Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P12e83t90r 39B58ý87č84e45k

27. 2. 2017 17:34

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že revoluce nebyla revoluce, ale cesta k rozkradení celé naší země .. Bylo třeba postavit se v 89' k problémům čelem, netvrdím, že socialismus byl nejlepší systém, ale to co máme dneska je jen ukázka naprosté arogance kapitálu .. Obyčejní lidé jsou vykořisťováni, vše je rozkracené kapitalistama a jejich nenažranost (protože si v komunismu svojí touhu jako vexláci ukojit nemohli) nezná mezí ..

4 10
možnosti
Foto

I62v69a46n 17M91a61r60e87k

27. 2. 2017 17:12

Napsat něco takového 27 let po "něžné" chce dost velkou dávku odvahy p.Wiltschi. Například, ty tehdy "úrodné" lány dnes pokrývají fotovoltaiky a nebo "průmyslové zóny" či multisklady . takže to čtvrté slovo nadpisu sedí na dnešní dobu jako "vyšité" .Rv

5 8
možnosti
Foto

Musím trochu zchladit Vaše nadšení pro situaci naší ekonomiky po r. 1945, a to autor vůbec nebere do úvahy ještě stěhování celých českých továren na Slovensko, nebo také stěhování strojního zařízení po Němcích do SSSR: "Místo k mísám hojnosti přišli jsme ke sněde­némukrámu, k vyrabovaným a zplundrovaným továrnám, které po léta strá­dalynedostatkem investic, zmocnili se vlády nad kapitalistickým molochem, kterému chyběla jen jediná věc - kapitál. Přišli kžalostným troskám a truchli­vým pozůstatkům někdejšího skvělého bohatství, kzbytkům, které snad moh­ly uspokojit žádostivost a osobní ambice, nikoliv však zjednat blahobyt širokým vrstvám. Sedmlet utahováni opasku naučilo lidi strádat. Valná část národa zvykla sikoncem války na primitivní způsob ži­vota, stlačily natolik své požadavky anároky (to jest byly nuceny je stlačit), že sebemenší zlepšení tohoto bodnéhostavu mohlo a začalo být pociťováno ja­ko citelná úleva. Českýlid ve svém celku, a zejména jeho dělnická třída, nebyl ostatně nikdy zvyklý navyšší životni standard a nemožnost konfrontace, nemožnost srovnání vytvořilasituaci, v niž nebyla položena otázka, čemu se ří­ká životni standard. Českýdělník nebyl zvyklý jezdit do práce v automobilu a jeho žena neměla příležitost otáčet se v elektrické kuchyni jako americký dělník a americkážena. Hospodářská situace ČSR není růžová, a je už dnes i jisto, že ani ke koncidvouletky nelze očekávat žádné pronikavější zvýšení životní úrovněširokých vrstev. Krach jarního veletrhu, pasivní bilance našeho zahraničníhoobchodu v posledních týdnech, stále se zostřující soutěž cizího zboží, zřejměorganizo­vaný bojkot našeho zboží na západních trzích, nesnáze s nákupemsurovin, veřejné výdaje, všechny tyto věci nevzbuzují přílišné naděje.

Jehlička, Ladislav Kolem horké kaše V: Drápala, Milan. Na ztracené vartězápadu, s. 491-494

(Obzory,7.června 1947)

5 2
možnosti
LK

a ztráta 3 miliónů nejkvalifikovanější pracovní síly, to taky nebylo zanedbatelné

4 0
možnosti
Foto

Životní uroven na vesnici byla za první republiky nízká, z nadanych chudých sourozenců babičky mohl stdovat jen jeden a to pritom tvrdě manuálně pracoval na stavbě a byl za války zavřený gestapem Pak vstoupil do ksč a učil naVS. Komunisté nebyli ideální, protože vyrazili majitele, kteri svým firmám rozuměli a dosadili za ně hlupáky . Ale zemědělská družstva v té době měla jistiu úroveň, byla vhodně sjednocená a privatizace vše rozbila, protože privatizatori z mest zemědělství nerozuměli. Rozdrobena druztsva se u nas v regionu cca po 7 letech sloučila do původního stavu a rozměru jako za komunismu. Absurdistan na x tou. Příliš si orvni republiku idealizujeme, dle svědectví mnohych to byl chaos.

4 2
možnosti
PB

P53e92t26r 89B95ý26č19e21k

27. 2. 2017 17:35

Můj praděda za 1. republiky emigroval kvůli naprosté bídě do USA. Vrátil se až do socialismu, všechno mu zabavili a přesto žil spokojený život.. Z USA utekl, protože ho vykořisťovali.

3 6
možnosti
SN

:-)......Také si přidám! Víte autore, co to byla Jaltská dohoda, kde si čtyři mocnosti rozdělily poválečnou republiku? Já jsem v paláci Livádia, kdy byla uzavřena, byl osobně,samozřejmě po válce. Tam byla také dohodnuta demarkační čára, kam mohli dojít Američané. Tak to bylo rozděleno, pláčete na špatném hrobě ! Můžeme děkovat jenom Hitlerovi a Němcům, kteří začali tuto vyhlazovací válku ! !!!!!!

8 5
možnosti
IB

I21v34o 71B28o51u90š46e

27. 2. 2017 17:05

Možná kdyby Beneš místo dělení moci s komunistama v Košicích seděl v Pattonovo jeepu, tak to mohlo dopadnout jinak.

2 1
možnosti
JV

Kterou vaši zemi? Republik Österreich?

2 0
možnosti
Foto

Ani válka s Hitlerem nedodrbala naši zemi jako léta pod taktovkou komunismu

Zdroj: http://wiltsch.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=589510

Má to jeden ,,malinkej" háček, pane autore. Vono, nebejt tý války s Ádou, tak by se tu k moci kom asi těžko dostali;-)

11 0
možnosti
Foto

J96a90k39u15b 34R50o34t53h

27. 2. 2017 16:47

No jo. Karma. Díky. A tak všelijak podobně. VR^

4 5
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/