotu ráno jsem odjížděla na chatu a ona se těšila, jak se bude v neděli dívat do půlnoci na Superstar. Tak tím mě dostala !! Takže takto vznikají ty debaty, že ČT lže, protože ona zprávy na ČT nesleduje, protože tam lžou a je to samá politika, tak čumí na Primu nebo Novu 8-o

14 1
možnosti
EB

To je takové to Čecháčkovské - jedna paní povídala, tak to tak musí být. Zcela trochu z jiného soudku, ale jak jsou lidi ovlivnitelní - nedávno někdo pověsil na FB fotku Macrona a jeho paní, které dal vizáž Trumpa. A hned se tam objevilo několik diskutujících, jakou má Macron hnusnou manželku a proč jí bere na veřejnost, když je tak ošklivá. Ti diskutující a kritizující si nebyli ani schopni tu fotku zvětšit, aby zjistili, že jde o fotomontáž, viditelnou na první pohled. Prostě někdo napsal, že je hnusná, tak se k tomu přidali i ostatní - lavinový efekt. Zrovna tak je to s ČT, prostě lže, je zmanipulovaná, prostě to říkala paní v řeznictví, samoobsluze, a ta to musí vědět nejlíp.8-o8-o8-o

9 2
možnosti

To je takové to Čecháčkovské, jak na sebe umíme kydat "To je takové to Čecháčkovské".

1 0
možnosti
MS

Posunů a pokřivení reality se u ČT dá prokázat poměrně dost, třeba způsob referování o prezidentských volbách v USA, formulace o volební prohře AfD v Německu atd. Ale při to všem jde ve srovnání s ostatními TV o nejobjektivnější zdroj.

4 1
možnosti
FS

Pane Sedmiku, vaše i dalších lidí připomínky k referování o prezidentských volbách v USA jsou už legrační. Tak co má ČT dělat, když všechny americké i světové sdělovací prostředky a agentury předpovídají Trumpovu prohru - tak oni mají nad ním juchat??? No přece přebírají to, co předvídají ti domácí, ti zkušenější. Přece nebudou v Rusku předvídat vítězství někoho jiného než Putina. A následně referují o tom, jaký to bude mít dopad - tak jak to dělají domácí či světová média, přece si tam ČT nepůjde dělat vlastní průzkumy.

V ČR toto má ještě jiný podtext a to ten, že náš pan prezident nenáviděl Obamu a zejména amerického velvyslanace a proto se těšil na Trumpa, fandil mu. Když Trump skutečně vyhrál, tak náš pan prezident podle svého zvyku poplival všechny jeho odpůrce a nanesl do prostoru tézi, že ČT opět manipulovala s míněním (kdoví, jestli nechtěla ovlivňovat volby v USA). No a určití lidé se jeho slov drží, vždyť mluví jen a jen "pravdu" (např. že se všichni až utopíme v záplavě čínských investic...).

1 2
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/